Det er en betydelig endring fra dagens 39 tjenestesteder. Moe vil flytte dagens politistasjoner og lensmannsdistrikt over til geografiske driftsenheter.

- Vi er nødt til å organisere oss på en annen måte. Det stilles store krav til beredskap, kompetanse og måten politiet jobber på. Vi må bruke ressursene på en bedre måte, sier Nils Kristian Moe.

Torsdag hadde han innkalt til et utvidet ledermøte i Trøndelag politidistrikt på Scandic Nidelven i Trondheim, der han redegjorde for sitt forslag til en ny inndeling av politidistriktet. Til stede var 19 fra Nord-Trøndelag og 22 fra sørfylket, inkludert politistasjonssjefer, lensmenn og øvrige ledere.

Forslaget fikk de tilsendt for to dager siden, nå starter diskusjonene. I neste uke er alle ordførere og rådmenn i begge fylkene innkalt til informasjonsmøter om nærpolitireformen.

- Dette kan føles som en dramatisk reduksjon i antall lensmenn og tjenestesteder. Men skal politiet klare å levere de tjenester vi er pålagt, kommer vi ikke utenom en slik omorganisering. Nå starter medvirkningsprosessen, og derfor håper jeg på tilbakemeldinger og innspill fra både politikere, politiansatte og folk for øvrig, understreker Moe.

Han legger til at det er slett ikke sikkert dette blir den endelige inndelingen av politidistriktet. Politimesteren skal levere sitt forslag til Politidirektoratet innen 15. desember. Så skal politidirektøren fatte sin beslutning. Den kan påklages av de enkelte kommunene til Justisdepartementet. Politidirektøren har frist til 1. april 2017 med å komme med sin endelige innstilling til departementet.

Moe sier at politiet er pålagt å effektivisere og redusere kostnadene. Derfor må det bli færre kontorer.

- Vi skal samle politifolk i større og bedre fagmiljøer. Det vil bli mer straksetterforskning, samtidig som det stilles større krav til etterforskningen. Vi skal også drive mer målrettet forebygging. Over hele politidistriktet skal det jobbes mer likt.

- Hvilke utfordringer står politiet overfor?

- Det blir stadig flere omreisende kriminelle, samtidig som nettkriminalitet og arbeidsmarkedskriminaliteten øker. Vi må forholde oss til dette på en helt annen måte enn vi har gjort til nå.

- Så tiden med én lensmann i hver kommune er forbi?

- Ja, definitivt. Samtidig skal vi ta vare på det lokale politi. 90 prosent av innbyggerne i Trøndelag skal kunne reise til nærmeste tjenestested i løpet av 45 minutter. Samtidig er det krav til responstid fra politiet, alt etter hvor man bor og antall innbyggere.

Moe understreker at etterforskning og det meste av politiarbeidet skal skje lokalt. Men det vil bli en sterkere faglig styring gjennom funksjonelle enheter.

Sør- og Nord-Trøndelag ble ett politidistrikt fra nyttår. I en interimsperiode vil det være noen doble funksjoner, som operasjonssentraler. Men fra 27. september 2017 blir det én operasjonssentral, liggende i Trondheim. Ifølge politimesteren vil det også være naturlig å legge ledere for funksjonelle enheter til Trondheim.

Men ellers skal politiet være mest synlig over hele distriktet. I stedet for å sitte inne på et kontor og administrere skal flest mulig politifolk være ute i operativ tjeneste.

Sju tjenesteenheter

Politimesteren foreslår å opprette sju tjenesteenheter med 13 tjenestesteder.

Namdal med tjenestesteder i Namsos, Nærøy og Grong.

Fosen med tjenestested Ørland.

Innherred med tjenestested Steinkjer og Levanger eller Verdal.

Værnes med tjenestested Stjørdal.

Trondheim med tjenestested Trondheim sentrum.

Gauldal med tjenestested Heimdal (ny politistasjon sør), Røros og Oppdal.

Orkdal med tjenestested Orkdal og Hitra.

Det foreslås opprettet geografiske driftsenheter som kan omfatte flere tjenesteenheter og tjenestesteder. De skal ha det overordnede ansvaret for å lede og koordinere ressursene ved tjenestestedene og ha et særlig ansvar for å ivareta administrative oppgaver for tjenestestedene.

En tjenesteenhet er lensmannsdistrikt eller politistasjonsdistrikt. Et tjenesteenhet kan bestå av flere tjenestesteder. Et tjenestested er et kontorsted hvor politiet yter tjeneste til publikum.

Sluker flere kommuner

Namdal består av kommunene Bindal, Vikna, Nærøy, Leka, Høylandet, Grong, Namsskogan, Røyrvik, Lierne, Snåsa, Namsos, Overhalla, Fosnes, Namdalseid og Flatanger.

Fosen : kommunene Osen, Roan, Åfjord, Ørland, Bjugn, Rissa og Leksvik.

Innherred: kommunene Steinkjer. Inderøy, Levanger, Verdal og Verran.

Værnes: kommunene Frosta, Stjørdal, Meråker, Selbu, Tydal og Malvik.

Trondheim: Trondheim kommune med unntak av Heimdal.

Gauldal: kommunene Trondheim (unntatt sentrum), Melhus, Klæbu, Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal og Rennebu.

Orkdal: kommunene Skaun, Orkdal, Agdenes, Meldal, Hemne, Snillfjord, Hitra og Frøya.

Frigi ressurser: Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag har kuttet dramatisk i antall lensmannsdistrikt og tjenestesteder. Det gjør han for å få flere politifolk ute i operativ tjeneste. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen