– Dette er en stor dag for barna. Alle samles, leker og spiser. Ramadan er en litt alvorlig måned, mange barn er spente. Alle som vil kan være med å feire id med oss, både de som er muslimer, og de som ikke er det, sier Abdul Rahman.

Onsdag kom nymånen opp over horisonten. Det er tid for id, festdagen som markerer slutten av ramadan. Fastemåneden der voksne muslimer ikke spiser mellom soloppgang og solnedgang er over, og alle muslimer går i moskeen for å be.

Dar El Eman Islamic Center, som ligger i Olav Tryggvasons gate, må holde to seremonier for å få plass til alle.

Syrias regjering har erklært en ensidig våpenhvile i tre dager, som faller sammen med id-feiringen.

Litt julestemning

–Det er litt julestemning ved id. Feiringen betyr aller mest for de små. Jeg har vokst opp som muslim i Trondheim. Vi markerer vår høytid sammen med en familie og venner. Alle går i sine fineste klær, mange barn får nye penklær. Vi spiser god mat sammen med familien og er sammen i fellesskap, sier Hanad Shaqlane.

Han forteller at mange drar på fellesaktiviteter med venner og familie etter den religiøse feiringen i moskeen, for eksempel for å spise ute, gå på kino, dra på bowling eller andre sosiale treffpunkt. Han sier det betyr mye at ikke-muslimer også vet litt om ramadan og kommer med gode ønsker på dagen.

Religiøs høytid

Id er den nest viktigste av de to offisielle høytidene i Islam. Imam Abdinur Mohamed Mohamud benyttet avslutningen av ramadan til å snakke om samhold i samfunnet i sin preken.

– Det viktigste er å markere denne glade dagen i det landet vi bor i. Vi markerer at vi har gjennomført ramadan. Den tryggheten og sikkerheten vi føler i Norge er et ansvar som ligger på våre skuldre på lik linje med andre innbyggere. Vi er blitt tatt i mot på en flott måte og må delta i og gi tilbake til samfunnet, sier Mohamud.

Ismail Elmi, som er leder i mangfoldsrådet i moskeen forklarer skikkene i og under markeringen.

– Vi ønsker hverandre «Eid Mubarak», som betyr velsignet feiring. Det er en hilsning for en vel overstått og vel utført ramadan. Vi er ekstra mange i moskeen i dag, så dette er også en viktig sosial møteplass, sier Elmi.

Grilling

Noureldin Abdullah er kasserer i Darfurian forening avdeling Midt-Norge. Han forteller at barn under 18 år, syke og eldre ikke har lov til å faste under ramadan. Foreningen har en stor grillfest på Lian i etterkant av markeringen i moskeen.

– Dette er en veldig viktig festdag for alle muslimer, sier Abdullah.

LES også: Hatice Aydilek fra Trondheim tenker på alle menneskene som ikke fikk feiret id med sine familier etter terrorangrepet på Ataturk-flyplass i Istanbul