- Robotkurs hørtes ikke så interessant ut da pappa ga beskjed om at han hadde meldt oss på ... Men det er det, sier Nora.

Hun og venninnen Eline har skåret ut robotkroppen i skumplast. I hjertet av den edderkoppaktige skapningen ligger selve datamaskinen. Den får plass i hånden din. Jentene har loddet og koblet den til to servoer. Disse styrer fire lange bein.

- Akkurat nå prøver vi å få roboten til å gå, sier Eline og taster på macen.

- Vi koder den til å ta skritt med tjue graders utfall, sier Nora og etterlyser batteri. Hvis de vil, kan de koble på lys eller sensorer som gjør at lyset i omgivelsene styrer om roboten skal stå eller gå.

Fix Makerspace, kjelleren under Digs i Olav Tryggvassons gate, er fylt med tenåringer - med og uten forkunnskaper om elektronikk og programmering.

Teknologi fra Tiller

- Kjerneteknologien kommer fra Tiller (Atmel, journ.anm.), sier Frode Halvorsen, som er daglig leder i Trondheim Makers. Han har ansvaret på sommerskolen, sammen med tre instruktører som til daglig studerer ved NTNU.

- Det er denne teknologien du finner i droner og 3D-printere. Det er også basisen for utviklingen av smartklokker, sier han og peker på en chip som behandler signaler ut og inn. Denne sørger for at de små robotene kan gjøre noe i det hele tatt.

- Det er interessant å tenke på at mye av det vi bruker kommer herfra, sier han stolt.

Atmel på Tiller er bedriften som har utviklet mikrokontrolleren. Og det er Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen som har funnet den opp. Tidlig på nittitallet var de studenter ved NTNU (den gang NTH). I 1995 dro de til Atmels hovedkontor i California og overbeviste sjefen om at deres brikke var fremtiden.

Gründersønner

Ved en benk innerst i hjørnet sitter Eivind Bogen Bruråk (16) og Magnus Bogen Bruråk (23) bøyd over loddebolten og et lite mylder av ledninger. De er sønner av supergründer Alf-Egil Bogen og forteller om en oppvekst i pappas kjeller.

- Der er det loddebolt og masse utstyr. Pappa har hatt stor interesse for radiostyrte fly og helikoptre. Når disse styrtet og krasjet så har vi vært med å fikse dem, sier Magnus. Han er student ved kybernetikk og robotikk ved NTNU. I sommer jobber han som instruktør ved robotkurset og han veileder, blant andre, lillebror Eivind.

Eivind pludrer med ulike ting i denne kjelleren hver eneste dag. Han lot ikke sjansen til å få pludre enda mer gå fra seg da Trondheim Makers skulle arrangere en ukes sommerkurs.

Lager sjakkrobot i kjelleren

- Det er mestringsfølelsen som gjør dette så artig. Det å få til noe, sier Eivind.

Hjemme jobber han sammen med storebror på et sjakkprosjekt. De skal lage et elektronisk sjakkbrett med brikker som er dreid i tre.

- Det er magneter i hver brikke og sensorer i brettet. Disse gir signaler til en robot om hvor jeg flytter brikken. Så kan roboten fysisk flytte sin brikke, ved hjelp av en arm, forklarer storebror Magnus.

Du vet at det finnes sjakk-apper du kan spille mot?

- Ja, men det er artigere å spille på brett!

Lillebror Eivind er fingernem og kreativ. Han dreier brikkene.

- Vi er ekstremt interesserte i å gjøre alt selv. Da får du se hele prosessen fra idé, gjennom research og problemløsning, til utvikling og bygging, til ferdig produkt, sier Eivind.

Han skal gå i pappa og storebrors fotspor og håper på en jobb hvor han får bruk for hendene. Ikke en der han kaster bort tiden med e-post på et kontor.

Gratis sommerskole

Trondheim Makers Sommerskole er gratis for de femten som gikk sist uke og de femten som går denne uken. Det er fylkeskommunen som finansierer tiltaket, som i hovedsak er rettet mot elever i videregående skole.

I Oslo får totalt 19 000 elever sommerskoletilbud finansiert av det offentlige i år. Håpet er at sommerskolen skal vokse også i Trøndelag.

- Vi må sørge for å gjøre det idretten har gjort for Bjørgen og Northug, sier Frode Halvorsen.

- Vi må lage et godt støtteapparat, dersom vi skal nå målet om å doble teknologiarbeidsplasser innen 2025. Vi trenger nyetableringer og dem som sitter her er fremtidens innovatører og entreprenører.

Brødre: Eivind Bogen Bruråk (16) får hjelp av storebror og instruktør Magnus Bogen Bruråk. Her stikker de nedi komponenter og bygger seg sitt eget kretskort.
Robot: Frode Halvorsen, leder av Trondheim Makers, og Stian Nakken (15)
Hjemmelaget: - Tanken var at vi skulle lage en robot som kostet mindre enn en Big Mac-meny. Vi kom nokså nær, med alle deler kjøpt på nett er vi oppe i en hundrelapp omtrent, sier Frode Halvorsen.