NTNU opererer med ulike poenggrenser for samme utdanning.

Fusjonen mellom NTNU, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik fører til at karakternivået for opptak ved samme fag varierer etter hvilken by du skal studere i. På enkelte utdanninger er variasjonene store.

En del av dem som snart begynner å studere ved NTNU i Gjøvik eller Ålesund ville ikke klart å komme inn i Trondheim. I alle fag som tilbys i to eller tre byer, ligger listen høyest i Trondheim.

Over 13 poengs forskjell

Sykepleierstudiet er kjempepopulært i alle tre byene, men poenggrensene er ulike. I Trondheim kreves minst 51,7 poeng, i Ålesund 45,1 poeng, mens det klarer seg med 43 i Gjøvik. For de som skal bli maskiningeniører ligger opptaksgrensen i Gjøvik 13,3 poeng lavere enn i Trondheim. Og mens alle kvalifiserte søkere slipper inn på ingeniørstudiet i informatikk og elektro i Gjøvik, må du ha over 50 poeng i Trondheim.

Ønsker mindre forskjeller

Tradisjonelt har poenggrensene ved høyskolene i storbyene vært høyere enn på mindre steder. Dette gjenspeiles i ulikhetene innenfor det fusjonerte NTNU.

- Vi håper at vi etter hvert skal få mer jevne opptakskriterier, sier prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU.

- Nå diskuterer vi hvordan vi skal møte utfordringene med disse forskjellene. Store sprik i kunnskapsnivået er en pedagogisk utfordring. Vi må sørge for tettere oppfølging for å unngå frafall og dårlige karakterer.

- Betyr dette at det blir forskjell i kvaliteten på ferdige NTNU-kandidater etter hvilken by de har studert i?

- Vi jobber for at kravene skal være de samme. Karakterene fra et sted skal være like mye verdt som fra et annet, sier prorektoren.

Samordner innholdet

1. januar 2017 skal studietilbudene inn i en felles struktur for institutter og fakulteter ved NTNU. Men ennå vil ikke studieprogrammene være like der samme utdanning tilbys flere steder. Helge Klungland, prorektor for faglig integrasjon ved NTNU, sier at prosessen med å gjøre studieprogrammene mer like er i gang.

- Vi kommer til å ha en del felles kurs og felles eksamener. Det viktige er at en karakter skal bety det samme i Gjøvik og Ålesund og Trondheim. Et vitnemål fra NTNU skal være et kvalitetsmerke, sier Klungland.

Selv om poenggrensene er lavere et sted enn et annet, trenger ikke det bety at gjennomsnittskarakteren er tilsvarende mye lavere. Grensen sier bare hvor mange poeng de med svakest karakter har.

- Trenger bredde

Dekan Terje Meisler ved Fakultet for teknologi (tidligere Hist) ved NTNU mener det ikke er noe poeng at en ingeniør utdannet i Ålesund er helt lik en ingeniør fra Trondheim.

- Det lokale næringslivet på Sunnmøre kjenner sin skole, men kravene skal være de samme.

Meisler advarer mot å være ensidig opptatt av søkernes karakterer.

- Halvparten av våre ingeniørstudenter kommer ikke inn via samordna opptak, men kvalifiserer seg gjennom forkurs. Disse har noe dårligere karakterer i teori, men har større gjennomførsingsgrad og er vel så gode i det praktiske som de som kommer rett fra videregående. Det er viktig med bredde, sier Meisler.

Viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU i Gjøvik regner med at forskjellene i opptaksnivå vil jevne seg ut etter hvert. Han poengterer at NTNU i Gjøvik ligger over universitetet ellers i antall søkere per studieplass.

Prorektor Berit Kjeldsberg mener det viktigste er at kravene er like når studentene går ved NTNU. Foto: Kallestad, Gorm, SCANPIX
Viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU i Gjøvik tror forskjellene i poenggrenser vil jevne seg ut. Foto: Morten Antonsen
Prorektor Helge Klungland jobber med å samordne studieprogrammene. Foto: jens Petter Søraa