- Det hun sier berører meg personlig ettersom min far er i den samme situasjonen, sier Jonas Gahr Støre.

Det var under besøket på Kattem helse- og velferdssenter tirsdag at Ap-lederen fikk servert mer enn marsipankake og kaffe. 97-åringen Astrid Melum var klar og tydelig på hva hun mente om å være en av de 51 pasientene på senteret.

- Jeg hører ikke hjemme her sammen med de senile, og det er ingen å snakke med. Det er fint å ha en plass å komme til, og jeg trives for det meste. Men det er mange her som trenger hjelp døgnet rundt, og da blir det lite tid til de andre. Jeg synes ikke de som er klare i hodet skal være sammen med de senile, sier Melum, som har vært på senteret i snart fire år.

Tenker på sin far

Den tidligere helsearbeideren roser de ansatte som hun sier gjør sitt beste, men synes denne sammenblandingen av pasienter ikke hører hjemme i dagens Norge.

- Jeg forstår at det blir slik, men jeg liker det ikke.

97-åringens tanker ble møtt med forståelse av Gahr Støre.

- Det er livets vanskelige valg fordi de er i en situasjon hvor de ikke klarer å ta vare på seg selv hjemme. Det er for utrygt. Vi ønsker at våre eldre skal være på steder hvor de kan bruke sansene og erfaringene, men da kommer spørsmålet om tid opp. Men det er ofte for mye å gjøre, og det er en utfordring, sier Gahr Støre.

Han innrømmer at han som pårørende tar seg selv i å tenke på om hans far har noen å prate med, eller får brukt seg selv nok i hverdagen.

- Vi må jobbe med det, og prioritere ressursene på det, sier han.

Les denne kronikken om livsglede for eldre

Snekre partiprogram

Sammen med resten av Arbeiderpartiets programkomité er Gahr Støre i Trondheim tirsdag og onsdag for å innhente erfaringer på helse, forskning og innovasjon, samt energi og miljø. Erfaringer som skal brukes til å lage Aps partiprogram 2017-2021.

At det ble besøk på Kattem er ikke tilfeldig. En ting er at Arbeiderpartiet står sterkt i bydelen, men også fordi én av de 22 Livsgledesykehjemmene i Trondheim er her. I løpet av det neste året vil alle de 27 kommunale sykehjemmene bli sertifisert som Livsgledesykehjem, som er en videreutvikling av stiftelsen Livsglede for eldre.

Fantastisk

Mens Per "Spellmann" Johnsen spilte og sang "Kjærlighetsvisa" fikk Jomar Staw gleden av å møte sjefen av partiet de har vært medlem av i over 50 år. 87-åringen bruker senteret én dag i uka, én dag han gleder seg til hver uke.

- Vi er en sju-åtte personer som snakker og koser oss her. Et fantastisk tilbud, og ikke minst hyggelig betjening, sier Staw,

- Hva tenker du om Jonas da?

- Han er rett mann for oss, det er det ingen tvil om. Og mens jeg har deg her vil jeg gjerne si at vi må ta vare på flyktningene. Vi er et rikt land, så det skal bare mangle at vi ikke tar vare på alle som trenger hjelp her, sier Staw.

- Rett mann: Jomar Staw (til venstre) og Kjell Moen snakket lenge med Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol under besøket deres på Kattem helse- og velferdssenter. Foto: Kim Nygård