– Som flyktninger må vi vente mye. Vi venter alle på svar på asylsøknadene våre. Vi som får jobbe frivillig på Voll Gård er heldige som har noe nyttig å gjøre. Vi får bidra til samfunnet. Alle på mottaket sier de ønsker å være med på liknende tilbud. Mange vet ikke hvordan de kan få slippe til, sier Mohamad Mohamad fra Syria.

Mohamad og flere av kameratene som også bor på asylmottak i Stjørdal jobber som frivillige på opplevelsesgården Voll Gård. Det gjør de fem dager i uken i regi av organisasjonen Verdige Smil i tett samarbeid med gården.

LES OGSÅ: Bakklandet og Møllenberg Nærmiljøstiftelse etterlyser ildsjeler med hjerter som banker for nærmiljøet.

Ikke lov å jobbe

Haidar Bahaa fra Irak sier det er stressende at alle som bor på mottaket venter på svar på om de får oppholdstillatelse i Norge eller ikke. De har ikke rett til å ta lønnet arbeid mens de venter på svar. Derfor synes han det er så viktig å ha noe nyttig å gjøre, selv om det er noe helt annet enn å jobbe som lærer, slik han var i hjemlandet.

– Jeg er litt pessimistisk. Mange fra Irak får avslag og får ikke bo her, sier Bahaa.

LES OGSÅ: Frivillig arbeid er årets høydepunkt

Mental helse

Tsegai Eyasu Haile fra Eritrea sier det lett kan bli slik at man er på mottaket og grubler. Han forteller at det gjør noe med stemningen å høre at noen har fått avslag på søknaden sin.

– Det er på grunn av de frivillige i Verdige smil at vi har noe å fylle livet med. Jeg tror dette har mye å si for den mentale helsen vår. Det er også viktig å møte vanlige nordmenn for å forstå hvordan folk i Norge lever, sier Mohamad.

LES OGSÅ: - Vi kommer ikke hit for å få det enda bedre, vi kommer for å få så normale liv som mulig

Samarbeid

UDI har i år lyst ut midler for frivillige organisasjoner til aktiviteter for barn som bor på asylmottak. Over 120 frivillige organisasjoner i Midt-Norge har mottatt støtte på i overkant av fem millioner kroner. Se listen over de som har fått støtte her.

I tillegg har UDI inngått intensjonsavtaler om samarbeid med flere frivillige organisasjoner på nasjonalt plan. De har også lyst ut midler til å ansette frivillighetskoordinatorer ved mottak som melder interesse for det.

– I fjor høst så vi et økt engasjement fra frivillige som har lyst til å bidra. Det har vært litt krevende for flere mottak å ta hånd om frivilligheten. Det er viktig med en klar rolledeling så vi i enda større grad kan dra nytte av den frivillige innsatsen, sier fungerende regiondirektør i UDI region midt, Berit Tyldum.

Hun understreker at frivilligheten ikke erstatter aktivitetene asylsøkere har rett på, men er et supplement som kommer i tillegg til aktivitetene i regi av mottakene.

LES OGSÅ: Merhawi (14) flyktet over Middelhavet - drømmer om å bli fotballspiller

Givende aktivitet

Marit Fremstad, som er frivillig i organisasjonen Verdige Smil sier det er givende for alle å ha asylsøkere i aktivitet.

– Det er så viktig å ha noe fast å gå til så man ikke blir sittende å gruble på et mottak. Her får de et alternativ til det. Det er lett å ta for gitt at man har noe meningsfullt å gjøre. Flyktningene har masse resurser som vi overser. De har få muligheter til å delta i samfunnet, sier hun.

Gjensidig utbytte

Fremstad sier at en av utfordringene med å få asylsøkere i aktivitet er transportkostnader ettersom asylsøkerne har en inntekt på litt over 2000 kroner i måneden. Derfor ønsker Verdige Smil kontakt med organisasjoner og privatpersoner som ønsker å bidra.

En annen utfordring er språk.

– Vi kan ikke forvente at de har busskort for å komme seg rundt. Det er viktig at asylsøkerne ikke blir isolerte på mottak. Vi har norskundervisning frivillige hjelper oss med på senteret vårt på Heimdal. Det er flyktningene veldig interesserte i. De har lyst til å bli kjent med nordmenn. De er veldig interesserte i å komme inn i norsk kultur. De vil så gjerne, og vi må slippe dem til. Integrering skjer ikke automatisk, sier Fremstad.

Marit Solberg i Voll Gård sier de setter stor pris på den jobben asylsøkerne gjør som frivillige.

– Det er gjensidig utbytte og glede. Samarbeidet er bra for alle parter, sier hun.

LES OGSÅ: Mangler vertsfamilier i Trøndelag.

Voldsom mobilisering

– Vi har snakket mye med medlemsorganisasjonene våre om flyktninger det siste året. Det første vi merket ved de høye ankomsttallene i fjor, var at mange organisasjoner som ikke hadde tenkt på at de kunne spille en rolle for asylmottak tidligere tok kontakt med oss og spurte om hvordan de kunne bidra. Veldig mange tok kontakt med organisasjoner lokalt. Den voldsomme mobiliseringen viser engasjementet i befolkningen, sier Stian Slotterøy Johansen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Han forteller at organisasjonen, som er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner, har jobbet med å gjøre tradisjonelle frivillige organisasjoner bedre i stand til å engasjere de med innvandrerbakgrunn.

– V har også hatt en god dialog med UDI og synes det er bra at de inngår avtaler med frivillige organisasjoner. Det gir mulighet for å tenke langsiktig. Vi håper UDI kan fokusere på å engasjere kommunene også. Kommunene må kjenne til sine lokale organisasjoner, og mange steder har de for lite kjennskap til frivilligheten. Det er viktig at flyktninger finner steder i lokalmiljøet de kan engasjere seg, sier Johansen.

– Bli kjent med hverandre

Han sier noe av det viktigste de frivillige organisasjonene og folk flest kan bidra med er å bli kjent med asylsøkerne.

– En kvinnelig asylsøker fortalte at møtet med frivilligheten er den første gangen hun møter en nordmann som ikke får betalt for å være sammen med henne. Sosialarbeiderne gjør en fantastisk jobb, men de kan ikke være et medmenneske på samme måte når de har den rollen, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Åtte voksne og baby på et mottak for 200 beboere

Haidar Badaa går på tur med en geit som skal mates. Foto: Kristian Helgesen / Adresseavisen Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN
Mohamad Selman fra Irak. Foto: Kristian Helgesen / Adresseavisen Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN
Haidar Bahaa går tur med en geit som tidligere har rømt fra innheiningen. Foto: Kristian Helgesen / Adresseavisen Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN
Marit Solberg i Voll Gård sier det er gjensidig utbytte ved at asylsøkerne jobber som frivillige. Foto: Kristian Helgesen / Adresseavisen Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN
F.v: Mohamad Selman, Mohamad Mohamad, Marit Solberg, Tsegai Eyasu Haile og Haidar Bahaa. Foto: Kristian Helgesen / Adresseavisen Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN
Tsegai Eyasu Haile har bursdag og får en ballong og sjokolade av Marit Solberg. Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN
F.v: Mohamad Selman, Johannes Eske Andersen, Mohamad Mohamad og Tsegai Eyasu Haile luker i grønnsaksåkeren på Voll Gård. Mohamad sier jordbruket er veldig annerledes enn det han er vant til i Syria. Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN
Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto: Ingeborg Øien Thorsland