På den lukkede Facebook-gruppen «The Pentahouse» foregår det i dag kjøp og salg av rusmidler mellom privatpersoner i Sør-Trøndelag. Mange av medlemmene oppgir at de er elever på videregående- og ungdomsskoler.

I alt har Adresseavisen funnet gruppemedlemmer fra åtte ulike ungdomsskoler i trondheimsdistriktet.

Ikke blitt straffet

Adresseavisen har vært i kontakt med administratorene av gruppen. Begge er i tenårene og har vokst opp i Trondheim. De forteller at aktiviteten på gruppa har ført dem under politiets søkelys.

- Politet tok kontakt med oss i vår, sier en av administratorene.

Ifølge de to har de ikke blitt straffet.

- Vi har kun blitt oppfordret til å legge ned gruppa, men det har vi ingen planer om, sier de.

Enklere for mindreårige

Medlemmer av «The Pentahouse» kan oppgi at de ønsker å kjøpe eller at de selger rusmidler. På siden averteres det for salg av hjemmebrent, sprit, vin, øl og tobakk. Blant annet selger et av medlemmene flere flasker med ulovlig cannabis-absint, med alkoholprosent på hele 70. Det er ti prosent mer enn hva som er lovlig i Norge. Administratorene forteller at de opprettet gruppa for å gjøre det enklere for personer under 18 år å få tak i alkohol.

- Vi prøver å gjøre det trygt for alle, så personer som ønsker å kjøpe gjennom siden kan ta kontakt med oss for å forhøre seg om selgeren er OK, sier de.

I alt har de rundt 40 kjente selgere av tobakk og alkohol, særlig selges det mye hjemmebrent.

- Det er den mest populære varen, så vi gir blanke i at det er forbudt, sier tenåringene.

Ukjent for politiet

- Politiet er kjent med at ungdom bruker sosiale medier og andre tjenester for å skaffe seg tilgang til rusmidler. Vi er derimot ikke tidligere gjort kjent med en gruppe av denne størrelsen, sier Jan Erik Haugdal, leder for forebyggendegruppa ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

I vår gjennomførte forebyggendegruppa en omfattende innsats mot unge narkotikamisbrukere. Der gjorde de en rekke beslag av datautstyr og telefoner. Haugdal utelukker ikke at administratorene av «The Pentahouse» har vært i kontakt med politiet, og presiserer at politiet vil etterforske alle som sprer rusmidler i et ungdomsmiljø.

Overrasket over bruken

Haugdal er forundret over at ungdom benytter seg av Facebook til slike formål.

- Det foregår ulovlig handel av hjemmebrent og sprit på denne gruppen, så jeg er overrasket over at generasjonen som har vokst opp med sosiale medier tør, sier han.

- Det å skrive en kjøps- eller salgspost på en slik gruppe er noe hele verden kan se. Dette kan gi alvorlige konsekvenser.

Haugdal mener kombinasjonen av sosiale medier og personlig nettverk bidrar til at tilgjengeligheten av ulovlige rusmidler øker. Han er særlig bekymret for ungdommer som begynner å videreselge ulovlige rusmidler til jevnaldrende.

- Disse er sårbare og kan begynne å finansiere eget forbruk gjennom å selge til andre. Om salget går dårlig en periode kan de lett falle for fristelsen til å spise av lasset. Plutselig har de havnet i gjeld som krever at de må selge enda mer. Vi er også kjent med at ungdom, spesielt jenter, avkreves betaling i andre former enn penger.

Fokus på holdningsarbeid

- Det virker som denne Facebook-gruppen kun er en ny metode for mindreårige å få tak i alkohol på, sier Sigmund Ellingsen, FAU-leder ved Blussuvoll skole.

46-åringen sier skolen har jevnlige møter med elevene om alkohol og nettbruk, og at de ikke anser alkoholbruk blant Blussuvolls elever som et stort problem.

- Det som er problematisk er at det også selges ulovlige rusmidler, som narkotika og hjemmebrent. Jeg synes det er umoralsk at eldre personer selger slikt til ungdom. Egentlig er jeg mer bekymret for hva elevene kan bli utsatt for enn at de faktisk drikker alkohol.

Ellingsen tror videre holdningsarbeid er viktig for å bevisstgjøre farene ved kjøp av alkohol gjennom internett.

- For oss er dette arbeidet viktig. Samtidig burde det drives holdningsarbeid blant eldre ungdom for å stanse dem fra å selge alkohol til mindreårige.

Eldres drikkekultur eksponeres

- Vi vet at mindreårige som er på Facebook ofte blir eksponert for eldres drikkekultur, sier Geir Scott Brunborg, forsker ved avdeling for rusmiddelbruk ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Derfor er det ikke så unaturlig at yngre tar kontakt med eldre på sosiale medier i forbindelse med kjøp av alkohol.

Brunborg sier FHI ikke har data på bruk av sosiale medier som arena for handel av rusmidler, men at de jobber med lignende undersøkelser.

- Vi er i gang med en større studie for å se om det er en sammenheng mellom bruk av sosiale medier og drikkevaner blant yngre, sier forskeren.

Mindre drikking blant yngre

- Siden årtusenskiftet har det vært et markant fall i andel unge som drikker alkohol, sier Brunborg.

-Tendensen vi ser er gjeldende for flere land, men hvorfor det er slik vet vi ikke med sikkerhet.

FHI har likevel flere forhold som de ser på som sannsynlige påvirkningsfaktorer til nedgangen.

- Vi ser at barn har et bedre forhold til foreldrene sine nå enn tidligere, sier forskeren.

- Fritiden er blitt mer organisert, og unge er mer opptatt av å trene og å holde seg sunne. Etter som ungdom også har et bredere underholdningstilbud i dag, virker det som om alkohol og andre rusmidler er blitt mindre interessant.

Holdningsarbeid: FAU-leder ved Blussuvoll skole, Sigmund Ellingsen, er opptatt av at unge informeres om farene rundt nettbruk og alkohol. Foto: Stian Kristoffer Sande
Nettsalg: Leder for forebygging ved politiet i Trondheim, Jan Erik Haugdal, er bekymret hvordan ungdom kjøper og selger alkohol på internett. Foto: Kristian Helgesen
Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook