- Dette er kanskje ikke arenaen hvor vi trenger å kose oss med godteri?

Det spør Veronika B. Aune (bildet), retorisk. Hun leder prosjektet «Idretts-mat – Sunt, raskt og økonomisk» som skal fremme sunnere mat i kioskene på idrettsarenaen.

- I dag har alle rikelig tilgang på alt. Enkelte tenåringers helse er på linje med en søttiårings. Dårlig.

Derfor har diskusjonene bølget i foreldregruppa i idrettslaget om vi kanskje skulle gjøre noe med kostholdet på idrettsarrangement, sier hun.

LES BLOGG: Her er tipsene til sunn og rask mat som gir penger i klubbkassa (ekstern lenke)

Mislykket ved første forsøk

Initiativet kom fra fotballforeldre som hadde barn mellom 6 og 10 år for to år siden. Rissa IL skulle arrangere mini- og knøtteturnering. Arrangementskomiteen prøvde seg med grove rundstykker i kiosken. De fjernet samtidig sjokoladekaka, brusen og godteriet. Resultatet var masse negative tilbakemeldinger og lite penger i kassa.

- Det viste seg å være dødfødt da, men dét tente oss bare, sier Veronika B. Aune. To år etterpå, har de sunnere og raskere mat, som de tjener mer penger på.

Fra søte kaker til grove wraps

Aune sier det handler om å finne rett mat til rett aktivitet. Det må både selges inn godt og svelges av foreldrene.

Så må det være enkelt og ikke tidkrevende. Prinsippet er at de fleste skal kunne ha ingrediensene hjemme.

- I 2015 forsøkte vi oss på en sunn kiosk på mini- og knøtteturnering igjen, sier Aune. Foreldrene fikk klare retningslinjer.

- Vi forlangte at de skulle levere karbonadedeig og grove tortillawraps. Vaffelrøren skulle lages etter en egen oppskrift hvor vi unngår mye fett, har fjernet sukkeret og lagt til havregryn. Så droppet vi brusen og holdt oss til vann, juice og smoothies. I tillegg prøvde vi oss med bokslapskaus.

Lokalmat-leverandør på laget

Resultatet denne andre gangen var gode penger til klubben og glade unger.

- De elsket tacowraps! Det har blitt en fast vare på arrangement i Rissa IL, sier Aune.

Hun mener også at flere foreldre ble overbevist gjennom å se at det fungerte. I fjor satte de i gang et prosjekt sammen med Fosen Mat.

Sammen satte de i gang å eksperimentere med gryteretter. I dag finnes det tre alternativer. Enten lages de av frivillige foreldre eller av den lokale produsenten.

Prosjekt som sprer seg

Pengene til prosjektet «Idretts-mat – Sunt, raskt og økonomisk» kommer blant annet fra Gjensidigestiftelsen, som bidrar med 110 000 kroner.

- Vi har laget en egen blogg som er åpen for alle. Her legger vi ut oppskrifter, tips, beregninger av tidsbruk og mengde mat til arrangementer. Vi skriver om våre erfaringer. Og vi vil gjerne vise andre hvordan man kan få det til.

Gjennom bloggen idrettsmatblogg.com håper Rissa IL at andre skal få mulighet til å lære. Prosjektet omfatter i dag, i tillegg til Rissa, idrettslagene til Stjørna, Statsbygd, Fevåg, Hasselvika, Fjellørn, Vanvikan og etter hvert Leksvik.

- Arbeidet er startet og utvikler seg i eget tempo, sier Aune.

De voksne er vanskeligst å overbevise

Klubben sender ut oppskrifter når mat til arrangement skal bestilles hos foreldre. Vaflene skal være sunne. Kakene likeså.

Det har resultert i ulike versjoner av skuffkaker med ingredienser for grønnkål, spinat eller rødbet. Og brownies basert på salatbønner. For å nevne noe.

- Grønnkålkaka begynner å bli ganske etablert. Ungene synes den er god. Voksne er mer skeptiske. Og hvis vi forteller hva den inneholder, får vi dårligere salg, innrømmer Aune. Fordi foreldrene skal ikke bli fortalt hva de skal spise. Og de voksne har i stor grad har definisjonsmakta. Det er nettopp de som har en forventning om godsaker når de er tilskuere til barnas idretter.

- Men hvem definerer hva godsaker er, spør Aune og forteller om fargerike fruktbegre og fruktspyd. Dessuten får idretts-lagene 60 prosent av kjøpesummen tilbake når man sender inn kvitteringen til BAMA (som leverer varer til Joker, Kiwi, Meny, REMA 1000 og Spar).

Sunt er ikke lik slankt

Siden det er mye uvitenhet, myter og ikke minst sterke meninger, om nettopp sunnhet, har de knyttet til seg kokker og en ernæringsfysiolog.

- Når vi snakker om sunn mat snakker vi ikke om slankemat! Det er ofte assosiasjonen folk har om sunnhet. Men her er det snakk om barn i aktivitet.

Derfor vil vi servere mat som holder blodsukkeret jevnt. Langvarige karbohydrater og et kombinert næringsinnhold.

Sunt godteri: Mia Wean, Emma Kristine Aasan og Anna Sletten Foto: Elise Maalø Reksen