For eksempel vil sykepleierutdanningen foregå ved tre ulike institutter i Trondheim, Ålesund og Gjøvik.

Prinsippet i NTNU-fusjonen er at faglig samling skal løfte kvaliteten. Men blir rektors innstilling vedtatt i styret i dag, vil full faglig integrering bare gjelde tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag og NTNU i Trondheim. I Gjøvik smelter en god del av miljøene sammen med institutter i Trondheim, mens andre skal operere videre som egne institutter. Et av instituttene, som inkluderer fagmiljøer i Trondheim (informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi), skal ledes fra Gjøvik.

- Det beste i 2016

Ved Høgskolen i Ålesund vil imidlertid fagmiljøene få fortsette som egne institutter, uten å innlemmes i institutter ledet fra Trondheim.

- Jeg tror denne modellen er det beste vi kan få til i 2016. Nå vedtar vi en struktur før instituttene har arbeidet sammen. Kanskje kan dette se annerledes ut om noen år, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

I innstillingen peker rektor på at den geografiske avstanden mellom byene påvirker prinsippet om fagsamling. Det er særlig i Ålesund at motstanden har vært sterk mot faglig sammensmelting med miljøer i Trondheim. Et viktig argument har vært behovet for lokal handlekraft og et nært samarbeid med næringsliv og det offentlige i regionen. I Gjøvik har en rekke fagmiljøer ønsket seg faglig integrasjon med NTNU i Trondheim.

Fått råd

- Hele poenget med fusjonen er faglig samarbeid. Vi kommer lengst med det der vi er samlokalisert, i Trondheim, og vi kommer kortere med det i forholdet til Ålesund og Gjøvik, sier Bovim.

Rektoren mener at den nye felles fakultetsinndelingen sikrer faglig samarbeid også med NTNUs to satellittbyer.

- Det er gode argumenter for å beholde den faglige organiseringen i disse byene, og det er også rådet vi har fått fra andre universiteter som har fusjonert. Instituttstrukturen alene er heller ikke det som bestemmer faglig samarbeid. Studieprogrammene for parallelle fag skal være felles.

- Blir det ikke slik at Ålesund smykker seg med NTNU-navnet og fortsetter som før?

- Jeg tror ikke det kommer til skje. I fagmiljøene i Ålesund, Gjøvik og Trondheim er det stor interesse for å hente det beste fra hverandre.

- Vil din innstilling bety at NTNU, for eksempel, har tre ulike sykepleieutdanninger, kanskje med ulik kvalitet?

- Det har vi diskutert nøye. Utdanningene skal ha en felles faglig kjerne, over instituttnivået. Målsettingen er at utdanningen skal ha samme kvalitet uansett hvor man befinner seg. Vi skal finne mekanismer for å sikre det, sier Gunnar Bovim.

Felles læringsmål

Dekan Bjørn Gustafsson ved Det medisinske fakultet ønsker å være løsningsorientert.

- Jeg tror dette skal gå fint. Vi må dra fordel av hverandre.

I innstillingen til NTNU-styret vil det nye fakultetet for medisin og helsevitenskap ha sykepleierutdanning ved tre forskjellige institutter i tre byer. Radiograf- og ergoterapeutdanning vil ha hver sine institutter i to byer.

- Læringsmålene vil være de samme i alle tre byer. Vi må sørge for at kunnskapsnivået og kvaliteten er den samme for kandidatene som kommer ut. Det kan vi oppnå gjennom å ha en studieprogramleder som koordinerer virksomheten mellom instituttene. Vi må ha en modell som sikrer Gjøvik og Ålesund representasjon i dekangruppen. Jeg skjønner av at miljøene utenfor Trondheim er opptatt av at de ikke skal miste sine påvirkningsmuligheter, sier Gustafsson. Han legger ikke skjul på at fagmiljøet i Trondheim hadde ønsket en faglig samling med en gang.

Unngå marginalisering

- Løsningen som foreligger skal ikke være «business as usual» for fagmiljøene. Vi skal sikre at det blir samarbeid på tvers. Så får vi se hvordan dette utvikler seg etter hvert.

Dekanen ser for seg at tildeling av forskningsmidler kan stimulere til jobbing på tvers av geografisk avstand.

- Alle får det ikke som de vil i en fusjon, men alle har ambisjon om å få ut merverdi. I Trondheim skal vi være spesielt oppmerksomme, slik at Gjøvik og Ålesund føler seg velkommne og blir godt integrert i den faglige virksomheten. De har mye å lære oss, sier Bjørn Gustafsson.

Ålesund og Gjøvik får ha en lokal leder som koordinerer virksomheten - men som ikke får noen rolle mellom instituttene og fakultetetsledelsen i Trondheim.

Lokal makt: Viserektor Marianne Synnes i NTNU i Ålesund skal gå av, men Ålesund-miljøet får en ny stedlig leder og beholder sin faglige organsiering. Foto: Kristin Støylen
Mykere i Gjøvik: Viserektor Jørn Wroldsen leder NTNU i Gjøvik der en rekke fagmiljøer ønsker sammensmelting med beslektede miljøer i Trondheim. Foto: Morten Antonsen