- Jeg mener Møre og Romsdal er et fylke å bygge videre på framover, men det forutsetter at størsteparten av Nordmøre holder fram i fylket. Det er noen som tror at Nordmøre vil få det mye enklere som del av et Trøndelag fylke eller en region Midt enn det vi nå har det sammen med romsdalinger og sunnmøringer. Jeg mener dette er feil. Ikke fordi det er så lett å være en del av Møre og Romsdal, men fordi det aldri vil være lett å være et utpreget distriktsområde med en relativt liten by i noe fylke eller region, uttaler stortingsrepresentant for Senterpartiet, Jenny Klinge. Hun mener det er komplisert at regjeringen i sin iver etter å omorganisere og sentralisere også har kastet fylkesstrukturen opp i luften.

- Men jeg mener, som mange, at hvis det skulle bli laget enormt store og unorske regioner i stedet for dagens fylker, vil Nordmøre passe bedre sammen med Trøndelag enn sammen med Vestlandet.

Vil ikke endre

Også Aps Else-May Botten kritiserer regjeringens regionreform, og karakteriserer den som en øvelse i tilløp uten hopp.

- Regionreformen er nok et tynt dokument og nok et nytt halvfabrikat fra statsråd Sanner. Regjeringen har brukt ett år på å komme med stortingsmeldingen, som mangler tyngde. Regjeringens mål om ti regioner starter i så måte på samme måte som kommunereformen, mener Botten. Hun mener Møre og Romsdal fylke må jobbe med hvilke faktorer som slår positivt og negativt ut med de ulike alternativene.

- Jeg mener at Møre og Romsdal kan fortsette som eget fylke med de nye oppgavene som ligger i den nye regionreformen, fortsetter Botten, og legger til: - De som ser til Trøndelag må også vite hvordan det blir å banke på døra etter at oppgaver og tjenester allerede er fordelt mellom de to trøndelagsfylkene. Møre og Romsdal bør også se på hva som ligger til grunn for et eventuelt ønske om ny tilhørighet fra de aktuelle kommunene. Kanskje svaret på det, gir en retning, på hvordan framtidas løsninger bør være.

Stor vestlandsregion avgjørende

Til høsten kommer fylkestinget i Møre og Romsdals med sin tilrådning. Det vil være overraskende om fylkespolitikerne lander på en annen løsning enn de gjorde på møtet forrige uke, nemlig å beholde fylket slik det er i dag.

Gruppeleder for Ap i fylkestinget i Møre og Romsdal, Tove-Lise Torve (Ap), mener i utgangspunktet at Møre og Romsdal er en tilstrekkelig stor region for å ivareta oppgavene de nye regionene skal ha.

- Men dersom vi får en stor vestlandsregion bestående av Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland mener jeg vi må vurdere om Møre og Romsdal blir sterk nok som egen region. Etter min mening blir det da naturlig at Nordmøre ser nordover mot Trøndelag, understreker Torve, som trenger mer kunnskap før hun kan konkludere på om det vil være mest formålstjenlig at Nordmøre går til Trøndelag eller forblir i Møre og Romsdal.

- Jeg håper derfor at regionrådet på Nordmøre gjennomfører en utredning som kan gi oss viktig og god kunnskap i drøftingene framover.

- Nordmøre må bli sett

Det samme sier sunnmøringen Pål Farstad (V) med bostedsadresse i Kristiansund: - Hvis Møre og Romsdal ønsker å bestå som egen region, så vil det være mulig. Det krever at hele Møre og Romsdal blir sett. Da må Nordmøre i større grad enn hva vi har opplevd i flere sammenhenger også bli ordentlig sett av resten av regionen. Man må være raus med alle deler av Møre og Romsdal, sier Farstad, som støtter at Nordmøre utreder en sammenslåing mot Trøndelag.

- Jeg har sans for kunnskap, så jeg støtter det, sier Farstad, som ikke deler synet at Nordmøre er stemoderlig behandlet av Møre og Romsdal.

- Nei, det er ikke riktig å si. Men Kristiansund og Nordmøre har kommet særdeles uheldig ut i kampen om offentlige arbeidsplasser. Det må vi jobbe mye med. Derfor trenger Kristiansund og Nordmøre ekstra oppmerksomhet.

Ordfører og rådmannskollegiet for Nordmøre vil trolig vedta å utrede en sammenslåing med Trøndelag onsdag.

Kan bestå: - Det er rom for at Møre og Romsdal kan fortsette som egen region dersom hele Møre og Romsdal hegner om fylket, sier Pål Farstad (V). Foto: Kristin Svorte
Vil lytte: - Jeg mener det er viktig å lytte til alle deler av fylket, og med økt kunnskap om konsekvensene vil de ulike partiene og fylkestinget kunne være i stand til å bestemme Møre og Romsdals framtid, uttaler Stortingsrepresentant Else-May Botten. Foto: ?