Med badehåndduk, solkrem og mat i veska var solhungrige trøndere og turister klare for en dag på Munkholmen.

Tilstrømmingen var så stor, at Viktor Valsø stilte som køvakt på brygga.

- Det har ikke vært så mye folk her tidligere i år. Nå bruker vi en ekstra båt, og kjører det vi rekker, sier Valsø som jobber for Munkholmbåten.

Rømte fra Sjetnmarka

Varsel om sol og lovnader om at gradestokken kunne krype opp mot sydentemperaturer, lokket folk ut. Munkholmbåten hadde sin første avgang fra bysiden allerede klokken ti. Men båten ble full lenge før køen ble tom. Slik fortsatte det utover hele dagen, til tross for at det var båtavgang hver halve time, og båten rommet rundt 100 passasjerer.

- Det er stappfullt på hver tur. I dag blir det nok lite med pauser, sier matros Christian Sæterli, småsvett under capsen.

Heidi Ler Johnson og Helge Johnson planla turen da de så værvarselet.

- Det er flere år siden vi har vært her. Vi bor i Sjetnmarka, og der blir det litt trykkende når det blir så varmt. Derfor dro vi hit, for vi trodde det skulle være litt luftig her, forteller de.

Så luftig er det egentlig ikke, men ekteparet synes det er deilig der de sitter på sandstranden og nyter medbrakt lunsj. Ferien er helt på tampen. Men sjøen er kald.

- 15–16 grader kanskje? Jeg stakk foten uti. Jeg vil helst ha 18–19 grader for å bade, sier Helge.

Best i Trøndelag

Yngve Søbstad (5) og mamma Tale hadde imidlertid bestemt seg allerede på båten: De skulle bade.

- Om det så er bare 12 grader, sa Tale. Dessuten hadde Yngve med seg sin kuleste badebukse, den med sjørøvere på.

Når Tale kommer opp av vannet, smiler hun fortsatt. Det var heldigvis litt varmere enn hun fryktet.

- Jeg tror det er 17 grader. Det er kaldt, men det ble bedre etter hvert, sier hun. Tidligere i sommer har de vært på solvarme Kreta, men ingen ting kan måle seg med trøndersk julisommer:

- Ikke noe er som en norsk sommer når det er finvær. Og da er Trondheim best, smiler hun mot sola.

Gjensyn med Munkholmen

Ute på brygga på sørsiden av holmen herjer kompisene Bendik Kjeldsberg (12) og Isak Jensvold (10). De stuper i sjøen, klatrer opp ståltrappa og stuper igjen.

Isak synes egentlig det er kaldt, men etter en stund roper han:

- Det er varmt nå, faktisk. Jeg svømmer litt her jeg, gliser han.

Men stuping er også for voksne gutter. Bernt Kjeldsberg kan ikke dy seg, klatrer opp på rekkverket og hopper elegant i sjøen. På land igjen smiler han bredt. Han kunne ikke valgt en bedre dag for et gjensyn med Munkholmen sammen med guttene og Kristine Jensvold.

- Det er sikkert 30 år siden sist jeg var her, nei forresten, skriv 20. Vi bruker ofte å bade på Øysand, eller på Lade. Men i dag hadde vi lyst til å prøve noe annet, sier han.

Ny sand

Trondheim kommune sørget tidligere i sommer for å pumpe ut badesand på Munkholmen. Derfor er det deilig, myk sandstrand både på nordsiden og sørsiden. Ingvild Høgberg nøyer seg med å stikke tærne i sanden, mens datteren Astrid og hennes venninne Eir står i sjøen og plasker vann på hverandre.

- Det er fantastisk her. En liten perle, sier Ingvild og myser mot byen som ligger badet i sol. Silje Øvstedal Brenna er enig. Hun er bikinikledd, og klar for en dukkert.

- Jeg er på vei. Jeg har vasset til knærne, men skal under før vi drar, smiler hun.

Rundt dem myldrer det av folk. Etter hvert som båten ankommer og tømmer ut nye besøkende, tettes det til, på stranda, på svabergene, og på gressvollene innenfor murene. Med kjølebager og svulmende piknikkurver er folk klare for å nyte, for alle vet at dette varer ikke evig. Og Munkholmen, med sin historie som både rettersted, kloster, fengsel og forsvarsverk, er blitt en idyll, bare et kvarters båttur ut fra byen.

Men det er lurt å passe klokka da. Så en rekker siste båt.

Ekstra båt: Da sommervarmen kom for fullt til Trøndelag, ble det satt opp ekstra avganger med Munkholmbåten. Køen var lang hele dagen. Foto: Kristin Slotterøy
Matros Christian Sæterli.
Ferie: Heidi Ler Johnson og Helge Johnson nyter en av de siste feriedagene på Munkholmen. Foto: Kristin Slotterøy
Sjørøver: Yngve Søbstad (5) har badebukse full av sjørøvere, og er glad han fikk brukt den på Munkholmen. Foto: Kristin Slotterøy
Stuper: Bendik Kjeldsberg og Isak Jensvold er ingen badepingler, de stuper i sjøen, selv om det ikke er så veldig varmt. Foto: Kristin Slotterøy
Kald avkjøling: På årets varmeste sommerdag var Bernt Kjeldsberg en av dem som kastet seg i vannet. Foto: Kristin Slotterøy
Badevenninner: Astrid Høgberg og Eir Øvstedal Brenna koser seg ved Munkholmen. Foto: Kristin Slotterøy
Kaldt: Sjøen var ikke så veldig varm, så Theo Viktil følte behov for å varme seg mellom dukkertene. Foto: Kristin Slotterøy
Skipper: David Staven er til vanlig skipper på et dansk rederi, og seiler i utenriksfart. Men i sommer er han skipper på Munkholmbåten. Foto: Kristin Slotterøy