Med penger fra Miljøpakken skal mer enn 6000 elever ved 15 trondheimsskoler få en sikrere vei til og fra skolen i løpet av høsten og neste år.

Flere veier har svært smale fortau, og på enkelte strekninger mangler fortau helt slik at skolebarna tvinges ut i veien. Nå får mange elever skikkelige gang- og sykkelveier.

Over en 150 meter lang strekning i nedre del av Havsteinbakken på Byåsen er BL Entreprenør i ferd med å forberede bygging av et tre meter bredt fortau. Arbeidene går mellom Breidablikkveien og Breisynveien. Fortau eksisterer i dag langs deler av strekningen, men det er for smalt til å kunne brøytes godt nok på vinterstid. Hensikten med prosjektet er å lage en sikrere skolevei til Åsveien skole.

Har ikke tid

- Nei, sommerfrie har vi ikke tid til. Ferie får vi ta senere, sier Arve Krogstad fra BL Entreprenør med et smil før han tar plass bak spakene i gravemaskinen. Arbeidslaget er i full gang med å legge nye vannledninger og avløpsrør i Havsteinbakken.

Tilkobling av vannet til husstandene skjer om natten når folk ligger og sover. Avløpet kobles til etter hvert som rørene legges. Når Havsteinbakken graves opp, må man passe på at ikke beboerne stenges inne. De må enten kunne kjøre opp eller ned bakken.

- Arbeidet ble litt mer utfordrende enn vi hadde ventet. Vi traff på fjell over en strekning på 60 meter, som måtte sprenges vekk. Likevel skal vi være ferdige til asfalten kommer 8. august, legger Krogstad til.

Har satt av 600 mill

- Miljøpakken har satt av 600 millioner kroner til trafikksikkerhetstiltak i perioden 2010 til 2024. Beløpet vil bli oppjustert i forbindelse med Miljøpakke 3, men hvor mye er ikke klart, sier kommunikasjonsrådgiver Hans Kringstad i Miljøpakken i Trondheim kommune.

Han legger til at i inneværende fireårsperiode (Handlingsplan 2016 – 2019) er det satt av 205 millioner kroner til tiltak for bedre trafikksikkerhet. Skoleveier blir prioritert, men også en god del andre tiltak får penger.

Kringstad understreker at de fleste tiltakene ville ikke blitt gjennomført uten pengene fra Miljøpakken.

Et annet skoleveiprosjekt er Husebyveien / Søndre Husebytun. Det skal bygges fortau fra lyskrysset ved Kongsveien til Søndre Husebytun, over en 150 meter lang strekning, som skal stå ferdig i høst. Strekningen mangler i dag fortau slik at gående tvinges ut i veibanen. Veien brukes av elever ved Kolstad skole.

550 meter fortau på Nardo

Adresseavisen har tidligere omtalt bygging av nytt fortau langs den ene siden av Bregneveien. Strekningen er på 550 meter. Formålet med prosjektet er å bedre trafikksikkerheten ved å etablere bredere fortau langs Bregneveien fra Jonsvannsveien til Blåklokkeveien, og nytt fortau videre til Fiolsvingen.

Mange gående benytter veien til og fra Nardo skole, idrettsplassen ved skolen, Gløshaugen, Moholt Studentby eller en av barnehagene i området. I dag er fortauet så smalt at det ikke er mulig å utføre tilstrekkelig vintervedlikehold. Veien får også ny belysning. Deler av strekningen er så nedkjørt at det må bygges nytt veifundament.

Det vil bli redusert framkommelighet i anleggsperioden. I enkelte perioder kan det bli nødvendig å stenge veien helt for biltrafikk. Mesteparten av arbeidet vil være ferdig i høst.

- Skoler som står for tur er Strindheim, Spongdal og Flatåsen, opplyser Kringstad.

Bromstadveien oppgraderes

Området mellom Strindheim skole og rundkjøringen ved Kong Øysteins vei skal bygges om i løpet av 2016/2017. Strekningen har i dag betydelig trafikkstøy, og den er en viktig skolevei og transportåre for myke trafikanter.

Miljøpakken skal bygge om lag 300 meter støyskjerm og fortau på østsiden av Bromstadveien mellom Gartneriveien og Belbuveien. Det er i dag ikke fortau på østsiden av veien. Dette arbeidet starter nå i månedsskiftet juli/august.

På vestsiden av Bromstadveien skal det legges en stor overvannsledning som skal gå opp til rundkjøringen ved Plantasjen. Ledningen skal ligge dypt, og anleggsarbeidene vil ta flere måneder. Disse arbeidene er planlagt utført i høst.

Det skal også bygges sykkelvei med fortau og kollektivfelt på vestsiden av Bromstadveien. Prosjektet skal være ferdig til skolestart i august 2017. Strekningen vil være åpen for trafikk i anleggsperioden, men trafikkavviklingen i området vil bli krevende.

Flatåsen får bedre skolevei

Videre skal det bygges ny gang- og sykkelvei som knytter sammen eksisterende gangbru over Øvre Flatås vei med Høgreina. Totalt vil det bli rundt 160 meter ny vei med tre meters bredde. Formålet med prosjektet er en sikrere skolevei til Flatåsen skole. Kommunen håper på byggestart i år, forutsatt at man får inngått avtaler med berørte grunneiere.

På Spongdal skal ny gang- og sykkelvei bygges, nærmere bestemt på fylkesvei 707 fra Stormyra idrettsplass til Berg på Byneset. Strekningen er på om lag to km. Dette er en skolevei med spredt bebyggelse. Myke trafikanter mangler eget tilbud. Holdeplasser i området skal også utbedres. Det samme gjelder kryss og avkjørsler. Kommunen har som mål å få til byggestart i 2017.

Ferdigstilte prosjekter

Tidligere er det bygd nytt fortau i Klæbuveien og et forbedret kryss som kommer elever ved Nidarvoll skole til gode. Elever ved Ugla skole har fått forlenget fortau i Uglaveien. Med tanke på elever ved Brediablikk skole er det bygd fortau i Vestre Rosten. I Veimesterstien er det bygd fortau som trygger skoleveien til og fra Byåsen skole.

Elver ved Selsbakk skole og Hallset skole har fått snarvei gjennom Fuglesangen. En ny gang- og sykkelvei med trafikklys i Heimdalsveien er kommet elever ved Nypan skole til gode. I Olav Duuns vei er det bygd 350 meter fortau frem til Dalgård skole. Nederst i Tyholtveien er 45 meter fortau bygd med tanke på elever ved Singsaker skole.

Tryggere: Det pågår et omfattende arbeid for å gjøre skoleveier over hele Trondheim mer trafikksikre. Her fra Havsteinbakken på Byåsen. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Skolevei: Gravemaskinfører Arve Krogstad fra BL Entreprenør har ikke tid til ferie. Det skal bygges 150 meter ny gang-og sykkelvei i Havsteinbakken til skolestart. Vannledning og avløpsrør skiftes også ut. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Snarvei: Mellom Elgveien og Rogneveien ved Havsteinbanen er det bygd en snarvei med bruer og gatelys. Den skal være med og bedre trafikksikkerheten for de gående. Foto: Trondheim kommune
Nytt fortau: I Bregneveien bygges 550 meter fortau, som skal gjøre skoleveien tryggere for elever ved Nardo skole. Foto: jens petter søraa