En stolt og glad leder for NTNUs entreprenørskole, Roger Sørheim, står utenfor innovasjonskollektivet Fram på NTNU. Her vil han utdanne framtidas endringsagenter.

Han håper å etablere et nytt senter for engasjert utdanning gjennom entreprenørskap. Det blir et samarbeid mellom masteprogrammet Entrepenørskolen og Eksperter i Team, som er et studieprogram alle masterstudenter ved NTNU må gjennom. I tillegg skal de også samarbeide med handelshøyskolen på Nord Universitet i Bodø dersom de blir valgt ut i finalerunden.

Bare fire senter fra før

- Det er kjempestas å komme til finalen, sier Roger Sørheim.

- Dette er veldig spennende. Med statusen blir det mulig å få til et stort prosjekt rundt innovasjon og nyskaping. Etter oljen trenger Norge folk som er gode på endring, på å gjøre og skape noe nytt. Vi kan få det til veldig bredt, sier han.

Dette er ett av de tre fagmiljøene ved NTNU som er blant ni finalister for å få den prestisjetunge statusen som senter for fremragende utdanning. Totalt er det bare fire slike senter fra før i Norge. NTNU har ingen.

I 2013 nådde ingen av finalistene fra NTNU opp i konkurransen om å bli Senter for fremragende utdanning.

Intern NTNU-konkurranse

- Vi er meget fornøyd med å ha tre av de ni fremste utdanningsmiljøene i Norge, sier NTNUs prorektor for utdanning, Berit Kjeldstad. NTNU hadde totalt fem søkere, og Kjeldstad mener alle var svært godt kvalifisert.

- Det skulle bare mangle at NTNU ikke var godt representert blant finalistene, sier Kjelstad og legger til at NTNU er opptatt av å drive med eksellent utdanning.

- Det er at studentene lærer det de skal lære. Det blir tatt hensyn til mangfoldet og aktiviserer studentene. Vi skal motivere og inspirere studentene og legger stor vekt på hvordan studentene skal nå sine mål. Vi er opptatt av at lærerne skal jobbe godt sammen i team i gode fagmiljø, sier NTNUs prorektor for utdanning. I tillegg understreker hun at det blir lagt vekt på at de skal formidle til andre fagmiljøer hva de gjør som de lykkes med.

De andre finalistene fra NTNU er fra det medisinske fakultetet som vil opprette et senter for fremragende medisinsk utdanning og fra fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk som søker om et senter for fremragende IT-utdanning.

LES OGSÅ KRONIKKEN: NTNU skal utvikle kunnskapsbyen

Inntil åtte millioner kroner

Finalerunden kan ende med tre eller flere slike nye senter i Norge. Med statusen følger inntil åtte millioner årlige kroner fra Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). I første omgang får de denne pengestøtten i fem år og kan søke om fem nye år.

- Vi vil med denne søknaden skape framtidas endringsagenter, sier Roger Sørheim ved Entreprenørskolen. Han regner med at statusen utløser en årlig pengebevilgning på 20 millioner kroner med minst 12 millioner kroner fra NTNU og Nord Universitet i tillegg til de åtte millionene fra Nokut.

Folk som tenker nytt

De har søkt om å bli senter for fremragende utdanning for å kunne slå sammen fagmiljøer og fortsette mye av det han mener de er gode på i dag. Studentene skal lære gjennom praksis. Sørheim mener dette er arbeidsmåter som er relevant i mange fag, mest i profesjonsstudier, men også i disiplinfagene, og tror en kombinasjon mellom et klassisk humanistisk fag og hans nyskapingsstudie vil kunne skape noe nytt i kulturnæringen for eksempel.

- Det handler om nyskaping og innovasjon både for å etablere nye bedrifter og drive nyskaping i etablerte bedrifter både i privat og offentlig sektor, sier Sørheim.

- Norge trenger den typen kunnskap og den den typen folk som er i stand til å tenke endring og tenke nytt.

Totalt 22 søkere

De har kommet gjennom det første nåløyet. Totalt søkte 22 utdanningsmiljøer fra 12 ulike utdanningsinstitusjoner. De ni finalistene kommer fra seks institusjoner og spenner over fagfelt som film, medisin og IT. Mens NTNU har tre søkere med i finalerunden, har de andre institusjonene bare en søker hver.

- Jeg har lyst til å gratulere de ni utvalgte med en plass i finalerunden. Vi vet at det ligger mye arbeid bak søknadene og at konkurransen om å komme til finalen er tøff, sier direktør for Nokut, Terje Mørland.

Det er tredje gang Nokut lyser ut nye «Sentre for fremragende utdanning», og Mørland mener at søkerne har levert gode og ambisiøse søknader.

- Vi ser et økt ambisjonsnivå i søknadene denne runden både når det gjelder aktivitetsnivå, finansiering og antall partnere som inngår i samarbeidene der det er aktuelt.

Ordningen er en prestisjeordning for utdanning og ble opprettet i 2010 og er en parallell til senter for fremragende forskning og andre toppforskningsordninger. I august og september får finalistene besøk av en internasjonal ekspertjury. 1. november blir vinnerne plukket ut på en festaften i forbindelse med den årlige Nokut-konferansen.

Meget fornøyd: Prorektor for utdanning Berit Kjeldtsad, NTNU. Foto: Åge Hojem
Roger Sørheim, leder for Entrepenørskolen Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen