- Vi vil ta utgangspunkt i barna og familiene. Vi ønsker å være sikker på at Trondheim kommune har tatt tak i dette på en måte som sikrer at barna blir fulgt opp på en god måte, sier Lasse Arntsen, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Slo alarm

Det var i mars Trondheim kommune slo alarm etter at en elev hadde fortalt en voksen om at seksuelle krenkelser, vold og mobbing skulle ha foregått mellom elever på et trinn i småskolen. Saken ble anmeldt til politiet, som gjennomførte en rekke avhør av både barn og voksne. Politiet konkluderte med at det hadde foregått aktiviteter og utprøving som noen opplevde som seksuelt krenkende, men at saken ikke var like omfattende som kommunen først fryktet.

Kommunen foretok selv en gjennomgang av hvordan skolen har ivaretatt det psykososiale miljøet på trinnet, og nylig la rådmannen frem en rapport som ga skarp kritikk av skolen. Bekymringsmeldinger fra foreldre ble ikke fulgt godt nok opp, saker ble ikke undersøkt og tiltak ble ikke i tilstrekkelig grad iverksatt.

- Vi har et inntrykk av at rådmannen ser på dette som alvorlig. Vi deler den oppfatningen. Vi ser at kommunen erkjenner å ha et forbedringspotensiale på flere områder, og vi regner med at kommunen tar tak i det, sier Arntsen.

Vil bli prioritert

Fylkesmannen varslet tidlig at det kunne bli aktuelt med et tilsyn i saken, men har av hensyn til kommunens arbeid avventet dette. Nå ber Fylkesmannen om å få tilsendt rapportene som kommunen har utarbeidet, i tillegg til en redegjørelse over hvilke tiltak kommunen vil iverksette på trinnet.

- Dette vil avgjøre hvordan vi følger opp prosessen videre, sier Arntsen.

Også fylkeslegen er involvert i dette arbeidet.

- Det har med den tverrfaglige dimensjonen. Både barnevern, helsestasjon og PPT har hatt roller her, og derfor vil fylkeslegen og utdanningsdirektøren i fellesskap se på hvordan de har løst sine oppgaver, sier Arntsen.

Fylkesmannen har bedt om en tilbakemelding fra kommunen innen 1. juli.

- Vi vil ta tak i dette over sommerferien. Saken vil bli prioritert fra vår side, og vi kommer ikke til å bruke veldig lang tid før vi beslutter om, og i så fall hvordan saken skal følges opp videre, sier Arntsen.

Prioritert: Saken vil bli prioritert fra vår side, sier Lasse Arntsen, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Foto: Kim Nygård