Det sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift. Trondheim Høyre har diskutert saken og de kommer til å stemme mot planene. Nå håper de flere partier slutter seg til, og trekker i nødbremsen for gigantprosjektet på Øya i Trondheim.

Planforslaget er anbefalt av Rådmannen. Bygningsrådet godkjente den i mai. Nå er saken ute på høring. Fristen for å uttale seg er satt til midten av juli.

Ikke bærekraftig

Skjøtskift sier uroen over prosjektet har vokst frem i partiet over tid. Konklusjonen i partigruppa er klar.

- Dimensjonene på den nye hallen tar pusten fra hele byen. Bekymringen vår har økt etter hvert som vi så omfanget på de endelige planene. Dette kan vi ikke stemme for. Prosjektet betyr å investere mange millioner kroner i et område som er en av de få grønne lungene i byen. Veikapasiteten inn og ut av området vil sprenges fullstendig ved store arrangementer i den nye hallen. Det er ikke bærekraftig både ut fra et økonomisk og byutviklingsperspektiv å bygge en giganthall i et slikt viktig frilufts- og fritidsområde midt i byen, sier Ingrid Skjøtskift.

Finnet et annet sted

I debatten rundt nye Trondheim Spektrum er det hevdet fra en rekke hold at det nå er for sent å snu og at hallen må stå ferdig til prøve-EM i håndball i 2019 og håndball-EM i 2020. Skjøtskift er uenig, og mener det aldri er for sent å snu når kommunen er i ferd med å begå en gigantisk tabbe som stikker kjepper i hjulene for byutvikling i et langt perspektiv.

- Det må finnes frem alternativer til en slik giganthall, og den kan ikke ligge her på Øya. Jeg vet ikke hvor den bør ligge, men det finnes områder som har mye bedre infrastruktur og offentlig kommunikasjon enn innerst i en blindvei midt ute i elva. Hensynet til Øya som fritids- og rekreasjonsområde må vektlegges. I tillegg vil ikke Kolstergata, som er eneste vei inn og ut, tåle en slik belastning. Tenkt deg når det skal arrangeres en stor konsert her. Alle trailerne som skal inn og ut med utstyr, alt folket og trafikken som genereres. Dette kan vi ikke gjennomføre, sier kommunalråden fra Høyre.

Byutvikling viktigere enn EM

Planene om en ny storhall for idrett, messer og kulturarrangementer legger opp til at Trondheim skal være arrangørsted for flere kamper under håndball-EM som arrangeres i Norge i 2020. I planene som er politisk vedtatt legges det opp til at de nye hallene skal stå ferdig innen den tid. Dette har lenge vært brukt som argument for at man nå må ha fortgang i planene, ellers rekker ikke Trondheim Spektrum å gjøre hallene ferdig. Ingrid Skjøtskift mener håndball-EM må vike til fordel for en helhetlig utvikling av Trondheim.

- Byutvikling er viktigst. Jeg vet ikke om dette betyr at vi må si nei til EM, eller om det er mulig å finne andre løsninger. Men dette området er viktigere enn som så. En rekke andre byer skal også arrangere EM-kamper, så det må være mulig å løse dette. Vi kan ikke være med på å putte så mange millioner inn i et slikt prosjekt på et område som i fremtiden ikke vil ha noen utvidelsesmuligheter, sier hun.

Høyre mener prosjektet må skrinlegges på Øya, og ser for seg at området fortsatt skal bestå som en arena for idrett og friluftsliv.

- Det er egentlig for mye her nede allerede, men det fungerer som tålelig godt. Mange jogger her, går turer i området og lufter hundene sine langs elva. Det er et unikt område midt i byen, og det eneste store grønne området vi har i sentrum. Dette kan vi ikke ødelegge med en massiv hall som båndlegger store deler av området, skaper enorm trafikk og skyggelegger store deler av området på grunn av høyden på de nye byggene, sier hun.

LES OGSÅ (LEDER): Nidarø er feil sted for kulturens og idrettens storstue

Håper på engasjement

Høyre i Trondheim mener Trondheim kommune, som største eier av Trondheim Spektrum, må sørge for å finne andre områder der en ny storhall for messer, konserter og store idrettsarrangmeneter kan legges.

- Høringsfristen går snart ut. Det er viktig at alle som har en mening om denne saken nå engasjerer seg. Vi vet mange er skeptiske og bekymret. Vi i Høyre har nok ikke tatt innover oss dimensjonen dette anlegget har fått, men det er fortsatt tid til å si nei. De planene vi har sagt ja til tidligere hadde andre dimensjoner, men slik prosjektet fremstår i dag er jeg redd dette er en gigantisk tabbe å tillate på et slikt unikt område midt i byen. Over hele byen bygger vi tett, dette er en grønn flekk i byen som må vernes mot mer utbygging, sier Ingrid Skjøtskift.

Må løse trafikken

SVs Ottar Michelsen ser med interesse på Høyres konklusjon om Trondheim Spektrum.

- Jeg er enig med Høyre i at byutvikling er viktigst. Dette bygget har vokst 11 meter i høyden siden jul, og det bekymrer meg. For SV er det helt uaktuelt å støtte disse planene dersom vi ikke finner en fornuftig løsning på trafikkutfordringene langs Klostergata inn og ut av området. Vi har tid til å diskutere dette nå siden planen er ute på høring. Etter sommeren skal bygningsråd og bystyre behandle saken, og det er spennende med de nye tankene fra Høyre, sier kommunalråd for SV, Ottar Michelsen.

Han mener at dersom det ikke lar seg gjøre å lage en god plan som forhindrer at trafikken øker i Klostergata, så må planene skrinlegges.

- Jeg er ikke redd for de store arrangementene. Da vil det kunne etableres et apparat rundt som håndterer trafikken. Men det er hverdagene som bekymrer meg. Alle som kjører ungene sine til og fra trening og kamp. Dersom planene skal gjennomføres er vi avhengig av trafikkrestriksjoner, folk som skal til og fra må presses til å komme seg dit på andre måter enn med bil langs Klostergata, sier Michelsen.

Han vil vurdere konklusjonen fra Trondheim Høyre om å si nei til planene frem mot behandling i bygningsrådet og bystyret.

- Høyden på det nye bygget er også en alvorlig utfordring for oss i SV, legger Michelsen til.

Ikke noe nytt

KrFs Geirmund Lykke vil ikke snu i saken, og mener det ikke har kommet noe nytt som skulle tilsi at en storhall på Øya ikke kan bygges etter planen. I likhet med SV er KrF opptatt av å finne løsninger på trafikkutfordringene, men har håp om at løsninger med kollektivtrafikk og færre parkeringsplasser skal hindre stor trafikkøkning langs Klostergata.

- Det er gode kommunikasjonsmuligheter til området, og folk må gå fra Ilevolden inn til den nye hallen. Vi snakker om byens sprekeste som skal hit for å trene og spille kamp. Så kan de som er funksjonshemmet få tilgang til parkering utenfor Trondheim Spektrum. Dette lar seg gjøre, og jeg ser ikke noe nytt i planene som skulle tilsi at vi ikke kan gjennomføre dette til håndball-EM i 2020. Men jeg tror det må være mulig å redusere høyden på hallen, sier Lykke.

Fjerne konserthallen

Jon Gunnes, kommunalråd for Venstre, fremmet opprinnelig forslag om å bygge den nye hallen på Brattøra – uten å få gehør for det.

- Skulle vi fått det til måtte Trondheim kommune solgt Trondheim Spektrum og erstattet alle hallflatene som da ville forsvinne. Nå har vi tatt på oss håndball-EM og mye tyder på at det er vanskelig å snu på grunn av det. Men gjerne for meg – dersom det finnes kreative løsninger for å få ordnet det på en god måte. En løsning kan være at vi ikke bygger hallen slik at den kan romme store konserter. Da reduserer vi høyden, idretten får sitt og dette vil minke trafikken inn og ut av området ved at antall arrangementer blir færre, sier Gunnes.

Slik skal Trondheim Spektrum bli når den nye hallen står ferdig, ifølge arkitektkontoret Pir 2. Foto: Illustrasjon: Pir 2.
SVs Ottar Michelsen mener det er uaktuelt å bygge Trondheim spektrum dersom trafikkutfordringene i Klostergata ikke lar seg løse. Foto: terje svaan
KrFs Geirmund Lykke mener trafikkutfordringene kan løses på Øya, og sier planene må gjennomføres som forutsatt for Trondheim Spektrum. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen
Venstres Jon Gunnes tror planene må gjennomføres for at kommunen skal stå ved forpliktelsene om å arrangere håndball-EM i 2020, men er villig til å vurdere saken på nytt.