Ketil Fjerdingen, partner i Overvik utvikling, har fremholdt at det er en uavhengig ekspertvurdering, utført av Selberg arkitekter, som har vært lagt til grunn for at NTNUs landbrukstomt ble valgt i stedet for skoletomt inne på selve Overvik.

Det Fjerdingen ikke har sagt er at arkitektfirmaet som fikk i oppdrag å vurdere de aktuelle skoletomtene i februar 2015, skulle se på tomter kun utenfor tomtene eid av Overvik Utvikling. Overvik-alternativet er derfor ikke omtalt i rapporten på annen måte enn: «Skolen er tenkt lagt på områder som ikke er en del av Overvik Utvikling AS sin eiendom, men tilstøtende områder» (vår utheving, red.anm).

- Overvik var aldri tema

Knut Selberg var mannen bak den uavhengige rapporten Fjerdingen viser til. Han velger nå å bekrefte at deres oppdrag ikke var å vurdere tomta sentralt inne på Overvik, men slik det står skrevet i rapporten, utenfor - i tråd med det politiske vedtaket i saken.

- Tomta bak Overvik gård var aldri et tema å utrede. Vi så aldri på den tomta, forteller Knut Selberg i Selberg Arkitekter.

Selberg forteller at bakgrunnen for utredningen var formannskapets vedtak om å plassere tomta delvis inne på Presthus, delvis på friområdet Chamonix og delvis Overvik.

- Dette så vi med en gang var en usedvanlig lite egnet skoletomt med store høydeforskjeller – et lite rasjonelt valg på alle måter, sier Selberg.

De vurderte deretter ytterligere fire tomter, hvor NTNU-tomta framsto som klart den beste – både med tanke på eventuell fremtidig utbygging og det faktum at tomta er fin og flat.

- Hvorfor ble ikke tomta sentralt inne på Overviks eget område vurdert i denne rapporten?

- Det var det politiske vedtaket som lå til grunn for hvilke tomter som ble vurdert. Og da var tomta sentralt inne på Overvik aldri aktuell å se nærmere på, svarer arkitekten.

- Lanserte skoletomt utenfor

Saksbehandler i kommunen, Cato Høve, sier rapporten Fjerdingen viser til var resultat av en politisk bestilling om at tomta skulle ligge utenfor.

- Forutsetningen for rapporten var at vi skulle finne en skoletomt utenfor det allerede regulerte området på Overvik. Vi hadde da en tydelig politisk bestilling i denne saken: Skoletomta skulle ligge utenfor Overviks eiendom. Da ble fem alternativer vurdert, og NTNU-tomta endte som den beste. Rådmannen hadde imidlertid ment at området som ligger midt inne på Overviks eiendom var det foretrukne valget.

Høve forteller at det var Ketil Fjerdingen og Kolbjørn Selmer som lanserte planen om en skoletomt utenfor Overvik.

- På et møte på mitt kontor i 2014 ønsket de Presthus-tomten som skoletomt. Det var et halvt år før det politiske vedtaket. Vi var tydelige på at vi ikke kunne se for oss en skoletomt der både på grunn av tomtas beskaffenhet og beliggenhet, men at den heller burde ligge inne på deres område, sier Høve.

Likevel gikk altså et politisk flertall inn for å legge tomta i dette området. En beslutning som lå fast inntil det var funnet en ny ekstern tomt: NTNU-tomta. Prosessen med skoletomt er nå forsinket.

Var egnet likevel

Da Fylkesmannen i år varslet innsigelser mot at NTNUs tomt skulle gjøres om til skoleformål, valgte Rådmannen igjen å legge saken frem for politikerne. Også denne gangen innhentes faglige råd fra Selberg arkitekter. Men nå får Selberg i oppdrag også å vurdere tomta inne på Overviks eget område. Det blir konkludert med at tomta inne på Overvik og NTNU-tomta er gode tomtevalg, uten at noen anbefaling blir gitt.

- Andre delvis på Overvik

Partnerne i Overvik Utvikling, Ketil Fjerdingen og Kolbjørn Selmer, har overlatt til prosjektleder Sissel Arctander å svare på Adresseavisens spørsmål i denne saken.

- Hvorfor bruker dere det som et argument at NTNU-tomta ble vurdert best sammenlignet med Overvik, når tomta inne på deres område ikke engang var med i vurderingen?

- Dette er kommunens bestilling, ikke vår. Av totalt fem plasseringer er tre av tomtene som er vurdert i Selberg-rapporten, delvis inne på Overvik.

- Men den tomta som rådmannen tidlig i prosessen pekte på som den best egnede tomta, sentralt inne på selve Overvik-eiendommen, er ikke engang med i vurderingen. Hvordan kan dere hoppe over dette og bruke rapporten som bevis på at NTNU-tomta er best, sammenlignet med Overvik?

- Hvorfor kommunen ikke har fått utredet enda flere tomter inne på Overvik, er ikke vår sak. Det må du høre med dem om.

- Men dere bruker det som deres sentrale argument. Hvorfor har ikke Fjerdingen opplyst om at den sentrale Overvik-tomta ikke ble vurdert i denne sammenhengen?

- Rapporten vurderer flere tomter, hvorav tre er delvis inne på Overviks område, setter opp flere parametere og konkluderer med at NTNU-tomta er best.

- NTNU-tomta er altså best av alle tomter utenfor Overvik. Hvordan kan dette være et argument for at skolen ikke skal ligge på deres eiendom?

- Flere tomter er delvis på Overvik. NTNU-tomta er best av flere grunner. Ikke minst fordi man i forbindelse med en eventuell videre utbygging av Dragvoll vil kunne spare en halv milliard på å slippe å bygge en ekstra skole.

- Ketil Fjerdingen sier til oss at det var forventet at tomta skulle ligge på Overvik. Saksbehandler Cato Høve sier nå til oss at det var Fjerdingen og Selmer som først lanserte skoletomt utenfor Overvik, da de på hans kontor i 2014 argumenterte for Presthus-alternativet. Kan Overvik Utvikling bekrefte at dere har arbeidet for å få skolen ut av eget område også lenge før NTNU-tomta ble lansert?

- Overvik la i 2012 fram for et samlet formannskapet tre alternative plasseringer, Presthus, Overvik og NTNU. Vi har forholdt oss til politiske vedtak. Det er kommunens ansvar å utrede skoletomter.

- Igjen: Har dere arbeidet for å få tomten utenfor eget område før NTNU-tomta ble lansert?

- Vi har vært åpen for plasseringen både innenfor og utenfor Overvik og vi har argumentert for at skolen bør ligge inntil og ikke inne i et område avsatt til bolig.

- Dere er tydelige på at dere ikke ønsker skolen på deres område. Dette går fram av saksdokumenter. Når bestemte dere det og hvordan og til hvem ble dette kommunisert?

- Jeg har ikke noe annet svar enn ovenfor. Vi fikk presentert vurderinger av administrasjonen i mars 2015, hvor NTNU-tomta kom best ut. Vi har siden støttet plasseringen på NTNUs område.

Ketil Fjerdingen lanserte ideen om skoletomt utenfor Overvik, på nabotomta Presthus, i et møte med saksbehandler Cato Høve, opplyser Høve til Adresseavisen. Foto: Gullik Maas Pedersen, Lofotposten