- Vi gir mange en mulighet for å dra på tur sammen med andre, sier lederen i Aleneforeldreforeningen i Trøndelag, Elin Dahl Vatn.

Fredag drar hun og datteren på helgetur sammen med nesten 50 andre barn og voksne.

Uten pengestøtten hadde mange av aleneforeldrene ikke hatt råd til å oppsøke familieparken ved Lillehammer. Dessuten opplever mange det som trasig å dra alene bare med sitt barn på en slik tur. Nå skal de på ferietur med en hel gjeng. De kjører bil sammen fra Trøndelag, bor på samme hyttetun, skal i familieparken i lag og har tenkt å bruke junikveldene til å være sammen, grille og spise middag.

Pengene kommer fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, og er en del av en nasjonal tilskuddsordning. Aleneforeldreforeningen melder om mange søkere og stort ønske om å få delta på turen.

Røde Kors: Flere søkere enn før

I Røde Kors forteller Mona Jentofsen at deres tilbud «Ferie for alle» er mer populært enn noen gang. Røde Kors tilbyr gratis ferie til barnefamilier i Trøndelag som sliter økonomisk.

- Vi har flere søkere enn tidligere og veldig mange på venteliste, sier Mona Jentofsen. Røde Kors i Trøndelag har fire fulltegnede ferieopphold i sommer med plass til 150 personer. De arrangerer ungdomsopphold i Danmark og familieopphold på Sund folkehøgskole på Inderøy, Vauldalen Fjellhotell på Røros og Skifer hotell i Oppdal. Til alle disse ferieoppholdene er det flere på venteliste enn det har vært før.

- Det er stort behov for støtte til ferie, sier Jentofsen. Røde Kors arrangerer også ferieopphold i høstferien, i jula og i vinterferien. Der har ikke søknadsfisten gått ut ennå.

Bading og kjempetrampoline

- Jeg skal bade, sier Una Vatn på seks år. Det skal også fem år gamle Aurora Kristensen. Sammen med David Fløttum på sju, har de fått en tjuvstart på vennskapet for å møte Adresseavisen og fortelle om turen. Nå fyker de i full fart rundt i hagen på Heimdal. Vi får vite at de skal inn i et stort steintroll der det er kino, de skal kjøre lastebil og båt og hoppe på kjempestore trampoliner.

- Og jeg skal i Trollfallet. Da sitter vi i en vogn og plutselig kommer det et troll og da detter vogna nedover, forteller David. Han har vært der en gang før, men da turte han ikke å bli med i Trollfallet. Pappa Tore Fløttum setter stor pris på å få mulighet til å ta med David på tur.

- Jeg gjør det for å få en opplevelse med guttungen og møte andre i samme situasjon. Jeg har ikke økonomi til å dra på en lang og dyr ferie.

Tore forteller at han var redd for at han skulle bli den eneste pappaen på turen og er glad for at de til sammen blir fire menn.

Er mye alene

- Ellers er jeg mye alene med guttungen. Her får ungene en opplevelse og lekekamerater. De voksne får sosialt fellesskap, sier han.

- Jeg har vært mye alene. Det er tungt å sitte alene kveld etter kveld, sier alenemor Marianne Kristensen som sammen med datteren Aurora skal til Hunderfossen med Aleneforeldreforeningen denne helga. Det er vanskelig å komme seg ut på kveldene når hun er avhengig av barnevakt.

- Det viktigste for meg er det sosiale, sier Marianne Kristensen.

- For meg er økonomien også viktig, sier Tore Fløttum.

Får dekket nesten alt

- Vi gjør dette for at barn og voksne skal bli kjent, kunne leke sammen med andre og kose seg sammen. På slike turer skaper vi varige vennskapsbånd mellom folk, sier Elin Dahl Vatn i Aleneforeldreforeningen. Sammen med resten av styret i foreningen har hun søkt om støtte, planlagt turen og noen i styret handler inn mat til alle måltidene på tur. For en tusenlapp per person fra direktoratet og en egeneandel på noen hundre kroner, får deltakerne dekket reise, overnatting, inngangsbillett til parken og mat.

Det sosiale er viktigst

Marianne Kristensen forteller at det sosiale er det aller viktigste for henne.

- Nå får jeg en opplevelse sammen med Aurora, vi får gjøre noe nytt sammen og blir kjente med mange andre. Jeg har heller ikke økonomi til å dra på store turer.

Nå gleder hun seg til å gi datteren opplevelser og mange å leke med, samtidig å bli kjent med andre voksne i samme situasjon.

- Det blir spennende. Jeg har ikke truffet noen vi skal på tur med fra før og har aldri vært med i noen aktiviteter i Aleneforeldreforeningen før. Nå kaster jeg meg ut i det sammen med Aurora. Vi skal bo i en hytte med ti andre, og alle de andre skal bo i hytter på samme tun.

- Vi søkte om penger fordi det er behov for det, sier Elin Dahl Vatn som også skal være med sammen med sin datter.

Viktig å bli kjent med andre

- Aleneforeldre er alene om alt - både når det gjelder inntekt og å få til ferietur. Det er veldig ensomt og tungt å være alene. Denne turen kan bety så mye også sosialt ved at folk får et større nettverk.

Hun forteller at gjennom slike turer er det mange som blir kjent, folk får en større omgangskrets, de blir kjent med andre i samme situasjon og skaper venner for både voksne og barn.

- Aleneforeldre får et større nettverk og kan hjelpe hverandre for eksempel med å sitte barnevakt. Vi vet også at folk blir veldig gode venner etter å ha deltatt på arrangement i regi av aleneforeldreforeningen.

Gøy med vannkrig: Una Vatn skyter på Tore Fløttum. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen
Gleder seg til tur: Elin Dahl Vatn (t.v.) leder i aleneforeldreforeningen i Trøndelag. Her sammen med Tore Fløttum og Marianne Kristensen og barna David Fløttum, Una Vatn og Aurora Kristensen. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen