Mye narkotika er i omløp i Trondheim. Det erfarer både politiet og Helse- og overdoseteamet. Narkotika distribueres blant annet via post og ved utestedene i byen.

Politiet opplever likevel at det er enkelt å gjøre mindre beslag, og jobber samtidig målrettet mot personer og grupper som omsetter større mengder narkotika.

«Amfetaminby»

Ifølge politiet utgjør cannabis og amfetamin fortsatt de største markedene med flest brukere.

- Trondheim har gjennom mange år blitt ansett for å være en amfetaminby. Det vil si at heroin har relativt liten utbredelse, sier politioverbetjent John Torger Konstad i avdelingen for organisert kriminalitet og narkotika ved Sentrum politistasjon.

Dette ble bekreftet i 2014. Da bestilte politiet en analyse av kloakkvann for å få en pekepinn på hvilke typer narkotika som var mest i omløp i Trondheim.

- Funnene den gang styrket blant annet inntrykket av at amfetaminbruk er svært utbredt, sier Konstad. Han forteller at kloakkanalysen ga politiet svært nyttige opplysninger, og ytrer samtidig et ønske om flere tilsvarende undersøkelser.

Konstad opplyser at politiet også avdekker en rekke tilfeller hvor legemidler omsettes ulovlig.

- Dette er et signal på at det skrives ut for mye medisiner, og at det er for enkelt å innføre medikamenter lovlig fra Spania. Både politiet og Tollvesenet avdekker ofte at brukere kommer hjem fra ferie med store mengder medisiner som er lovlig foreskrevet av spanske leger. Mulighetene for dette er innskrenket etter endringer i lovverket, men det er fortsatt for enkelt. Legemidlene som innføres lovlig omsettes ofte ulovlig i Trondheim, sier Konstad.

Ingen beslag av nytt stoff

Et nytt, sterkt stoff har funnet veien til Trondheims gater denne sommeren. Det skrev Adresseavisen 4. august. Stoffet er Parafluorofentanyl, et meget potent (sterkt) opioid som er over hundre ganger sterkere enn morfin, opplyser John Petter Jamt ved Helse- og overdoseteamet.

Politiet sier de ennå ikke er kjent med beslag av dette stoffet.

- Det er til enhver tid mye narkotika som er hos Kripos for analyse, og det kan jo være innsendt materiale som tilsvarer dette. Men som sagt er det ukjent for oss, sier politioverbetjent Konstad.

Hittil i år har sju personer dødd av overdose i Trondheim. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Dop på utestedene

Helse- og overdoseteamet forteller at dop er lett tilgjengelig i Trondheim. Både når det gjelder distribusjon på gata og på innemarkedet.

- Dette er en opplevelse av situasjonen som også politiet kjenner igjen. Vi ser at det er tilgjengelig via internett og gjennom andre kommunikasjonsmåter, sier Konstad.

Han forteller at dop blant annet sendes via post fra inn- og utland. Politiet har også mottatt informasjon fra utelivsbransjen i byen, som tyder på at bruk og omsetning av narkotika skjer i eller rundt utestedene.

- Dette bekreftes også gjennom beslag politiet har gjort. Dette viser at det også er lett tilgang på narkotika i Trondheim, sier Konstad.

Les også dokumentaren «Teppefall», hvor identiteten til en av bakmennene bak norges største distributører av narkotika fra det mørke nettet avdekkes.

MDMA er tilbake

I fjor beslagla politiet i Trondheim mye metylendioksymetamfetamin (MDMA) sammenlignet med tidligere år. MDMA er spesielt populært blant unge på byen, opplyser Konstad. Tidligere beslagla politiet oftest MDMA i form av ecstasytabletter, men i fjor så de stoffet oftere i pulverform (krystallinsk).

Dette var ikke bare tilfelle i Trondheim. Ifølge Kripos' statistikk for 2015 ble det beslaglagt 114.000 tabletter og 26 kilo pulver på landsbasis. Beslaget var tre ganger så stort som det forrige toppåret i 2002.

- Når MDMA nå er så sterkt tilbake, skyldes det at illegale produsenter har funnet nye utgangskjemikalier og produksjonsmetoder slik at produksjonen er i gang igjen for fullt. Blant annet er det avdekket flere store produksjonslaboratorier i Belgia og Nederland de siste par årene, opplyste Kripos til NTB i forbindelse med statistikken.

MDMA ble tidligere oftest beslaglagt i form av ecstasytabletter, men i 2015 så politiet stoffet oftere i pulverform. Foto: REUTERS

Flere overdoser

I 2015 var det totalt 88 overdoser i Trondheim. Ni av disse hadde dødelig utfall. Antallet overdoser den gang var det høyeste Helse- og overdoseteamet har registrert i Trondheim.

- Når vi snakker om overdoser er det snakk om medikamenter og rusmidler som påvirker pustesenteret i hjernen, som opioider, benzodiazepiner og GHB, sier Jamt og forklarer at en kombinasjon av disse fører til mange overdoser.

Samme år kan politiet rapportere om rekordhøyt beslag av benzodiazepiner i Sør-Trøndelag.

- Beslagsstatistikken for første halvår er ennå ikke klar, og det er uvisst om det kan ha vært endringer i dette bildet i år, sier Konstad. Han understreker samtidig at beslagsstatistikk ikke nødvendigvis gir et korrekt bilde av utbredelsen og bruken av narkotika.

John Petter Jamt i Helse- og overdoseteamet i Trondheim er bekymret over overdosetallene. Han ber innstendig om at brukere er forsiktige med nye stoffer.

Hittil i år har nesten 40 personer tatt overdose, hvorav sju har ført til dødsfall. Det viser tall Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Sør-Trøndelag har overlevert til Helse- og overdoseteamet. Dermed ser det ut til at statistikken for 2016 blir like dyster som fjoråret.

I juli i fjor opplevde teamet en stor overdosebølge. På 14 dager ble det registrert 19 overdoser. Heldigvis er ikke dette hverdagskost i Trondheim.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.