Tall fra Helse- og overdoseteamet i Trondheim viser at det så langt i år har vært nærmere 40 overdoser, der syv av disse har endt med dødsfall. Gruppen samarbeider med Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Sør-Trøndelag, og det er her de registrerte tallene stammer fra.

- Dette er en dyster statistikk. Vi synes disse tallene er altfor høye, og vi ligger tynt an for å si det sånn, sier John Petter Jamt ved Helse- og overdoseteamet i Trondheim.

I 2015 var det totalt 88 overdoser i Trondheim. Ni av disse hadde dødelig utfall. Antallet overdoser den gang var det høyeste teamet har registrert i Trondheim. Slik det ser ut nå vil ikke 2016 bli noe bedre.

Nytt sterkt stoff i omløp

Tidligere i sommer har teamet analysert et stoff i pulverform som har funnet veien til Trondheims gater denne sommeren. Stoffet viste seg å inneholde Parafluorofentanyl, et meget potent (sterkt) opioid som er over hundre ganger sterkere enn morfin, forteller Jamt.

- Det som har kommet på gata her nylig er et stoff i pulverform, som sniffes eller injiseres. For folk som ikke har utviklet en høy toleranse er faren for overdose ekstremt høy, sier Jamt og ber innstendig om at brukere er forsiktige med nye stoffer.

- Vi ser en del yngre folk som dør. De er ofte rett og slett er uheldige når de prøver ut nye ting, sier han.

Det er foreløpig uvisst om noen av overdosedødsfallene i år skyldes bruk av Parafluorofentanyl, men dette undersøkes, opplyser Jamt.

- Toppen av isfjellet

Jamt forteller at dop i Trondheim er lett tilgjengelig. Både når det gjelder distribusjon på gata og på innemarkedet.

- Den yngre garde, fra 13 år og opp mot 30-årene, bestiller også mye på nett. Det vi ser av beslag i post i tollen er nok bare toppen av isfjellet, mener han.

Han understreker at det er mye narkotika i omløp i vanlig postgang, og oppfordrer foreldre til å være årvåken på hva som foregår.

- Det hender at vi blir varslet om overdoser der personene er unge og ikke så kjent for oss fra tidligere. Ofte viser det seg likevel at misbruket har pågått i lang tid, sier han.

- De som bestiller såkalte «legal highs» på nett gjør seg selv til forsøkskaniner, mener Jamt.

Ukentlige varslinger

For Helse- og overdoseteamet er det slettes ikke uvanlig med flere overdoser i Trondheim hver eneste uke.

- Noen ganger kan det være flere ganger om dagen, i forbindelse med for eksempel et ekstra rent parti som har kommet til byen, forklarer Jamt.

I juli i fjor opplevde teamet en stor overdosebølge. På 14 dager ble det registrert 19 overdoser. Heldigvis er ikke dette hverdagskost i Trondheim.

Store mørketall

Tallet på overdosedøde rommer ikke andre typer dødsfall i forbindelse med narkotikamisbruk, som ikke regnes som overdose i medisinsk forstand.

- Når vi snakker om overdoser er det snakk om medikamenter og rusmidler som påvirker pustesenteret i hjernen, som opioider, benzodiazepiner og GHB, sier Jamt og forklarer at en kombinasjon av disse fører til mange overdoser.

Sentralt stimulerende stoffer som amfetamin og kokain kan føre til sekundæreffekter med dødelig utfall. Andre dødsfall som er relatert til narkotikamisbruk, som dødelige infeksjoner, blir heller ikke registrert. I tillegg mener Helse- og overdoseteamet at det er mange overdosetilfeller de aldri får vite om.

- De kan ta for mye av disse pusthemmende stoffene, men så overlever de så vidt med kanskje tre til fire åndedrag i minuttet natta igjennom. Slike tilfeller får vi aldri høre om, og personlig tror jeg det er høye mørketall her, sier Jamt.

Les også dokumentaren «Teppefall», hvor identiteten til en av bakmennene bak norges største distributører av narkotika fra det mørke nettet avdekkes.

- Altfor høyt

De nasjonale tallene for overdosedødsfall i Norge er ikke klare for 2015 og 2016.

- Men det har vært stabilt de siste ti årene. Det viser statistikken både i Oslo og på landsbasis. Cirka 260 dør av overdose på landsbasis, hvorav rundt 50 i Oslo, opplyser forsker Ellen Amundsen ved avdeling for rusmiddelbruk i Folkehelseinstituttet.

Hun understreker også at det kan finnes mørketall, og mener tallene er for høye.

- Vi ligger ikke noe høyere enn andre land i Nord-Europa, men det er klart at det er altfor høye tall, sier Amundsen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Ifølge Helsedirektoratet skyldes fire av fem dødsfall inntak av rusmidler med sprøyte. Foto: Johannessen, Sara, NTB scanpix