Det viser beregninger rådmannen i Trondheim har foretatt. Politikerne er overrasket over summen.

- Kostnadene er høyere enn jeg hadde forventet, sier kommunalråd Yngve Brox (H).

- Det er et høyt tall, og høyere enn vi hadde sett for oss, sier Eirik Schrøder (Ap).

- Det er ingen tvil om at dette vil koste. Men jeg mener dette er noe vi må prioritere. Det er både rettferdig og samfunnsøkonomisk, sier kommunalråd Jon Gunnes (V).

1000 nye barnehageplasser må etableres og driftes for å kunne ta imot alle ettåringene. I tillegg må bemanningen øke med 300 flere ansatte i barnehagene. Samtidig vil barnehagene bli påført et tap som følge av at barnehageplasser i perioder blir stående tomme. Det er dette som gir millionregninga.

Høstbarna får plass

Lovfestet rett til barnehageplass ble innført i 2009, og siden har alle barn som er født før 1. september, hatt rett på barnehageplass fra august året etter. Dette har ført til et sommerrush på fødeavdelingene, fordi sommerbarna dermed har vært sikret barnehageplass rundt ettårsdagen. Barn som har vært født på høsten, har risikert å måtte vente i nesten to år på barnehageplass.

- En molboregel, mener Gunnes.

Fra høsten av utvider regjeringen retten til barnehageplass. Barn født i september og oktober, er sikret barnehageplass når de runder ett år.

I Trondheim omfatter dette i år 383 barn, og rundt 80 prosent av disse har nå søkt og fått barnehageplass.

- Vi har ambisjoner om at Trondheim skal ligge litt foran. Derfor vil også barn født i november og desember få barnehageplass når de fyller ett år. Men fortsatt kan det være at foreldre må vente et halvår på barnehage, påpeker Gunnes.

Fortvilte foreldre

I Granåsenerklæringen gikk flertallskoalisjonen inn for at Trondheim i løpet av neste økonomiperiode, skal tilby barnehageplass fra den måneden barn fyller ett år. Da bystyret behandlet økonomiplanen, ba politikerne om at rådmannen regnet på hva dette ville koste.

I formannskapet denne uken kom regningen på bordet.

- Er det verdt å bruke 202 millioner kroner på at noen barn skal få barnehageplass noen måneder tidligere?

- Det er en dyr ordning, men på sikt er dette noe vi jobber for. Det er mange fortvilte foreldre som ikke vet hvor de skal gjøre av barna sine når fødselspermisjonen er over. Ofte er det slik at mødrene blir hjemme. Derfor handler dette også om kvinnekamp, sier Gunnes.

Han er klar på at kommunen trenger økte statlige overføringer for å få til dette.

- Skal vi få det til, er vi avhengig av en statlig medfinansiering på dette. Vi er avhengig av at regjeringen prioriterer dette. Stortingsvalget neste år vil være avgjørende, sier Gunnes.

Nasjonalt løft

Eirik Schrøder (Ap) er også klar på at det må til et spleiselag hvis alle skal få barnehageplass når de fyller ett år.

- Men for oss er dette et mål, og noe vi skal jobbe for å få til, sier Schrøder.

Kommunalråd Yngve Brox (H) sier han nå vil sørge for partikolleger både i regjering og på storting får kjennskap til dette kostnadsoverslaget.

- Når kostnadene med løpende barnehageopptak er så høye, så må det være noe man er enig om nasjonalt hvis det skal gjennomføres. Dette kan ikke kommune gjøre alene, sier Brox.

- Er det realistisk at dette kan bli innført?

- Det gjenstår å se. Dette blir et spørsmål om prioritering. Det er viktig at en også sikrer kvaliteten på barnehagetilbudet. Dette må ses i sammenheng med det å sikre nok pedagoger og høy nok voksentetthet i barnehagene, sier Brox.

Fra sentralt hold er det imidlertid lite som tyder på at småbarnsforeldre kan forvente å få barnehageplass på barnas ettårsdag, om de er født senere enn oktober:

– Regjeringen har ikke vurdert løpende opptak. Vi er har lovt å gjøre barnehageopptaket mer fleksibilitet. Derfor har vi sørget for å sette inn store midler til dette i rammetilskuddet til kommunene, og nå er vi i ferd med å få en utvidet rettighetsbestemmelse slik at også barn født i september og oktober får rett til barnehageplass ved fylte ett år, svarer Magnus Thue, politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet i en mail.

Flere ansatte

I dag har Trondheim lavere bemanningstetthet i barnehagene enn flere av de sammenlignbare bykommunene i landet. Bemanningstettheten er også lavere enn den foreslåtte normen med en voksen per tre barn under tre år, og en voksen per seks barn over tre år.

Rådmannen har nå beregnet at en må øke med 160 årsverk hvis en skal nå denne normen i både private og kommunale barnehager i Trondheim. En slik økning vil også gi en årlig merutgift på 78 millioner kroner.

Regjeringen har varslet en bemanningsnorm for barnehager innen 2020, men det er ikke kjent hva en slik norm vil innebære.

Kommunalråd Jon Gunnes (V). Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Kommunalråd Yngve Brox (H). Foto: Vegard Eggen
Eirik Schrøder (Ap). Foto: Morten Antonsen