Ordfører Ivar Vigdenes hadde en liten anelse om hva som var i vente og hadde sørget for å ha en diger bløtkake klar.

Med et bredt glis skar han opp kakestykker til stortingsrepresentant og medlem av forsvarskomiteen Elin Agdestein (H) og sjef for HV-12, oberst Ebbe Deraas.

Klokken 11.30 fredag tok kommunestyret pause for å få med seg direkteoverføringen av Regjeringens fremleggelse av Langtidsplanen for forsvarssektoren. Pressekonferansen ble overført på storskjerm i kommunestyresalen mens representantene spiste lunsj. Etterpå var det tid for bløtkake, før kommunestyremøtet ble satt på nytt klokken 13.15.

- Dette er en gledens dag og innebærer et taktskifte for Værnes Garnison. Vi er blitt hørt, sa ordføreren fra talerstolen.

Ydmyk ordfører

Samtidig var han rask til å understreke at man må være ydmyk overfor andre steder i landet, som Kjevik, som nå mister viktige arbeidsplasser.

Regjeringen foreslår overfor Stortinget å opprette og bygge ut Luftforsvarets skolesenter på Værnes og samlokaliserer dermed hovedtyngden av Luftforsvarets skoleaktivitet til Trøndelag. Sammen med etablering av kampflybasen på Ørland vil regionen få rundt 350 nye stillinger i Forsvaret frem mot 2025.

Basen på Ørland skal være klar til å ta imot de første F-35 kampflyene høsten 2017, som tidligere bestemt. Regjeringen skriver i langtidsmeldingen at man legger opp til å «anskaffe 52 F-35 kampfly i tråd med tidligere vedtak». Den varslede kostnadsøkningen på baseetableringen på Ørland er lagt inn med 1,6 milliarder kroner.

Luftforsvarets virksomhet ved Kjevik, befalsskolen for Luftforsvaret og teknisk utdanning ved Kjevik flyttes til Værnes for å danne et skolesenter sammen med Luftforsvarets flytaktiske skole, Seleksjonssenteret og Baseforsvarstaktisk skole. Kjevik skal gradvis avvikles frem til 2025.

Rører ikke Dombås

I denne omgang flyttes ikke Heimevernets skole- og kompetansesenter på Dombås til Værnes. Det samme gjelder HVs utdanning av utskrevet befal ved Porsangmoen i Porsanger. Begge skolene forblir inntil videre der de er i dag.

Sjef for HV-12 og Værnes Garnison, oberst Ebbe Deraas, sier det er et veldig fint signal at det i langtidsplanen fokuseres på kampkraft, men han er litt mer skeptisk til hva Regjeringen legger i begrepet bærekraft. Deraas understreker at langtidsmeldingen er et stort og omfattende dokument som det tar tid å sette seg inn i.

Han mener det er god samfunnsøkonomi å samle Luftforsvarets skolevirksomhet på Værnes. Å utnytte ledig bygningsmasse på Værnes er et godt grep.

- Jeg er derimot svært skeptisk til at Regjeringen foreslår å legge ned Sjøheimevernet. Sjøheimevernet er en operativ evne vi har behov for og som nå vil forsvinne, sier Deraas.

Han mener Værnes har forlegningsbygg med messe stående klar fra tidligere tider. Men det kan være behov for nytt forvaltningsbygg og kontorer. Noen bygg kan moderniseres, slik at de tilfredsstiller dagens krav.

Sats på landmakt

- Skuffet over at ikke også HV-skolen på Dombås og befalsutdanningen i Porsanger kommer, slik forsvarssjefen har foreslått?

- Nå skal landmaktsstudien behandles gjennom de fire neste årene. Der skal man se nærmere på utsiktene for Hæren og HV.

- I langtidsplanen fokuseres det mye på luftmakt og heller mindre på landmakt?

- Jeg håper det blir en kraftigere satsing på landmakt og ikke bare på luftmakt.

- Vil en styrking av Forsvaret ramme den sivile aktiviteten på Værnes?

- Det militære og sivile kan leve side om side. Men Forsvaret vil ha behov som kan påvirke de valg Avinor trenger å gjøre, sier Deraas.

Strategisk tyngdepunkt

stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) har som medlem av Forsvarskomiteen deltatt aktivt i arbeidet med langtidsplanen. Hun beskriver fredag som en god dag for Trøndelag og ikke minst Stjørdal. Trøndelag blir ett av fire hovedtyngdepunkt i fremtidens forsvar.

- Trøndelag er et strategisk tyngdepunkt gjennom kampflybasen på Ørland, Værnes Garnison som nå får flere oppgaver, beredskapslagrene og mottak av allierte øvelser. Luftkrigsskolen skal bestå, men legges under Forsvarets høgskole, sa Agdestein. Hun vil gi honnør til Stjørdal kommune og ordføreren spesielt, som i samarbeid med Værnes Garnison har klart å markedsføre regionen.

Færre fly, mer hær

I Stortinget er misnøyen med Regjeringens langtidsplan stor. Nå ruster støttepartiene Venstre og KrF seg til kamp rett over sommeren – mot nedleggelser, forsvarskutt og kostbare innkjøp.

– Det er for mye prioritet på tall, fly og annet materiell – og for lite fokus på folk inn i Forsvaret, sier Venstres Trine Skei Grande.

Hun mener Regjeringen legger seg på et riktig nivå i å ruste opp forsvarsbevilgningene i årene fremover, men er «uenige i innretningene».

– Regjeringen rigger et forsvar ut fra hva Nato ønsker seg, og ikke ut fra det Norge trenger for å forsvare seg. Det synes jeg er skummelt, sier Venstre-lederen – som siden jagerflyavtalen ble landet har tatt til orde for å redusere fra dagens plan om å kjøpe 52 fly.

Ønsker bredt forsvarsforlik

Frps nestleder Per Sandberg presenterte i går langtidsplanen sammen med statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

- Jeg er stolt, selv om planen er preget av svært tøffe prioriteringer som vil utfordre ansatte og lokalsamfunn, sa Sandberg og tok til orde for et bredt forsvarsforlik i Stortinget.

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, sier Arbeiderpartiet vil vurdere om det er grunnlag for et forlik. Hun er likevel urolig for at Regjeringen i langtidsplanen skyver regningen foran seg og utsetter noen av de viktigste avklaringene om fremtidens landmakt.

- Ett sentralt krav vil være at regjeringen allerede i statsbudsjettet for neste år følger opp løftene om økte bevilgninger til Forsvaret, sier Huitfeldt.

En glad gjeng: Oberst Ebbe Deraas, flankert av ordfører Ivar Vigdenes (Sp) og stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) har fått meldingen om at Forsvaret i Midt-Norge skal styrkes med minst 350 nye stillinger. Til høyre følger stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) spent med. Foto: jens petter søraa
Gladmelding: Sjef for HV-12 Ebbe Deraas konstaterer at Værnes Garnison skal overta skolevirksomeheten som i dag ligger i Kjevik. Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal ønsker å være yndmyk overfor de stedene i landet som nå mister viktige arbeidsplasser. Elin Agdestein (H) sitter i Forsvarskomiteen. Foto: jens petter søraa
Forsvaret i Trøndelag: Stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) og HV-12-sjef Ebbe Deraas har på hvert sitt vis jobbet for at Værnes Garnison skal få tilført nye oppgaver i årene fremover. Foto: jens petter søraa