18. og 19. juni arrangerte Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Nidaros (NFSN) sykkelkurs for innvandrerjenter i Trondheim. Hver uke i skoleåret har NFSN leksekurs for elever som går grunnskole på Enhet for voksenopplæring (EVO). Det var på et av disse møtene, til styremedlem Maren Lorentzens overraskelse, at en etter en av jentene innrømte at de aldri hadde syklet før.

- Inntrykket jeg fikk var at flest jenter ikke hadde lært seg å sykle. Der de kommer fra er det flest gutter som syklet, og mange har brødre som kan å sykle. Derfor bestemte vi oss for at dette kurset kun skulle rette seg mot jenter, forteller Lorentzen.

Viktig for integrering

Hun mener dette er et viktig integreringsprosjekt, mye fordi Trondheim blir mer og mer sykkelvennlig. Derfor er det fint for jentene å lære seg å sykle, slik at de kan bli en integrert del av byens befolkning

- Vi synes alle burde få ta del i dette gjennom å få sykle. Dette er ikke bare et sykkelkurs, det er norsktrening og fritidsaktivitet. De får mye mer enn bare å lære seg å sykle, sier Lorentzen.

Det er til sammen seks jenter fra 17-20 år som har møtt opp for å delta på sykkelkurset på Eberg Skole. Fem av dem går i samme klasse, men alle kjenner hverandre fra før.

- Det virker som det var behov for dette kurset, og det virker som de gleder seg. De møter opp selv om det er ni grader og uttrykk for regn. Det har vært bra respons både fra dem på skolen og fra jentene, sier hun.

De har fått lånt sykler fra Falck, og fått støtte fra Miljøpakken Trondheim. Lorentzen sier at de har planer om et lignende kurs igjen etter sommeren, når skolen starter igjen.

- Jeg spurte jentene om de hadde lyst til å ha et nytt kurs, og alle sammen hadde lyst til å lære mer, sier hun.

Flest gutter som syklet

Safiyo Abdullahi (18) har tidligere vært med på et sykkelkurs, og Maren har derfor stor tro på at hun kan klare å lære seg å sykle i helga. Hun kommer fra Somalia, og forteller at der var det nesten kun gutter som syklet.

- Det er veldig vanskelig å sykle, og jenter forstår ikke like mye der. Jentene er hjemme og lager mat, mens guttene drar rundt i byen på sykkel. Det er kanskje 10 prosent av jentene som sykler der, påstår Safiyo.

Hun har familien sin her i Trondheim, men hun bor sammen med venner fra Somalia. Derfor ønsker hun å lære seg å sykle slik at hun enkelt kan komme seg blant annet til skolen. Hun synes arrangementet er veldig fint.

- Alle jentene elsker å sykle! Det er veldig bra. Når jeg er ferdig her i dag skal jeg dra hjem til familien min for å vaske, sier 18-åringen som har vært i Norge i ett og et halvt år nå.

De er fire frivillige som jobber denne dagen for å lære jentene å sykle. En av de frivillige, Elise Lerfald, forteller at hun selv kan huske tilbake til da hun var ung og skulle lære å sykle. Hun tror ikke jentene kan klare å lære seg å sykle på ei helg, men at det er en fin start.

- Poenget er for dem å skjønne hvordan det fungerer. Det er en start, og for å få jentene til å ha lyst til å sykle. Ingen klarer å lære det på to dager, mener hun.

- Kjemperask progresjon

Fem av seks jenter er inne i fastemåneden ramadan noe som betyr at de ikke kunne spise før om kvelden. To av jentene mener likevel at det går helt fint, da de er vant til å være i aktivitet de dagene de faster.

- Det går veldig fint. Vi kan kanskje spise klokken åtte igjen, sier Fatmi Almarsi og Rasha Hemedi med et smil før de sykler videre. Begge to er fra Syria, og Fatmi er en av dem som kan å sykle fra før. Hun forklarer hva Rasha skal gjøre på arabisk mens hun småjogger ved siden av.

Johana Haileslasei (20) er den eldste jenta på kurset. Hun prøvde å sykle da hun bodde i Eritrea, men lærte det aldri godt. Nå ønsker hun å lære seg å sykle for å komme seg til skolen og for å trene.

- Det er ikke mange jenter som sykler der. Det har gått ok i dag, men det er skummelt, sier hun. Like etterpå faller hun av sykkelen, og setter seg på benken for å ta seg en pause og spise. Hun er den eneste jenta som ikke faster. Johana viser fram hendene sine med noen skrubbsår, og forteller at hun fikk litt vondt i hodet.

- Det var bra at du hadde på deg hjelm. Det går nok bra, forteller Lorentzen. Ikke lenge etter er hun tilbake på sykkelen igjen.

Lorentzen forteller at i løpet av søndagen klarte alle jentene å sykle alene noen meter, noe ingen av dem hadde forventet.

- Det var kjemperask progresjon! Nesten helt utrolig, vi trodde ikke det skulle skje så fort. Alle sammen syklet noen meter på hovedveien alene, forteller hun.

Maren Lorentzen og Margrethe Furan hjelper jentene å komme i gang med syklingen. Foto: Rune Petter Ness
Johana Haileslasei kom litt senere enn de andre jentene, men var rask opp på sykkelen med hjelp fra Margrethe Furan. Foto: Rune Petter Ness