- Møter på dagtid vil gjøre det enklere for en større del av befolkningen å bli med i det politiske liv. I dag ser vi eksempler på at debatter og politisk behandling blir mangelfulle fordi kveldsmøtene blir for lange. Folk som skal fatte viktige vedtak er slitne etter en dag på jobb og rett på møte, sier Marte Løvik.

Hun fremmer nå et privat forslag som skal behandles i bystyrets møte torsdag kveld.

- I Bergen er alle politiske møter lagt på dagtid, i Oslo er de fleste møtene i arbeidstiden. Også mange av komitémøtene i andre kommuner holdes på dagtid. I dag er det nok mange som ikke vil delta i det politiske livet fordi de har en familiesituasjon som gjør det vanskelig å båndlegge så mange kvelder. Møter på dagtid kan være med på å sikre en bredere rekruttering til politikken, sier hun.

Viktig for demokratiet

Marte Løvik mener møter på dagtid også er viktig for saksforberedelsene og muligheten for politikerne til å sette seg inn i sakene, og møte mennesker som er brukere av kommunale tjenester og ansatte.

- Ofte er medlemmene av de ulike bystyrekomiteene ute på befaring og for å snakke med folk. Når dette nå skjer på kveldstid er det mange som vi aldri møter. Vi besøker barnehager uten at det er barn eller foreldre der, det samme skjer på skolene og på ulike arbeidsplasser som vi besøker. Man møter ofte en sjef som stiller opp på kveldstid i et tomt lokale. Hadde møtene og befaringene skjedd på dagtid ville vi fått et bedre inntrykk og forståelse rundt hvordan situasjonen virkelig er, sier hun.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Hva skulle vi gjort uten politikerne?

Løvik mener også det er utfordrende for alle saksbehandlere og ansatte i kommunen som skal presentere saker i politiske møter. De må jobbe overtid på kvelden for å orientere de folkevalgte om ulike saker.

Stress og slit

- Bystyrepolitikerne som skal fatte viktige vedtak for byen vår kommer på kveldsmøter etter å ha vært en hel dag på jobb. Med møte i tillegg på kvelden snakker vi ofte om arbeidsdager på 12–14 timer, der viktige saker ofte er oppe til behandling. Det blir travle og lange dager og representantene blir stresset og er redd for å ta ordet i frykt for å hale ut møtet. Det sier seg selv at debattene og vurderingene kan bli hemmet av slike arbeidsforhold. Det er ikke verdig den politiske prosessen å ha det slik. Dersom bystyremøtene kan begynne klokka 13.00 i stedet for klokka 17.00 som i dag, vil man kunne bli ferdig tidligere, samtidig som man rekker en formiddag i sin vanlige jobb før bystyret samles, sier Løvik.

Vanskelig å kostnadsberegne

Forslaget om bystyre- og komitémøter på dagtid vil medføre en del ekstra kostnader. Løvik tror imidlertid at en slik ordning lar seg forsvare. Folkevalgte har krav på fri fra sin arbeidsgiver til å delta på møtene, og arbeidsgiver kan få den tapte arbeidsfortjenesten kompensert.

- I dag er det jo slik at det er politikerne selv som bruker sin fritid på dette. De får riktignok møtehonorar på 40 000 kroner i året for bystyre- og komitémøter. Vi vet ikke hvor mange som kommer til å søke om å få dekt tapt arbeidsfortjeneste. Noen kan få på plass fleksible løsninger med arbeidsgiveren, noen vil få dette dekket av kommunen. Men lokaldemokratiet er så viktig at de som bruker tiden sin som politikerne må få bedre arbeidsvilkår enn i dag, sier Løvik.

Forslaget har fått blandet mottakelse i det politiske miljøet i Trondheim. Ifølge Løvik er det særlig politikere i det private næringsliv som mener det vil være vanskelig å bruke arbeidstiden til politikk.

- Men reaksjonene fra andre er svært positive. Jeg tror det lar seg gjøre også for de selvstendig næringsdrivende å få til dette. Totalpakken vil bli bedre med møter på dagtid. De får det til i Bergen og Oslo, det er på tide at Trondheim gjør det samme, sier Løvik.

- Trondheim kommune har et mål om å være kompetent og modig. Da kan vi ikke utsette dette lenger. Vi krever handling og omstilling av våre ansatte, nå er det på tide at vi også legger forholdene bedre til rette slik at enda flere kan delta i de politiske prosessene, uavhengig av familiesituasjon og omsorgsroller i sine familier, sier Sps Marte Løvik.