Björn Gustafsson skal lede det fusjonerte Fakultet for medisin og helsevitenskap. Foto: Morten Antonsen

NTNUs styre supplerte torsdag ledergruppen ved NTNU etter fusjonen.

Monica Rolfsen er et nytt navn i toppledelsen. Hun er i dag instituttleder ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse. I forbindelse med fusjonen sto Rolfsen på barrikadene for å få opprettet et eget fakultet for økonomifagene i NTNU. Hun kjempet imot at samfunnsvitenskapene skulle bli del av samme fakultet, og vant kampen. Rolfsen var tidligere aktiv i trondheimspolitikken som bystyrerepresentant for Venstre. Det var tre søkere til stillingen, to menn og en kvinne.

Dette skal fakultetene hete

Splitter nytt

- Det blir veldig spennende å bygge opp et nytt fakultet, sier Rolfsen.

- Hvordan skal dere konkurrere med BI og Norges Handelshøyskole?

- Vi skal ikke kopiere dem, men utnytte NTNUs fortrinn. Det betyr at vi skal samarbeide tett med industri, næringsliv og teknologimiljøene. Det inkluderer de sterke næringsklyngene rundt Ålesund og Gjøvik.

- Hva med det merkantile miljøet fra Høgskolen i Sør-Trøndelag?

- Vi skal fortsatt ha det, men kanskje med mer preg av NTNUs hovedprofil, sier Monica Rolfsen.

Helse på tvers

Ansettelsen av Björn Gustafsson var ingen stor overraskelse. Gustafsson er i dag dekan ved Det medisinske fakultet. Fra nyttår skal han lede et nytt og adskillig større Fakultet for medisin og helsevitenskap. Dette omfatter de medisinske fagmiljøet fra «gamle» NTNU og helseutdanningene hos de tre fusjonspartnerne i høyskolesektoren. Fem søkere ville ha stillingen, alle menn.

- Fusjonen betyr at NTNU får en mer komplett helseutdanning. Hele helsevesenet bygger på teamarbeid, men vi har tradisjonelt utdannet profesjonene hver for seg. Nå viskes de grensene ut, sier Gustafsson.

- Nobelprisene til May-Britt og Edvard Moser kom innen Det medisinske fakultet, vil ikke fusjonen med sin store tyngde av profesjonsutdanninger gå utover toppforskningen?

- Nei, tvert imot. De beste miljøene våre er tverrfaglige. Nobelprisen gikk til to psykologer som leder et miljø som er svært tverrfaglig. Fakultetet har i år fått to store EU-prosjekter som begge er tverrfaglige, og ikke ledes av leger, sier Björn Gustafsson.

Synnes hopper av i Ålesund

NTNUs styre har også ansatt Jørn Wroldsen som viserektor ved NTNU i Gjøvik. Wroldsen var rektor ved høyskolen før fusjonen. Marianne Synnes, tidligere rektor ved Høgskolen i Ålesund, forsvinner imidlertid fra ledergruppen. Hun var innstilt som viserektor ved NTNU i Ålesund, men trakk overraskende sitt kandidatur. Styret har bestemt at stillingen skal lyses ut på nytt. I første runde søkte to kvinner og fem menn stillingen.

Rektorstillingen lyses ut

Rektor Gunnar Bovims åremål går ut 31. juli i 2017. Stillingen som rektor for Norges største universitet vil derfor bli lyst ut for en ny åremålsperiode på fire år. Planen at styret skal ansette rektor i sitt møte 7. desember. Universitetsavisa har tidligere meldt at Gunnar Bovim kommer til å søke.

Jørn Wroldsen skal være sjef for NTNU i Gjøvik.
Marianne Synnes skulle bli NTNUs sjef i Ålesund, men trakk seg. Foto: Kristin Støylen
Rektor Gunnar Bovim har signalisert at han vil søke når rektorstillingen lyses ut på nytt. Foto: Morten Antonsen