- Ofte går foreldre for fort fram når de finner nye partnere etter et brudd. De forventer å bli en stor, lykkelig familie med en gang, men det tar lang tid å bygge opp nære relasjoner til en ny partners barn, sier daglig leder Bjørn Frengstad ved Senter for rådgivning etter samlivsbrudd (Seres) til Adresseavisen.

- Drukner i egen hygge

Spesielt når det er ferietid er forventningene store til at alle, både mine, dine og våre barn, skal ha det morsomt og hyggelig sammen.

- Foreldre kan ofte drukne i sin egen hygge. Derfor er det viktig å ha en god plan og la barna som er gamle nok være med på forhandlinger om hvor de skal dra på ferie, og om hvor mye tid de skal tilbringe sammen med ny partner, sier Frengstad.

Bedrifter kan tape hundretusener på skilsmisser - og sensommeren er høysesong. Noen bedrifter kjøper terapitjenester til sine ansatte.

Om ikke barnet får være med på å bestemme tempoet, kan det oppstå sjalusi og kamp om hvem som får mest oppmerksomhet fra forelderen.

- Man må ikke surre med rollene. Når en kvinne blir kjæreste med en mann betyr det at hun blir pappas kjæreste og en ekstra voksenperson, ikke en ny mor. Det vil være negativt for barna om kvinnen tar for mye plass og oppmerksomhet, eller om hun blander seg direkte inn i barneoppdragelsen, sier han.

Konsekvensene av dette kan bli at barnet trekker seg inn i seg selv eller blir utagerende og vanskelig. Hvordan barn håndterer at mor eller far får seg en ny partner er forskjellig fra barn til barn.

Lene Solhaug (25) kjøpte ny sofa, men så gikk forholdet skeis. Nå selger hun«nederlagssofaen» på Finn.no

- Vennskap er målet

Frengstad baserer tankene sine på egne private og profesjonelle erfaringer, og forskning, og viser blant annet til professor og forfatter Kari Moxnes' bok, «Skånsomme skilsmisser – med barnet i fokus», og dette sitatet: «Foreldre som går inn i nye samliv bør være glade når barn, steforeldre og stesøsken respekterer hverandre og oppfører seg ordentlig overfor hverandre. Utover det kan de håpe på og gjøre en innsats for at det med tiden kan utvikle seg til et godt vennskap».

- Vennskap må være målet, ikke en ny kjernefamilie. Den har allerede vært, sier han.

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser skal skille lag privat, men ønsker å samarbeide videre (Pluss)

En annen problemstilling som kan dukke opp når man skal feriere med ny partner, er å konkurrere med eksenes ferieturer.

- Det er ikke uvanlig å være redd for å bli betraktet som kjedeligere enn partnerens eks. Derfor er det lett å ta litt av i feriene. Og barn kan kjøpes for en stund, men over tid så skjønner de hva som foregår. Det er ikke om å gjøre å ha de mest fantastiske feriene. Det barna ønsker er voksne som oppfører seg normalt og som er til stede for barna, sier Frengstad.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

- Det er viktig å ha en god plan og la barna som er gamle nok være med på forhandlinger om hvor de skal dra på ferie, og om hvor mye tid de skal tilbringe sammen med ny partner, sier daglig leder Bjørn Frengstad ved Senter for rådgivning etter samlivsbrudd (Seres). Foto: Privat