Setter du frem mat og drar på jobb med klump i magen?

Når du kommer hjem er ipaden tom for strøm, Playstation har gått varm og fryseren er raidet for is. Blodsukkeret er lavt og magefølelsen kunne vært litt bedre.

Det enkle svaret

Er barnet ditt ferdig med fjerde klasse eller yngre, kan det være ganske greit å unngå dårlig samvittighet.

- Vi skater i dag, sier Livia (9) ved SFO på Charlottenlund skole. Mandag og fredag er de på basen, tirsdag og torsdag er det turdag og onsdager er det aktivitetsdager med temaer som vanndag, ridderdag og andre ting barna har etterspurt. Det er ingen tanke for lekser, ungene er ute, ingen er på nett og noen forteller dem når det er tid for mat.

- Det enkle svaret er jo at vi er her, sier Johannes Köpple, styrer ved SFO på Charlottenlund skole. De er åpen hele sommeren. Bare barna får sine forskriftsmessige tre uker med sommerferie, også fra skolefritidsordninga, så er dette plassen å være, mener han.

- På halv plass kan barnet være her for eksempel mellom klokken 8.30 og 15.30, og de som ha hel plass har rett til å være her i åpningstiden, mellom klokken 7.15 og 16.45, sier Köpple.

I Trondheim koster halv plass 1 760 kroner i måneden og hel plass 2 625 i måneden. Foreldre betaler 11 måneder og har tilbud hele året. Alle som er innskrevet på SFO har krav på å være her også når skolen er slutt. Går ikke barnet på SFO allerede, har du rett til å melde det opp, selv før ferie og bare for juli måned, for eksempel. Så vet du det.

Kvaliteten stiger på sommeren

Denne uken har de hele 120 unger mellom 6 og 9 år på sommer-SFO. Vanligvis er de drøyt 300. Det er flest unger i starten og slutten av skoleferien.

- Når det er færre barn er det flere voksne og kvaliteten på alt det vi kan tilby går opp, sier Johannes Köpple. Midt på sommeren vanker det både kino, Pirbadet, Munkholmen og Vitensenteret, for de 15 som ferierer på SFO, mens mor og far jobber.

- Det sies at man legger inn i fredstid, for å ta ut i krigstid. Dette er en fantastisk mulighet for ansatte å knytte gode relasjoner til barna. Sommeren er en fin tid for alle. Det er ikke «bare barnepass». Vi har tilsyn, omsorg og aktivitet, understreker han.

- Så får vi bade i vannsprederen når det er over 20 grader, legger ungene ettertrykkelig til!

En søt framtid

For en generasjon eller to siden, sendte foreldre barna på landet til besteforeldre eller andre slektninger. Sommerferien varte i nesten to måneder og var fylt av høy og fjøslukt, uten tanke for HMS eller anbefalt spilletid.

I skolegården på Charlottenlund mistenker ungene at det også finnes andre fristende alternativer.

- Storebroren min henger bare nede på kunstgresset hele dagen, sier Jesper (9), som også er glad i fotball.

- Jeg ser bare broren min når han tar pause i spillinga og kommer opp av kjelleren for å spise middag, jeg, sier Morten (8).

- Storesøsteren min driver nok mest inne på rommet mitt og roter, når jeg er her, sier Livia (9).

Alle tre mener at ipad og isspising er en stor del av de eldre søsknenes hverdag, nå når det er sommerfri. Og akkurat det er noe de er nokså misunnelige på – samtidig som de ser det som en fremtidsmulighet.

Slipp fri

Hva gjør man når man er for stor for SFO? Når det er på «tide» å være alene hjemme? Hva om man ikke vil eller kan betale 2 – 3 000 kroner for aktivitetsuker?

- Det er jo veldig individuelt fra barn til barn. Det er foreldrene som kjenner sine egne, sier Inger Lisbeth Hegland, enhetsleder i barne- og familietjenesten i Trondheim.

I tillegg handler det om kontekst. Har man eldre søsken? Finnes det voksne som er hjemme i nabolaget? Venner? Og er foreldrene tilgjengelige på telefon?

- Det å gi barna litt ansvar selv er sunt. Frilek er ofte positivt. Som regel er det ikke så farlig heller. Forklar barna hvordan de gjør ting og hvordan de får hjelp. Oppstår det konflikter eller barnet gjør noe det ikke skal, så kan man bruke situasjonen til å lære. Lag positive prosesser, sier Hegland.

Venn dem gradvis til verden

Det er som regel ikke i utfordringer med sommerferielogistikken at barne- og familietjenesten gjør en jobb, men Inger Lisbeth Hegland deler gjerne noen generelle råd.

- Å brått skulle forlate et barn til å være hjemme alene en hel dag, hver dag i en uke, er ingen god idé, men på et tidspunkt må det skje. Start med 7-, 8-, 9-åringen og venn dem gradvis til verden.

Dessuten håper hun at foreldre med barn som trenger noen der, kan tenke litt utradisjonelt en periode av livet.

- Også foreldre kan tilpasse seg den lange skoleferien ved å kanskje ikke ha alle ukene samtidig. Det går ikke altfor lang tid før barna er ungdommer og gjerne vil ha tid alene og sammen med venner, avslutter Inger Lisbeth Hegland.

Trygt: - SFO på sommeren gir andre opplevelser og mer utfoldelse enn ellers i året. Barna er sammen med venner voksne de kjenner, sier Johannes Köpple, styrer ved SFO på Charlottenlund skole. Her sammen med Livia (9), Stian (9), Morten (8) og Jesper (9). Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Sommervarme: - Det aller kuleste med sommer-SFO er å bade i vannsprederen. Det får vi når det er over 20 grader, sier Livia (9). Foto: jens petter søraa, Adresseavisen