Pensjonistene på kaia i Kristiansund er ikke i tvil: - Nordmøre bør bli en del av Trøndelag.

Mangeårig reiselivssjef i Møre og Romsdal, Per Arne Westavik, utdyper:

- Møre og Romsdal er en konstruksjon som aldri har vært riktig. Det har alltid vært strid og mistenksomhet mellom fogderiene. Dessuten må vi innse at hvis vi nå skal ned fra 19 fylker til ti regioner, vil ikke Møre og Romsdal bestå som egen region. Da er det greit og naturlig at sunnmøringene ser sørover mot Vestlandet, og at vi nordmøringer ser nordover mot Trøndelag, for å bli en del av Stor-Trøndelag og en midtnorsk region med Trondheim som det naturlige knutepunktet.

- Vi har det samme lynnet

- Det vil i alle fall stride mot alt om Nordmøre blir med i en region sørover på Vestlandet. Vi sogner ganske enkelt ikke mot Sunnmøre, Sogn og Bergen, sier Westavik.

De andre karene på kaia nikker.

- Ja, alle jeg kjenner sier det samme. Vi må bli en del av Trøndelag. Det er der vi hører hjemme. Vi har den samme humoren, det samme lynnet. Vi forstår hverandre, sier Ove Aasgaard.

Grensa sørover i den nye regionen bør gå på Fursetfjellet og følge Tingvoll- og Sunndalsfjorden, mener de. Romsdalingene passer ikke inn i bildet pensjonistene tenker.

- Det er total mangel på tillit mellom Molde og Kristiansund. Og det er mye som må rettes på. Men det tror jeg vil ta lang tid, sier Arne Næss.

- Mye mer enn sykehusstrid

- Er sykehusstriden årsaken til alt denne dragningen mot Trøndelag?

- Nei, denne spliden har ligget latent mellom Kristiansund og Molde i mange, mange år, mener pensjonistene. Molde har hatt mange fordeler ved å ligge i midten av Møre og Romsdal.

- Det er som de tre brødrene som deler et teppe. Den som ligger i midten, som i vårt tilfelle blir Molde og Romsdal, holder alltid varmen, mens de to på sidene sloss om å få sin flik av teppet, forutsetter Westavik.

- Dessuten er det nå regionreformen debatteres - og derfor er det viktig at vi diskuterer regiontilhørigheten nå, sier Aasgaard.

Mange nordmøringer mener de har ingen ting å tape med å gå ut av Møre og Romsdal og gå inn i Trøndelag. De føler at Kristiansund og regionen er tappet for statlige og regionale arbeidsplasser. Styrkeforholdet etter at det nye sykehuset blir bygget på Hjelset i Molde, vil være 86-14 i statlige og regionale arbeidsplasser mellom Molde og Kristiansund.

Fredag kom også meldingen om at mellom 35 og 40 personer mister jobbene sine ved Vestbase i Kristiansund fra 1. september.

Ber om balansert utredning

- Nå må vi få en ordentlig balansert utredning hva fordelene og bakdelene vil være for oss nordmøringer ved å gå over til Trøndelag. Det er på høy tid en slik utredning kommer. Vi må få til en god prosess, sier Westavik.

- Men personlig er det mange positive ting som gjør at jeg trekker nordover. Da tenker jeg lynne og kultur, og føle tilhørighet, medgir Arne Næss, og trekker frem hvor nær den trønderske og nordmørske dialekten er. Romsdalingen går dialtektmessig innover landet, mens sunnmøringen har hatt fokus nedover Vestlandet.

- At 80 prosent av nordmøringene mener de har trøndersk lynne og sympatier den veien, det føler jeg meg sikker på. Vi må også huske på at Trondheimsleia starter rett ut her, ved Griphølen. Kristiansund og Nordmøre havn er allerede engasjert i havneprosjektet på Hitra, og jeg føler meg trygg på at vi skal få til mye mer sammen, fortsetter Næss.

Vil beholde Møre og Romsdal

Også fylkestinget i Møre og Romsdal har de siste dagene debattert regionreformen. Fylkesordfører Jon Aasen forsøker å holde Møre og Romsdal samlet også i framtida, og har et flertall av fylkespolitikerne bak seg. Runar Vestheim fra Nordmørslista, som ved sist valg gjorde et brakvalg, tok til motmæle mot fylkespolitikerne:

- Vi er lei av festtaler. Ønsker fylkestinget å beholde Nordmøre så må det vise handling, ikke bare holde festtaler. Slektskapet vårt til Trøndelag er sterkt, understrekte Vestheim, før han la til: - På Nordmøre er det ingen som vil ta til tårene om Møre og Romsdal blir delt.

- Hva har Trøndelag å tjene på at Nordmøre går nordover?

- Kakestykket blir større, men dette går mest op at vi har det samme lynnet og felles historie og kultur. Vi er sikre på at trønderne også ser mulighetene både på land, ved kysten og ikke minst i havområdet.

Ser nordover: - Kulturelt er det liten tvil om at nordmøringen har mye mer til felles med Trondheim enn med Molde, mener pensjonistene Arild Naalsund, Ove Aasgaard, Arne Næss, Per Arne Westavik og Jan Lyngvær. - Derfor vil vi bli en del av trøndelag.
Sterke meninger: Tilliten er ødelagt mellom Molde og Kristiansund. Pensjonistene vi møter på kaia i Kristiansund vil heller samarbeide med Trøndelag. Foto: Terje Visnes, -