Fiolintalentet Joakim Røbergshagen (15) øver til konserten i Frimurerlogen. Til høsten tar han steget videre og blir NTNU-student. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen

Joakim Røbergshagen tok selv initiativ til å søke på NTNU-studiene. Han ville gå en annen vei enn musikklinjen på videregående skole da han var ferdig med ungdomsskolen.

- Jeg tenkte at jeg ville ha mest mulig tid til å øve. Nå får jeg tid til å øve på dagen, i stedet for å øve på kveldstid, sier Røbergshagen.

Han har akkurat fått et stipend fra Arve Tellefsen, og betingelsen er at han må holde en konsert i Frimurerlogen på søndag. Det ene stykket han skal fremføre er nykomponert, så han må øve til alt sitter som det skal. Røbergshagen er konsentrert mens buen glir lett over strengene på fiolinen. Tonene skal harmonere med pianospillingen til universitetslektor Mona Spigseth. Hun jobber på utøvende musikk NTNU og er en av lærerne til 15-åringen.

- Ingen 15-åringer har tidligere søkt på utøvende musikk hos oss. Vi måtte finne ut hvordan vi kan gi et godt tilbud til en student som er så ung, sier Spigseth.

Dekan Anne Kristine Børresen ved Det humanistiske fakultet kjenner heller ikke til at de har tatt imot en så ung student tidligere.

- Vi er i en tid der vi har særlig ansvar for å gi spesielle talenter et godt tilbud. Vi er derfor glad for at vi fikk til dette, sier Børresen.

- Stort musikktalent

Løsningen er at Røbergshagen tar fag fra videregående skole som privatist i tillegg til studiet ved NTNU. På denne måten får han også generell studiekompetanse etter fire år ved universitet.

- Joakim er et usedvanlig stort musikktalent. Vi ønsket derfor å finne en løsning. Vi må legge til rette for talenter som skiller seg ut slik at de slipper å reise til Oslo eller til utlandet for å utvikle seg videre, sier Spigseth.

Hun forteller at Røbergshagen måtte gjennom de samme opptaksprøvene til studiet som de andre som kom inn. 15-åringen ble testet både på teori, gehør og måtte gjennom en prøvespilling.

- Han gjorde det vanvittig bra på prøvespillingen og best av alle på gehør. Han hadde ikke hatt mye undervisning i gehør tidligere, så det viser bare at han lærer fort, sier Spigseth.

Universitetslektor Bård Monsen ved NTNU har vært musikklæreren til Røbergshagen i mange år. Han kjenner ikke til noe andre i Norge akkurat nå som har samme ordning som 15-åringen.

- Det er uvanlig at vi gjør dette. Jeg er glad NTNU er fleksible, sier Monsen.

- Utfordrende

Faren til Røbergshagen er interessert i klassisk musikk, og har alltid satt på de stykkene han liker på cd-spilleren hjemme. Det tror Røbergshagen har vært med å vekke interessen for klassisk musikk. Han begynte å spille fiolin da han var 7 år gammel og begynte på kulturskolen.

- Jeg spilte nesten ikke det første året jeg gikk på kulturskolen. Det var i midten av det andre året jeg syntes det ble artig. Da merket jeg at jeg fikk til sangene og stykkene, sier han.

15-åringen øver når han selv vil, og det varierer hvor mange timer han legger ned i uka. Når han begynner med studiene i august, håper han at det kan bidra til at han blir en enda bedre fiolinist.

- Jeg må bli bedre på alt. Målet er å utvikle meg videre. Det blir utfordrende å skulle ta enda et steg videre, sier Røbergshagen.

Monsen er enig i at Røbergshagen fortsatt har stort potensial for å utvikle seg videre.

- Klassisk musikk er en utømmelig kilde til læring. Det er mye man kan utvikle seg videre på, både teknisk og ved å lære mer teori. Jeg tror det er bra at han får mer faste rammer og mer tid til øvingen, sier universitetslektoren.

Selv om det blir mye skole og fiolinøving når studiene starter om noen få uker, mener Røbergshagen at han også skal få tid til andre hobbyer.

- Det blir tid til kompisene likevel. De har jo også skole på dagtid, så vi har jo mulighet om kveldene, sier 15-åringen.

Gleder seg til studiestart

Nå ser Røbergshagen frem til studiestart. Hvert år søker mellom 20–30 personer på utøvende musikk ved NTNU. I år kom fire personer som spiller fiolin inn på studiet. Selv om alle de andre studentene er noen år eldre enn Røbergshagen, tror han likevel at det skal gå bra. Det er Spigseth enig i.

- Alder har ikke så mye å si når det er snakk om musikk. Man snakker samme språk, sier hun.

Men det er litt vanskelig for 15-åringen å se for seg hva han går til.

- Jeg vet jo ikke hvordan det blir siden jeg ikke har prøvd det før, sier han.

- Du kan i alle fall ikke bli med for å ta en øl de første par årene, spøker Spigseth.

- Da kan dere heller være med meg på butikken for å kjøpe en brus, kontrer Røbergshagen.

- Jeg gleder meg veldig til å begynne, legger han til.

Monsen tror studiene gir Røbergshagen en mulighet til å bli musiker senere hvis han ønsker det.

- Om han ønsker å bli musiker eller ikke er et valg han må ta i voksen alder. Men nå legger vi til rette for at han kan ta det valget hvis han selv ønsker det, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.