Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo har på oppdrag fra Artsdatabanken oppdatert kunnskapen om hvor mange arter som finnes i Norge, og om hvor og hvordan de lever.

60 fagpersoner fra flere institusjoner vært involvert i arbeidet, som har prøvd å finne ut hvor mange arter vi «mangler».

- Vi har gjort dette for å få en ny oversikt, og bruke grunnlaget for å fortsette med å tette igjen kunnskapshull, sier direktør i Artsdatabanken, Ivar Myklebust til Adresseavisen.

Fortsatt mye å oppdage

Det er nå dokumentert 43 705 arter i Norge. Over halvparten av disse er leddyr, og insekter utgjør hele 42 prosent. Men fortsatt finnes det mange vi ikke vet om.

Fagpersoner antar at det finnes cirka 60 000 arter i landet vårt, altså mangler nærmere 16 000 enda. Dette gjelder blant annet sopper, midd, stilkvepser og flere grupper av fluer og mygg.

- Dette er en viktig oppsummering og en rettesnor for videre arbeid. Det er bra å få en vurdering av hva vi vet, og hvor vi kan gjøre en innsats videre når det gjelder kartlegging og forskning, sier Myklebust.

Myklebust mener at det de siste årene har blitt gjort mye for å heve kunnskapen om artene, men at mye fortsatt er ugjort.

- Vi ønsker at den store mengden av data vi har nå, skal være et grunnlag for videre forskning og forvaltning. Dette er viktig for at vi i Norge skal få vite mer om naturen og hvordan helheten henger sammen, sier han.

Eskpertene mener det fortsatt er cirka 16 000 arter i Norge som er uoppdaget. Dette gjelder blant annet flere typer veps.

Har funnet 2300 nye arter

Det Norge derimot har mye informasjon om, er pattedyr, fugler, fisker, amfibier og reptiler, og spesielt sommerfugler regner ekspertene med at de vet mye om.

- Dette er dyr som er enkle å kartlegge og som det er stor interesse for, sier direktøren.

Siden arbeidet startet i 2010 har fagpersonene funnet over 2300 nye arter, som de tidligere ikke viste at fantes.

- Det er blant annet mange typer insekter og de spiller viktige roller for at helheten i naturen skal fungere, forteller Myklebust. ​

Direktør i Artsdatabanken, Ivar Myklebust, sier vi i Norge fortsatt mangler kunnskap om artsmangfoldet i landet. Foto: Gunnar Okstad