Trond Åm og Trondheim Venstre mener det er på tide å tenke nytt rundt Trondheim Spektrum og ny storbyhall på Øya i Trondheim. De vil omregulere området der Trondheim Spektrum ligger til boligområde, og flytte den nye hallen til et annet sted i byen.

Høyre går mot planene

Debatten rundt den nye storbyhallen som planlegges på Øya går hett i Trondheim. Bygningsrådet har tidligere sluttet seg til planene fra Trondheim Spektrum, og saken er nå ute på høring.

Høyre har tidligere signalisert at de ikke lenger ønsker at Trondheim Spektrum får gjennomføre utvidelsen av frykt for trafikkproblemer langs Klostergata og at det unike parkområdet på Øya blir ødelagt.

Nå ønsker også Venstre i Trondheim å tenke nytt rundt området på Nidareid.

- Venstre har hele tiden ment at området på Øya ikke er så godt egnet til idrettshaller. En utbygging på Øya vil båndlegge dette området for lang tid. Nå foreligger det flere forslag til alternativ plassering, blant annet på Brattøra og på Sluppen, som gir grunn til å se på saken på nytt. Dette er en viktig byutviklingssak for hele byen. De nye forslagene gir oss grunn til å se på mulighetene for at den nye storbyhallen kan få en mer hensiktsmessig plassering enn på Nidarø, sier Trond Åm.

Bygg boliger på Øya

Venstre foreslår at området på Øya heller kan brukes til å bygge leiligheter, og at kommunen står helhetlig ansvarlig for å regulere og holde tak i utviklingen. På den måten kan kommunen legge føringer på arkitektur, utnyttelse av området og bevaringen av grøntareal og parker. Venstre mener at dersom man omregulerer til boliger vil man kunne få en helt annen pris på tomtene enn om området er regulert som næringsformål. Tanken er at inntekter av et slikt boligsal skal gi penger til å finansiere, eller i alle fall langt på vei finansiere, ny storbyhall og erstatte de 10 håndballflatene som i dag finnes i Trondheim Spektrum.

LES OGSÅ (KRONIKK): Spektrum på Brattøra?

- Jeg ser for meg et spennende, attraktivt og bynært boområde med plass til mange mennesker. Vi kan gjøre om dagens bygningsmasse på 28 000 kvadratmeter til boliger. Resten bør bevares som grøntområde. Ferdig regulerte boligtomter kan, etter hva jeg har fått opplyst selges for mellom 9000–11000 kr pr. kvadratmeter, mens ny tomt på Sluppen vil koste 3500 pr.kvm. Det kan bety flere hundre millioner kroner i salgsgevinst. Dette er muligheten til å bygge en miljøbydel med nærhet til Midtbyen og store arbeidsplasser som St. Olav og NTNU. Vi trenger flere boliger i byen, flere barnefamilier og mer spennende arkitektur. Kommunen kan lyse ut en arkitektkonkurranse for hele området og skape noe helt nytt. Tenk deg en trehusbebyggelse på Øya med et helhetlig arkitektonisk uttrykk. Dette kan bli byens mest spennende boligområde, sier Trond Åm.

Få opp alle forslagene

Trond Åm mener Øya er et så viktig område for byen at man må gå en ny runde før man åpner for en storbyhall. Han ønsker at alle som sitter inne med gode alternativer til hvor en ny storbyhall kan plasseres, nå må komme frem med sine forslag.

- Saken skal til endelig politisk behandling i oktober – så det haster. Klarer vi å komme opp med gode og gjennomførbare alternativer så ser jeg ikke bort fra at det politiske flertallet kan være villig til å vurdere andre løsninger. Brattøra er en tanke som er lansert, men det området er det Trondheim Havn som sitter på. På Sluppen er det meget gode forbindelse med kollektivtrafikk. Kjeldsberg Eiendom er positive, og vi har fått Knut Selberg til å tegne en skisse til løsning på Sluppen som burde være meget interessant, sier Trond Åm.

Åm sier Sluppen ikke hører med til de områdene som tidligere er vurdert som aktuelle for en storbyhall.

- Det er vanskelig å se for seg et bedre alternativ om man tar hensyn til transport. Her vil en storbyhall ligge i krysningspunktet mellom de viktigste innfartsårene, samtidig som det er en kort sykkeltur fra Midtbyen, sier Åm.

Kolliderer ikke med EM

Et argument for å gjennomføre utbyggingen av Trondheim Spektrum etter de planene som i dag foreligger handler om at Trondheim er vertsby for håndball-EM for både kvinner og menn i 2020. Trond Åm sier det vil være pinlig for Trondheim dersom byen må trekke seg som arrangør, men at flere har hevdet at det kan utarbeides et realistisk alternativ som ivaretar alle hensyn.

- Men det må gjøres nå. Det vil være politisk umulig å si nei til utbygging på Nidarø uten å ha et alternativ på plass. Dagens Spektrum kan stå som i dag til en ny storbyhall er på plass. Det vil være en fordel for idretten og næringslivsmessene, og kan bidra til å sikre en løsning for avvikling av håndball-EM, sier Trond Åm.

Arkitekt Knut Selberg har tegnet en skisse over hvordan en ny storbyhall kan legges på Sluppen. Forslaget må, ifølge arkitekten, sees på som et innspill i debatten. Foto: Selberg arkitekter