For noen uker siden varslet Arbeidstilsynet en helt ny praksis overfor næringa på Frøya: De vil ikke lenger gi dispensasjon fra sikkerhetskravet om å ha en livline direkte mellom båten og dykkeren. Båtselskapene fikk to uker på seg for å komme med innvendinger.

Dykkerne kommer ikke til å klage på avgjørelsen, men de understreker nå i et brev til Arbeidstilsynet:

- For selskapene fremstår det som et paradoks at tidligere praksis endres på et tidspunkt der sikkerheten er ivaretatt på en langt bedre måte enn tidligere, skriver de to daglige lederne på båtene.

Vladimir Lobanov (40) på Scallops Harvester er en av de to. Han har hele tiden ment at det sikkerhetsregimet de innførte etter den siste ulykken, blant annet med videosamband, er trygt. Det er altså Arbeidstilsynet uenig i.

Leverer skjell: Vladimir Lobanov og Karel Bernard med dagens fangst til Seashell da Adresseavisen var med ut. Foto: kim nygård

- Underlegg alle samme kontroll

I noen uker har mannskapet nå brukt livline direkte til båten, for å se hvordan det fungerer. Dette er en mindre effektiv måte å plukke kamskjell på siden man må ankre opp båten og dykkeren dermed får et mindre område å bevege seg innenfor. Frem til nå har dykkerne brukt livline til en bøye i vannet, og således vært fri til å bevege seg hundrevis av meter langs havbunnen. Dykkerne har selv ment at dette er tryggest. Her kan du se en video av hvordan dette foregår.

Lobanov vurderer nå hvorvidt det er mulig å opprettholde virksomheten.

- Per i dag er det for tidlig å konkludere. En absolutt betingelse for å kunne opprettholde virksomheten (...) er at bransjen som sådan gis samme rammevilkår og underlegges de samme kontrollrutinene, skriver de to daglige lederne i brevet.

I Nordland foregår det nemlig også kommersiell kamskjellsanking. Adresseavisen kunne for et par uker siden fortelle at minst tre båter har drevet kommersielt her i en årrekke – fullstendig under radaren til Arbeidstilsynet.

Ulovlig: Kamskjellet som matminister Jon Georg Dale (Frp) spiser her, er plukket av dykkere som er åpne på at de ikke følger lover og regler.

Arbeidstilsynet: Svært alvorlig risikobilde

Regiondirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet har nasjonalt ansvar for dykking.

- For dykkerne fremstår det som et paradoks at dere endrer praksis nå som de har tatt mange sikkerhetsgrep?

- Risikobildet er svært, svært alvorlig. Det er gjort nye vurderinger og det er derfor vi nå vil legge oss på en strengere dispensasjonspraksis.

- Men dykkerne mener det aldri har vært tryggere?

- Ja, men vi har gjort nye vurderinger og ser behov for en streng praksis med utgangspunkt i den samlede historikken i bransjen, sier Lekve.

- Frøya-næringa er usikker på om de klarer å overleve. De mener hele bransjen må underlegges de samme kontrollrutinene. Kommer dere til å sette samme krav til næringa i Nordland – som så langt har operert helt under tilsynets radar?

- Vi er veldig opptatt av at hele bransjen skal håndteres likt. Det blir tilsyn med næringa i Nordland i september. De må operere i henhold til regelverket, og det er arbeidsgiver sitt ansvar å sikre forsvarlige arbeidsforhold. Det vil si: De må bruke livline til båten, det er det som er påkrevet. De har ikke dispensasjon fra dette kravet. Regelverket gjelder selv om ikke vi gjør kontroller, sier Lekve.

- Men Adresseavisen har intervjuet én aktør i Nordland som er åpen på at man bryter disse reglene?

- De må følge loven selv om vi ikke gjør tilsyn, sier Lekve.

Fikk tips - gjorde ingen ting: - Sett i ettertid er det klart ønskelig at vi hadde gått inn med tilsyn tidligere, sier Borghild Lekve i Arbeidstilsynet. Foto: håvard haugseth jensen

Fikk tips - gjorde ingen ting

Flere personer forteller Adresseavisen at de har tipset Arbeidstilsynet om ulovlig kamskjellfangst i Nordland i en årrekke. Arbeidstilsynet sier de mottok et tips i oktober 2015, via telefon. Tipseren ble bedt om sende dette skriftlig, men tilsynet kan ikke se å ha mottatt dette, og dermed fulgte man det ikke opp.

- Hva tenker dere om den avgjørelsen i dag?

- Sett i ettertid er det klart ønskelig at vi hadde gått inn med tilsyn tidligere, men man visste ikke hvor og hvem dette gjaldt. Vi skulle gjerne hatt mer informasjon tidligere, men vi må appellere til næringen også: Det er ikke slik at man bare skal følge reglene når Arbeidstilsynet kommer på tilsyn.

- Dykkerne har ikke gjemt seg, de har stilt opp i lokalaviser og Mattilsynet er involvert. Det er ikke så vanskelig å finne dem når dere får tips?

- Det har vært flere alvorlige ulykker i annen type dykking i Nord-Norge og man har prioritert dette. Vi kan ikke sitte på enhver båt og følge med. Vi har begrensede ressurser, og kan ikke drive etterretningsvirksomhet. Men vi vil fremover følge opp bransjen aktivt gjennom tilsyn og mottar gjerne tips, sier Lekve.

Les mer: Historiene til de fire døde kamskjelldykkerne

Adresseavisen har intervjuet ett av de tre dykkerteamene i Nordland, som er åpen på at de bryter reglene. De to andre teamene har ikke ønsket å uttale seg.

- Vi bruker aldri livline til båt. Og hvis vi må følge alle de andre strenge reglene som de har på Frøya, så må vi bare slutte – eller gjøre store investeringer, sa mannen.

Nord Reker, som kjøpte av dette teamet, hevder de ikke visste om dette. Rørvik Fisk kjøper også kamskjell fra Nordland:

- Han vi kjøper av, sier i klartekst at de følger regelverket, og da tror jeg han på det, sa Ragnvald Pettersen i Rørvik Fisk.

Den siste skjellkjøperen i Nordland har ikke svart på Adresseavisens henvendelser.

Les også: - Det ble brutt regler hver dag