På klassebildet, på rekke nummer to, står Thyra og Maja, to blidspente førsteklassinger i 2005.

- Tannløse Thyra, smiler Thyra Bruem Løvbugt (15). I år er hun og resten av klassen ved Stabbursmoen skole på Heimdal avgangselever. Ti år på samme skole er over.

- Jeg har gledet meg til dette, lenge. Da jeg startet på ungdomsskolen, tenkte jeg, enda tre år til. Men nå kjenner jeg at det blir mye mer vemodig enn jeg trodde, sier Maja Sundnes Brå (16).

- Det er jo siste gang vi er sammen som en klasse, sier Sigrid Holberg Skottvoll (15).

- Jeg kommer til å savne det å stå opp ti minutter før skolen starter, og spurte hit, sier Lone Dypdahl (15).

Avskjed: - Jeg skjønner ikke at dette er siste skoledag. Det er så vemodig. Maja Sundnes Brå t.v. og venninnene Lone Dypdahl og Thyra Bruem Løvbugt er ferdig med ti års skolegang

- En ny start

Mandag formiddag er gymsalen ved skolen forvandlet til festsal: Fire langbord med hvite fløyelsduker er dekket med papptallerkener, stettglass og rosa servietter. I ribbeveggene henger skolens fane og flaggene som ellers luftes på 17. mai. På scenen øver elevene, de skal synge alt fra Malins skolefri-sang til Aviciis «Hey brother». Snart skal de hjem og pynte seg til aller siste fest på ungdomsskolen, det blir 49 elever i bunad, finkjoler og dress, foreldre og lærere. Elever som gjennom ti år har delt så utrolig mange opplevelser, hverdager, opp- og nedturer. Nå er det over.

- Det blir en kveld hvor alle er glad i hverandre, tror Maja.

- Det er trist at vi skal slutte. Det har vært så trygt og godt å gå her, folk har vært så hyggelige. Men så tenker jeg at dette også er en ny start, sier Lone.

- Det blir en slags feiring av at vi er ferdig, og så skal vi minnes disse årene, sier de.

Nye forventninger

Det er en epoke som er over, føler de. De har kjent på det allerede, det forventes litt mer av dem.

- Før når noen spurte hva du skulle bli, kunne du svare prinsesse eller veterinær. Nå er ikke det godt nok lenger, smiler Thyra.

- Vi må tenke på hvordan vi skal få det videre i livet, og det er bra. Men jeg føler meg ikke særlig voksen ennå. Når du er 15 år, klarer du ikke å velge hva du skal bli når du blir stor, sier Lone.

- Og alle forventer mye av dere?

- Ja, du føler på et press, egentlig fra alle. Men kanskje mest fra deg selv. Du vil gjerne gjøre det bra, fordi du vil inn på en bestemt skole, sier Sigrid.

- Du skal jo helst være flink i alt, du skal være pen, du skal ha så og så mange følgere på Instagram og så må du ha likes på bilder. Du vil hele tiden bli bedre, og det er vanskelig å vite når du skal stoppe, sier Maja.

Fotball: Maja Sundnes Brå har søkt fotball på KVT til høsten. Da blir det ny skole og nye venner.

Lærertips

- Ingen har så mye erfaring med å gå i barne- og ungdomsskole som dere. Gi lærerne noen tips!

- Læreren må være trygg, og flink i det han lærer bort. Og så må han være en venn, en som du kan snakke med. Det må være en person som tar tak i ting når det trengs, og som er tålmodig, sier de.

Nå er de veldig klar for videregående, nye skoler, nye klasser, nye venner og andre lærere.

Thyra har søkt til Heimdal, Maja og Sigrid til ulike linjer på KVT, mens Lone søker på Byåsen.

- Det blir rart, vi har jo aldri begynt på en ny skole før, sier Maja.

- Jeg kjenner at jeg gruer meg litt, men så gleder jeg meg også, sier Lone. Hun har søkt på helsefag, men er ikke helt sikker på om det blir riktig. Men både hun og de andre tenker at det må være lov å velge feil, å ombestemme seg.

- Men jeg skal ikke bli en dropout, sier Lone bestemt.

Så kommer de med en liten påminning til foreldrene, som kanskje ikke alltid er fornøyde når dørene slamres hjemme.

- De skal bare nyte den siste tiden med oss, snart flytter vi ut.

På vei videre: Ti år på samme skole er over for venninnene Thyra Bruem Løvbugt og Maja Sundnes Brå. Til høsten starter de på hver sin skole.

Så kommer Thyra og Maja på et sitat som var så passende.

- Hvordan var dette igjen? Churchill, var det ikke? sier Thyra.

Så henter de det frem fra hukommelsen, det om at dette ikke er slutten. – Det er ikke engang begynnelsen på slutten. Men det er kanskje begynnelsen på slutten, sa Churchill.

Sånn kan det være å avslutte tiende også.