Hardangerjakta Mathilde kommer inn i Brattørbassenget i Trondheim med 18 pilegrimer ombord. De har seilt fra Selja.

Mannen bak pilegrimsreisen til sjøs er Eivind Luthen i pilegrimsfellesskapet Jakob. I 20 år har organisasjonen jobbet for å spre kunnskap og forståelse for pilegrimsvandringer nasjonalt og internasjonalt. For å forklare navnet Jakob og at apostelen med samme navn er ombord, forteller han at Jakob betyr Santiago på spansk. Og det var det spanske pilegrimsmålet Santiago de Compostela som startet den moderne pilegrimstradisjonen.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Pilegrimsbyen Trondheim

Pilegrimenes skytsengel

- Jakob er pilegrimenes skytsengel og erkesymbol på pilegrimer, sier han. Derfor tok organisasjonen apostelens navn for å spre kunnskap om pilegrimene. Han fastslår at på 80-tallet kunne ikke folk stave ordet pilegrim. De visste iallefall ikke hva det var.

- Det var på tide å ta i bruk kystpilegrimsleia som ikke har vært i bruk på mange hundre år, sier han, men sier vi vet lite om hvordan pilegrimene i tidligere tider kom seg til Nidaros.

- Vi vet så lite om hva det var. Historien er dårlig belagt. Jeg er mer opptatt av hva det kan bli, sier Eivind Luthen som kaller seg for et topp morderne menneske:

- Jeg kjører ikke bil i naturen. Jeg går. På sjøen drar jeg med gamle skuter. Jeg tror mange mennesker har lyst til å seile slik vi har gjort. Dette kan bli en ny måte å komme seg til Nidaros på.

Jakta Mathilde

Eivind Luthen er strålende fornøyd med den gamle fraktebåten Mathilde som har fraktet dem fra Stavanger til Trondheim i løpet av to somrer. I to uker har de seilt fra Selje kloster på øya Selja, helt ute i havgapet nord i Sogn og Fjordane. Året før seilte de fra Stavanger til Selja.

- Vi har gått så mye med seil som mulig. Her er det overnattingsplass til 20 mennesker i tillegg til mannskapet. Mathilde er stor nok til å være komfortabel og liten nok til å komme inn i de fleste havner, sier han.

Jakta er bygd i 1884 og gikk i 70 år som fraktebåt mellom Lofoten, Trondheim og Bergen med tørrfisk. Nå er Mathilde museumsbåt og drar på tokt hele sommeren med turister. Skipper Cecilie Holm er veldig glad for at den kulturhistoriske båten blir brukt til en kulturhistorisk ferd langs norskekysten med pilegrimer.

- Det føles veldig, veldig riktig å føre kulturhistorie, sier Holm som har med seg en internasjonal besetning på fem til å frakte pilegrimene.

Redaksjonen gjør oppmerksom på at saken er endret fordi vi først kom i skade for å skrive at dette var de første seilende pilegrimene til Nidaros på 500 år. Det er ikke riktig.

Biskop Tor Singsaas forteller  at Riksantikvaren åpnet Kystpilegrimsleia på Selja ved Olsok  i 2014. Da kom de første pilegrimene seilende fra Stavanger til Nidaros. Samtidig kom det en gruppe pilegrimer seilende nordfra. Nidarosbispen tok selv i mot dem da de kom.  Han understreker at det var skikkelige pilegrimer og ikke øvrighetspersoner på en festreise.