De siste dagene har Adresseavisen skrevet en rekke reportasjer om at fire menn har omkommet på jobb utenfor Frøya.

Den erfarne LO-advokaten Karl-Inge Rotmo reagerer særlig på at Arbeidstilsynet ikke har slått ned på lønnssystemet. Kamskjelldykkerne på Frøya får betalt per kilo.

- Det skjer arbeidsulykker, sånn er det. Men når det kommer en ny, så enda en ny, og så en til. Da blir man sittende der som et stort spørsmålstegn: Hvordan var det mulig at denne næringa fikk lov til å fortsette? spør Rotmo.

I Arbeidsmiljøloven heter det at arbeidets lønnssystemer skal være «slik at sikkerhetshensyn ivaretas».

- Med kilosbetaling for kamskjell har disse dykkerne i praksis tjent på å ta sjanser: Fangstresultatet påvirkes av viljen til å ta risiko. Det er hårreisende at Arbeidstilsynet har latt dem fortsette. Dette yrket er åpenbart ikke forenelig med kilosprising, mener LO-advokaten.

Se video: Slik skjedde det siste dødsdykket

Politiker reagerer

Sivert Bjørnstad (Frp).

Sivert Bjørnstad (Frp) sitter i næringskomiteen på Stortinget.

- Det gjør sterkt inntrykk å høre dykkerne som står frem og forteller om bransjen. Det er ofte bare slik arbeidslivet kan bli et bedre sted, sier Bjørnstad, om saken der tre eks-kamskjelldykkere forteller om hvordan de daglig brøt sikkerhetsregler for å plukke mest mulig skjell.

Også Bjørnstad kritiserer myndighetene:

- Det er ingen tvil om at Arbeidstilsynet burde kommet tidligere på banen. Nå kommer de slepende etter, sier Bjørnstad.

Torhild Aarbergsbotten (H).

Stortingspolitiker Torhild Aarbergsbotten (H) kjenner næringa gjennom sin tidligere jobb i Mattilsynet:

- Det er helt åpenbart at Arbeidstilsynet burde ha kommet på banen før. Når det skjer så mange ulykker i et så avgrenset område, så burde varsellampene lyst mye tidligere, sier politikeren fra Fosen.

Les også: Dette vet vi om hva som skjedde da de fire døde

Frøyværinger avventende

Frøya-ordføreren håper politietterforskningen snart er over, og vil vente med å kommentere næringa og Arbeidstilsynet til den er ferdig:

- Det er veldig trist med ulykkene, og jeg føler med dem som har mistet noen, sier ordfører Berit Flåmo (Ap)

.

Veldig trist: Frøya-ordfører Berit Flåmo da hun for et par uker siden åpnet havnæringas nye stolthet, Blått kompetansenter på Sistranda.

- Jeg opplever at folk er litt avventende når det gjelder den pågående politietterforskningen. Her på Frøya lever vi av fiskeri, havbruk og næringa rundt. Vi forventer at de har gode regler og rutiner, og at de blir overholdt. Jeg er stolt over fiskeri- og havbruksnæringa, sier ordføreren.

Les også: - Det ble brutt regler hver dag

- Vil vurdere regelendringer

Arbeidstilsynet i Midt-Norge har ikke lagt seg opp i lønnssystemet, bortsett fra å påpeke at man ikke skal presse bunntiden. Nasjonalt kommenterer de kritikken fra LO-advokaten slik:

- Hvis man følger reglene, altså tabellene som regulerer hvor lenge du kan være nede og hvor mange dykk du kan gjøre, så bidrar det til sikkerhet. Det skal ikke handle om hvor mye skjell du plukker, men om hvor lenge og ofte du har lov til å dykke, sier Borghild Lekve i Arbeidstilsynet, som har nasjonalt ansvar for dykking.

- Men så har de jo brutt disse reglene – og det har skjedd ulykke på ulykke?

- Jeg registrerer at mange mener vi burde være negative til akkordlønn innen dykking. Vi vil vurdere om dette blir en del av de regelendringene vi vil foreslå innenfor dette risikoutsatte arbeidet, sier Lekve, som påpeker at det er arbeidsgiver og ikke Arbeidstilsynet som har ansvaret for at reglene følges.

Les også: Arbeidstilsynet varsler nå at de vil avslå kamskjellnæringas søknader om videre dispensasjoner

Borghild Lekve i Arbeidstilsynet Foto: håvard haugseth jensen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har ikke anledning til å kommentere saken, og hans statssekretær Roy Angelvik (Frp) – som selv kommer fra Hitra – ønsker ikke å kommentere. Arbeids- og sosialdepartementet, som er ansvarlig departement for Arbeidstilsynet, trenger litt mer tid før de vil kommentere på dagens regelverk for yrkesdykking og de høye dødstallene innen yrkesdykking innaskjærs.