Marianne H. Brekken holdt åpningsbønnen da Kirkenes verdensråds (KV) sentralkomitemøte satte seg sammen i Trondheim onsdag.

Hun ble nylig ordinert i Nidarosdomen og jobber som vikarprest i Sverresborg menighet. Marianne Brekken har vært medlem av sentralkomiteen i KV siden 2013 og innehar vervet i åtte år. I Norge har hun markert seg særlig innenfor saken om likekjønnet vigsel og som en profilert ledelsesfigur i Åpen folkekirke. I tillegg er hun Norges eneste medlem i sentralkomiteen. Olav Fykse Tveit er generalsekretær i sammenslutningen som rommer nærmere 550 millioner kristne igjennom menigheter i over 120 land. Han er delvis oppvokst i Åfjord og har viet store deler av sin egen prestegjerning til økumenisk virksomhet.

Den sosiale rettferdigheten

- Misjonen til Kirkenes verdensråd er å stå i fellesskap som kristne – på tvers av kirkefamilier og kontekst. Hverdagene til kirkene er for eksempel klimaendringer på Filippinene og det er krigen i Syria. Denne virkeligheten kan vi ikke la være å anerkjenne og diskutere. Kirkene har en viktig funksjon og et oppdrag for alle mennesker. Oppdraget springer ut av gudstroen og står sentralt i agendaen og oppdraget til Kirkenes Verdensråd, sier Brekken.

Organisasjonen er opptatt av den sosiale rettferdigheten. På møtet i Trondheim drøfter Kirkenes verdensråd (KV) situasjonen i land som Nord-Korea, Nigeria, Burundi, Colombia, Israel/Palestina, Syria og Ukraina. Komiteen skal også diskutere hvordan kirker i samarbeid med UNICEF kan synliggjøre og styrke barns rettigheter og vern mot diskriminering, vold og overgrep, innad kirkene og i lokalsamfunn.

- For meg er diskusjoner omkring om barns rettigheter viktig å være med på og å delta i. Likedan programmet som tar for seg vold og religion, som jo er en stor del av samfunnsdebatten og i livene våre, sier Marianne H. Brekken.

Kvinners rettigheter og vold mot kvinner er noe KV har jobbet mye med og jobber mye med. De har ikke noen felles forståelse av kvinnelig ordninasjon - men har en aksept for at kirkene har sine forkjelligheter og forskjellige tolkninger.

Å være naboer i verden

Preses Helga Byfuglien ønsket delegatene velkommen onsdag morgen. I sin tale snakket hun om kirken i Norge, om hvordan den er i løsrivelse fra staten og hva det gjør med kirken og samfunnet.

- Vårt samfunn blir stadig mer sekulært, noe som er det er positivt, men bringer utfordringer. Færre døper barna, færre kommer til kirken, men 3,9 av 5,5 millioner innbyggere i Norge er likevel medlemmer av Den norske kirke, formidlet hun til publikum i konferansesalen ved Scandic hotell, Nidelven.

- Spør du folk på gata i Norge sier mange at de ikke tror på Gud, men at de likevel ønsker å stå i kirken, sa Byfuglien og fikk undrende latter og humring til svar fra delegatene i salen.

Helga Byfuglien trakk frem betydningen av det økumeniske arbeidet i et samfunn som er stadig mer mangfoldig og veldig annerledes enn for bare 20 år siden.

- Det er en ære å få være vertskap for det som vokser mellom oss når vi er sammen her i Guds navn, sa Byfuglien og trakk frem hvordan alle til stede er naboer i verden.

- Vi er sammen med gleder og kamper, i Guds navn, i arbeidet for fred og rettferd.

Kronprinsparet møtte verdensrådet

Knut Refsdal, fra Norges kristne råd, har brukt de siste fire ukene på å gå fra Oslo til Trondheim. På sin pilegrimsferd har han hatt med seg bortimot 30 livssynsledere som har gått kortere etapper sammen med han.

Onsdag kveld gikk alle delegatene på sin egen lille pilegrimsferd, fra konferansehotellet til Nidarosdomen, hvor de overvar åpningsgudstjenesten. Her deltok også kronprinsparet. Etterpå var det mottagelse i Erkebispegården hvor ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, var vertinne. I tillegg til kronprinsparet var også kulturminister Linda Hofstad Helleland til stede.