Samme dag som den nye kommunen blir vedtatt ved kongelig resolusjon i statsråd, har fylkestinget i Sør-Trøndelag gitt den nye kommunen problemer. Fredag gjorde statsråd det endelige vedtaket om å slå sammen Rissa og Leksvik, og det er ingen vei tilbake.

Møttes klokka 21.45

Sent torsdag kveld møttes alle kommunestyremedlemmene i Leksvik kommune for å diskutere et manglende vedtak i fylkestinget i Sør-Trøndelag. Det var så viktig for kommunestyremedlemmene å få snakke sammen at de møttes klokka 21.45.

- Det var ikke et formelt møte, men vi hadde behov for å snakke sammen, sier ordfører Steinar Saghaug (H).

Grunnen til dette behovet for å møtes og snakke sammen skyldes at fylkestinget i Sør-Trøndelag denne uka valgte å utsette vedtaket om ny videregående skole i Vanvikan. Fylkestinget i Nord-Trøndelag har tidligere vedtatt å bygge ny videregående skole i Vanvikan. Fylkesrådmannen i Sør-Trøndelag foreslo før møtet at Leksvik og Rissa vgs. skulle slås sammen til en felles skole, med lokalisering i Vanvikan. Fylkesrådmannens forslag innebar en ny skole til høsten 2021.

LES OGSÅ UKEADRESSA-REPORTASJEN: Sammenslåing nå igjen!

Nye skoleutredninger

Men da saken ble behandlet i fylkestinget, la Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de grønne, SV, Kr.f. og Rødt frem et nytt forslag som fikk flertall. Der ber de om at rådmannen foretar videre utredning av spørsmålet om sammenslåing av de to skolene, og at dette spørsmålet blir sett i sammenheng med diskusjonen om skoletilbudet på Fosen som helhet. Politikerne ønsker også at rådmannen skal se nærmere på økonomien i prosjektet, skolestørrelse, og besparelser ved å gå fra to til en skole.

Nå har fylkespolitikerne bedt om en ny sak i løpet av 2017.

- Det er gode grunner for å slå sammen skolene og legge en ny skole til Vanvikan. Men vi er nødt til å se på ressursbruk og investeringsbehov for hele det nye fylket. Det er flere skoler som trenger rehabilitering, og vi har en stor elevtallsvekst i Trondheim. Vi må se på skoletilbudet for alle elevene i fylket, sier leder i opplæringskomiteen, Hanne Moe Bjørnbet (Ap).

Hun skjønner at det er et sterkt ønske om ny skole i Vanvikan, og avviser ikke at det kan bli resultatet.

- Men vi må ha alle kostnader på bordet, og vi må ha bedre tid til å vurdere dette, sier hun.

- Ikke spesielt bra

- Vedtaket i fylkestinget i Sør-Trøndelag var ikke spesielt bra, sier ordfører Steinar Saghaug i Leksvik.

- Vedtaket har skapt usikkerhet om det blir noe av den planlagte skolen.

En ny videregående skole i Vanvikan er spesielt nevnt i avtalen mellom de to kommunene om sammenslåingen. Dagens to kommuner ønsker å slå sammen den videregående skolen i Rissa med 150 elever og skolen i Leksvik med 100 elever. Målet er en skole med 350-400 elever.

- Vanvikan er det eneste alternativet for en ny videregående skole, sier Leksvik-ordføreren.

- Bare der er det mulig å få til en skole med så mange elever. I Vanvikan kan vi tiltrekke oss elever og lærere fra Trondheim. Det kan vi ikke i Rissa eller Leksvik, slår han fast.

Med en ny videregående skole i Vanvikan tror han det blir mulig å få til et bredere undervisningstilbud

- Det vil bidra til å stoppe lekkasjer til andre skoler. Derfor er det store muligheter for et større elevtall enn det dagens to skoler har, mener Steinar Saghaug i Leksvik.

Tror det blir ny skole

Til avisa Fosna-Folket sier Rissa-ordfører Ove Vollan (H) at han frykter at utsettelsen er et signal på at fylkestinget vil nedprioritere prosjektet.

Men til Adresseavisen sier han at han er overbevist om at det blir noe av den planlagte skolen i Vanvikan og regner med at fellesnemnda med fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag kommer til å vedta nyskolen, kanskje allerede til høsten.

- Det er avgjørende at det blir noe av skolen. Et sterkt næringsliv trenger en videregående skole og ungdommene våre må få slippe pendling til byen, sier Vollan.

To kommuner og to fylkeskommuner

Den nye videregående skolen er planlagt i en ny sammenslått kommune mellom Rissa (i dag Sør-Trøndelag) og Leksvik (i dag Nord-Trøndelag) og i et sammenslått Trøndelag. Det er altså to kommuner og to fylkeskommuner som i dag vil ha et ord med i laget om den nye skolen. Men det er fylkeskommunen som har ansvaret for de videregående skolene.

- Muligens kan noen krefter ha motarbeidet den nye videregående skolen i Vanvikan, men i de to kommunene har det vært enstemmige beslutninger om den nye skolen. Det var et viktig punkt i intensjonsavtalen, sier ordfører Saghaug i Leksvik.

Det ble ikke gjort noe endelig vedtak på torsdagens samling.

Leder i opplæringskomiteen i Sør-Trøndelag, Hanne Moe Bjørnbet. Foto: Hilde Skjesol