Gjennom midler fra Miljøpakken skal minst 40 gangfelt få montert nye gatelys. Seks millioner kroner er satt av, og arbeidene starter til høsten.

Det er trafikksikkerhetsgruppa i Miljøpakken som har kartlagt gangfelt i Trondheim. Flere steder er lysforholdene svært dårlige.

- Vi har ennå ikke bestemt hvor vi skal starte. Hittil har vi registrert et 40-talls gangfelt, som har behov for bedre belysning, sier overingeniør Helge Stabursvik i Statens vegvesen.

Skoleveier prioritert

- Er det veier som peker seg spesielt negativt ut?

- Vi har registrert alle typer veier; hovedveier, samleveier og skoleveier. Skoleveier er prioritert.

Gjennom prosjektet «Forsterket belysning av gangfelt» blir det i utgangspunktet satt opp én lysmast på hver side av gangfeltet. Stolpene får LED-lys.

- Hvilke prioriteringer ligger til grunn for at gangfelt skal få bedre belysning?

- Vi har telt trafikkmengden og sett nærmere på ulykkesstatistikken.

I Trondheim har det vært flere alvorlige påkjørsler av fotgjengere i og ved gangfelt. Flere av påkjørslene er skjedd ved gangfelt som har ligget mer eller mindre i mørke.

Utleirveien først ute

I fjor høst ble nye lysstolper satt opp i Utleirveien ved Risvollan og Stubban. Disse vil danne en mal for hvordan man tenker seg den nye belysningen. Det utelukkes ikke at enda fler enn de 40 gangfeltene vil få bedre belysning når trafikksikkerhetsgruppa får vurdert behovet nærmere.

- Vi har utbedret gangfeltene i krysset Utleirveien ved Venusveien og krysset Utleirveien ved Blakliveien. Hvert sted har fått fire nye lysstolper med LED-lys, forteller avdelingsingeniør Ejero Abdulhi Logomo i Miljøpakken i Statens vegvesen.

De til sammen åtte lysmastene ble satt opp i fjor. I tillegg er det montert såkalte taktilleheller. Det er plater i stål med ruklet mønster, som skal varsle blinde og svaksynte at de er kommet frem til gangfeltet. Tidligere ble det satt ned tilsvarende i betong, men nå er kravet stålplater, og de er dyrere.

- De nye gangfeltene gis en universell utforming. Lysene gjør gangfeltene mye mer trafikksikre. Gangfeltene i Utleirveien benyttes også som skolevei for elever ved Utleira skole, og da er det viktig med god belysning, understreker Logomo.

Myke trafikanter

Miljøpakken er et samarbeid mellom Trondheim kommune, Statens vegvesen og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Trafikksikerhetsgruppa er representert ved alle tre etatene. Den skal gi Trondheim bedre hovedveinett, kollektivtilbud og bedre forholdene for syklende og gående. Målet er at byen gjennom en rekke tiltak skal oppnå lavere klimautslipp, kortere bilkøer og mindre trafikkstøy.

Etter ønske fra næringsdrivende i Fjordgata er det anlagt sju nye sykkelstativ med til sammen 29 plasser. Det er brukt penger fra Miljøpakken. Fjordgata har byens tetteste gateparkering for bil, og mange kjører frem og tilbake og leter etter parkeringsplass.

Men det ferdes også mange myke trafikanter i området. Det fantes knapt parkering for sykler. Syklene ble festet til rekkverk, stolper og rundt trær.

LED: De nye gatelysene ved gangfeltene får LED-lys. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Forbedring: Ny gatelys og skilt skal trygge forholdene ved gangfeltene. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Nye krav: Stålplater med ruglet mønster skal varsle blinde og svaksynte om at her starter gangfeltet. Avd.ing. Ejero Abdulahi Logomo i Statens vegvesen i krysset Utleirveien ved Blakliveien.. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Miljøpakken: Avd.ing. Ejero Abdulhi Logomo i Miljøpakken i Statens vegvesen sier gangfeltene vil få en universell utforming. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen