NTNU-rektor Gunnar Bovim ser for seg et samlet, ikke å spre deler til Nyhavna. Foto: Jens Søraa

NTNU er i gang med planleggingen av en gigantisk campusutvikling. Nærmere 10000 studenter fra Dragvoll, 1500 fra Rotvoll og 1500 fra Tunga skal flyttes til sentrum. Sterke interesser ser gjerne at mest mulig kommer til Midt-byen for å tilføre liv og virksomhet.

Uten KAM

Ole Wiig synes utdanningene for kunst, arkitektur og musikk (KAM) passer glimrende på Nyhavna, i nærheten av et nytt kulturhus. Om det blir noe nytt kulturhus på Nyhavna, er ennå uavklart. Sjansene for at KAM skal inn i bydelen virker små, i alle fall når man hører på rektor Gunnar Bovim.

«Gåbare» avstander

– Nyhavna inngår ikke i vår utredning nå. Vi ser på et samlet campus i Trondheim i nærheten av Gløshaugen.

– Kunne det ikke passet godt med KAM-miljøene på Nyhavna hvis det kommer et nytt kulturhus der?

– Kultur, arkitektur og musikk er en viktig del av NTNUs integrerte virksomhet. Vi ønsker en campus der studenter fra ulike fag skal treffe hverandre, også når det ikke er planlagt. Målet er opplevelsen av «gåbar» avstand mellom enhetene. Tverrfaglighet er veldig viktig, og på dette feltet har vi ikke lyktes godt nok. Det er fortsatt veldig mye uforløst potensial. Vi kommer til å planlegge campus for å skape møteplasser. Men det fysiske miljøet alene er ikke nok til å stimulere til tverrfaglighet, det er også en ledelsesutfordring.

– Når blir stedsvalget for campusutviklingen tatt?

– I løpet av høsten, vil jeg tro. NTNU vil gi sin anbefaling til Kunnskapsdepartementet i oktober. Campusutviklingen ved NTNU er et nasjonalt utbyggingsprosjekt og prosessen styres av Kunnskapsdepartementet og regjeringen.

Gløs og Øya ligger fast

Et par ting er helt avgjort, uansett campusplan. Gløshaugen og Øya med sykehuset, vil være tyngdepunkter. På grunn av fusjonen med Hist har NTNU et stort fotavtrykk også på Kalvskinnet. I de tre alternativene for lokalisering NTNU opererer med i dag, er Kalvskinnet med i bare den ene. I de to andre alternativene ligger campus sør for Elgeseter bru.

Usikker om Kalvskinnet

– Vi ønsker å få til integra-sjon og samling av universitetet. Da er jeg usikker på hvor mye NTNU i det lange løp skal utvide og bygge nytt på Kalvskinnet. På kort sikt skal vi bruke de arealene vi har til rådighet, inkludert lokalene universitetet disponerer etter fusjonen, sier Bovim.

Selv om rektor ikke vil spre NTNU rundt omkring i byen, ønsker han seg et bymessig campus.

– Gløshaugen er i dag altfor lukket. Vi vil at campus skal være inviterende. Bymessige kvaliteter ved campus er en ambisjon uavhengig av lokalisering. Jeg tror campusutviklingen vil bidra til å gjøre det enda mer attraktivt å komme til NTNU og Trondheim, både for studenter og folk som vil jobbe her, sier Gunnar Bovim.