Forrige uke ble salmonella påvist etter at et barn døde ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Onsdag opplyste sykehuset at ytterligere ett barn var smittet av bakterien.

Ifølge fagdirektør Runa Heimstad ble barna smittet ved samme avdeling på barne- og ungdomsklinikken. Av hensyn til pårørende offentliggjør ikke sykehuset hvilken avdeling det er snakk om.

- Alle på den avdelingen er informert, forsikrer Heimstad, og legger til at de har jevnlige informasjonsmøter med både pårørende og ansatte.

Spritvask tre ganger daglig

Sykehuset mener de har klart å bryte smittekjeden med ulike tiltak. Hittil har ingen flere barn på avdelingen blitt syke.

- Vi har tatt prøver av alle barna på avdelingen, og av alt personale og nærmeste pårørende som har hatt med disse å gjøre, forteller Heimstad. Foreløpig har ingen testet positivt.

Desinfeksjon med sprit dreper salmonella. Derfor har renholdspersonell vasket med sprit, i tillegg til vanlige rengjøringsmidler, tre ganger daglig etter at bakterien ble påvist.

- Vi vasker alt hvor man rører med fingrene på fellesareal, kjøkken og toalett, opplyser seksjonsleder fag Merethe Striger ved renholdsavdelingen ved St. Olavs Hospital.

For å hindre smitte til andre avdelinger, bruker renholdspersonellet en frakk som tas av før de forlater avdelingen. I tillegg brukes aldri samme klut i flere rom.

Striger understreker også viktigheten av god håndhygiene.

- Det er viktig å bruke nok sprit. Når man spriter fingrene skal det være vått i 20 til 30 sekunder, sier hun. På sykehuset er det spritdispensere på alle avdelinger som besøkende oppfordres til å bruke.

Ukjent smittekilde

Kilden til smitten er foreløpig ukjent. Heimstad forteller at det kan være alt fra avføring fra måker, til bordoverflater eller dørhåndtak.

- Det kan være hva som helst. Det viktigste for oss er at ikke flere blir syke. Nå mener og håper vi at vi har klart å bryte smittekjeden med tiltakene vi har satt i verk, sier fagdirektør Heimstad.

Betyr det at andre ikke skal være bekymret for smitte?

- Det er ingen grunn til bekymring. Alle som skal til St. Olav skal føle seg sikre på at de får en trygg og god behandling.

Overlege Kåre Bergh ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi uttalte til Adresseavisen onsdag at letearbeidet pågår, men at de også er forberedt på at de ikke kommer til å finne smittekilden. Sykehuset opplyser i en pressemelding at de jobber tett med Mattilsynet og smittevernoverlegen i Trondheim kommune.

Foreløpig ingen tilsynssak

Statens helsetilsyn er ifølge deres pressevakt varslet om salmonella-tilfellene, men det er ikke en sak hos dem. Saken følges opp av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

- Vi avventer og ser hva smittevernutredningen avdekker. Foreløpig har vi ikke opprettet tilsynssak, sier fylkeslege hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Jan Vaage.

For at det skal bli en tilsynssak må utredningen vise klare tegn på svikt, enten fra helsepersonellet sin side eller i systemet ved sykehuset.

- Det er vanskelig å ha hundre prosent kontroll. Det er mange som kommer og går på avdelingene, men vi følger med i arbeidet og har dialog med alle partene, sier han.

Vaage mener det er viktig at folk kjenner til slike smittetilfeller.

- Dette er en usedvanlig sak, og det er viktig å finne smittekilden. Smittevern er en like stor utfordring i dag som det alltid har vært, og det vi vet helt sikkert er at håndhygiene, håndhygiene og håndhygiene er de tre viktigste forebyggende tiltakene, sier han.

Det er viktig å bruke nok sprit, og la den virke på overflatene, forteller Teamleder Karl Petter Hassel for operasjonsenheten. Foto: Kristian Helgesen
Fagdirektør Runa Heimstad håper tiltakene har stanset smittekjeden. Foto: Glen Musk
Teamleder Karl Petter Hassel for operasjonsenheten demonstrerer smittevernsprosedyrene. Foto: Kristian Helgesen