Orkdal, Meldal, Agdenes, Snillfjord, Rindal og Skaun har signert en intensjonsavtale for å slå seg sammen. Orkdalsordfører Oddbjørn Bang (Sp) og resten av formannskapet behandlet saken onsdag:

- Vi har nettopp vedtatt at vi vil slå oss sammen med de kommunene som det er inngått intensjonsavtale med, hvis de også vedtar sammenslåing, sier Bang onsdag ettermiddag.

Det eneste forbeholdet som Orkdals-politikerne har tatt, er at en sammenslåing med Rindal betinger at også Meldal er med i den nye storkommunen.

Mot deling av Snillfjord

Meldal-ordfører Are Hilstad (Ap) og resten av formannskapet behandlet saken tirsdag.

- Det ble flertall for sammenslåing med Orkdalsalternativet. Dersom kommuner faller fra, går vi inn for å slå oss sammen med Orkdal, sier Hilstad.

Saken skal sluttbehandles i kommunestyret 30. juni, så det er fortsatt litt åpent.

- Ting kan skje. Ikke alle parti er representert i formannskapet, og noen av våre partier er delte, sier Hilstad.

Snillfjord skal ha kommunestyremøte 30. juni.

- Vi har en innbyggerundersøkelse der det går i forskjellige retninger. Orkdalsalternativet stemmer godt for én krets, men ikke for en annen. Når vi har fått 82 prosent svar på undersøkelsen, så representerer det folkets mening. Hvis vi skal høre på folket, så går det mot en deling av kommunen, sier ordfører John Lernes (Ap).

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Stille før Sanner

Uklart hos flere

Formannskapet og kommunestyret i Agdenes behandler spørsmålet i løpet av måneden. De har gjort telefonintervju med innbyggere som viser at 52 prosent er mot sammenslåing, 40 prosent er for. Det er foreløpig uklart hva politikerne vil gå inn for.

I Skaun stemte 45 prosent for å fortsette alene, 26 prosent ville til Orkdal og 27 prosent ville slå seg sammen med Melhus. Saken skal behandles i kommunestyret 21. juni. Ordfører Jon P. Husby (Sp) mener rådet fra folket var klart, selv om valgdeltakelsen, på 40,1 prosent, var dårlig.

Kommunestyret i Rindal sluttbehandler kommunereformen i neste uke. I mellomtida skal saken opp i formannskapet, og Rådmannens innstilling til vedtak er klar: Rindal kommune ønsker å slå seg sammen med så mange som mulig av de andre kommunene til den nye storkommunen Orkladal, i tråd med inngått intensjonsavtale.

Historisk enighet i Vikna og Nærøy

Vikna og Nærøy har inngått en intensjonsavtale om sammenslåing. Behandling i kommunestyrene og en folkeavstemning til høsten gjenstår, skriver Namdalsavisa. Avtalen skal behandles i juni, og vedtaket må fattes innen 1. oktober.

- Det har vært en god prosess hvor vi har klart å holde humøret oppe. Vi har vært uenige i sak, men flinke til å jobbe med utfordringene, sier Nærøy-ordfører Steinar Aspli til Namdalsavisa.

I Bjugn har man fått nei fra Ørlandet, og dermed har de vendt seg mot Åfjord og Roan.

- Vi synes det er naturlig at det må gis noe til den som er minst, så det er enighet om at et eventuelt kommunesenter vil ligge i Åfjorden, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap).

- Vi har nettopp vedtatt at vi vil slå oss sammen med de kommunene som det er inngått intensjonsavtale med, hvis de også vedtar sammenslåing, sier Orkdalsordfører Oddbjørn Bang (Sp). Foto: jens petter søraa