I sola på Torvet i Trondheim var det ca 500 som møtte opp for å demonstrere mot Hemsedal-dommen og vise sin støtte til nå 21 år gamle Andrea Voldum. De fleste var kvinner, men også mange menn valgte å delta. Den samme type demonstrasjon fant sted i ti andre byer i Norge. SVs unge bystyrepolitiker, Ingrid Sylte Isachsen, var en av innlederne:

- Frykten for å bli voldtatt er en del av hverdagen til alle jenter. Jeg vet ikke hvor mange samtaler jeg har hatt med venninner som har gått alene og er redd, eller hvor mange penger som er unødvendig brukt på taxi. Som om jenter skal ta forholdsregler slik at menn ikke skal voldta oss, sa Sylte Isachsen og fortsatte:

- Det er skummelt at det ikke holder at man har inntatt en dødelig dose dop, at tre menn likevel har lov å ha sex med deg etter tur. Hva skal jeg si når en venninne forteller at hun er voldtatt? Jeg vet ikke om jeg kan anbefale henne å anmelde. Vår rettsstat har sviktet da vi trengte den som mest, sa SV-politikeren.

- Svært usikker

Etter demonstrasjonen spør Adresseavisen hva hennes tvil egentlig innebærer.

- Det betyr at jeg er svært usikker på om det er riktig å anmelde. Når du bryr deg om noen, vil du ikke at de skal oppleve enda flere nederlag etter først å ha gjennomlevd et overgrep. Ideelt sett burde alle anmelde for at flere skulle blitt tatt. Slik at statistikken ville vært nærmere det reelle bildet. Men man kan ikke tenke på statistikk når man står i det selv, eller har venner som søker råd. Da må man tenke på om de kommer til å klare å gå gjennom en slik prosess.

- Ville du selv ha anmeldt?

- Det er jeg svært usikker på. Skal man gjøre det, må man vite at man har bevis og at man har et sterkt nettverk rundt seg, slik at man kommer seg gjennom det - også hvis saken skulle bli henlagt eller det kommer en frifinnelse.

- Har ikke du som politiker et ansvar for å oppfordre til å anmelde slike alvorlige forbrytelser?

- Ja og nei. Jeg vil jo at flere skal straffes. Men når vi ser gang på gang at det ikke skjer, så vet jeg ikke hvilket ansvar vi kan legge på dem som utsettes for dette, svarer Sylte Isachsen.

Hun sier hun respekterer Andrea Voldums offentliggjøring av navnene til de tre mennene, men at hun ikke selv delte denne statusen og er glad for at ingen outet de tre under demonstrasjonen på Torvet.

- Menn må ta ansvar

Norsk Folkehjelps Poyan Asgari Renani var eneste mannlige innleder. Han sa at Iran står det i loven at kvinners vitnemål er mindre verd enn en manns.

- I Norge skjer bare dette i praksis, sa han til stor applaus. Det fikk han også da han sa at menn må ta mer ansvar.

- Vi må lære våre venner at de ikke skal voldta og at offeret aldri har skylda, sa han.

- Unge vet ikke hva voldtekt er

Astrid Talgø og Ingunn Hanson representerte «Jentevakta». Det er et tilbud ved Krisesenteret som gir råd til aldersgruppen fra 10–25 år i slike saker.

- Ungdom har aldri lært hva voldtekt er. De tror voldtekt er å bli overfalt på gata av en fremmed. De vet ikke at overgriper sjelden er en fremmed og at det er lov å ombestemme seg. Når ikke de vet er det kanskje ikke rart at landets legdommere ikke vet det heller, sa Talgø.

De to rådgiverne var også veldig i tvil om det er rett å anmelde.

- Mange ganger kan vi ikke gi råd om å anmelde. Det paradoksale er at i denne saken var det så mange beviser at da hadde jeg som rådgiver sagt at denne saken når du nok frem med. Så går de jaggu meg fri.

LES OGSÅ Adresseavisens kommentator om dop, sex og rettsstaten

Mona Berger i Fellesorganisasjonen var tydelig i sin støtte til Andrea Voldum.

- Ingenting av det du har gjort innebærer at du har gitt samtykke til gruppesex med tre voksne menn. Du gjorde ikke noe galt, det var ikke din feil. De mennene burde bak lås og slå, sa hun.

Arrangør, Kvinnefrontens Astri Holm, avsluttet demonstrasjonen med en oppfordring til applaus.

- Klapp for den modige Andrea, vi står bak deg! Du skal få vite hvor mange vi var her i dag, sa Holm og sluttet:

- De skal ikke få fred.

Om lag 500 ville vise støtte til Andrea Voldum og rase mot den omstridte voldtektsdommen fra Hemsedal. Foto: Morten Antonsen
-Vi står bak deg, Andrea, sa Kvinnefrontens Astri Holm. Foto: Morten Antonsen
Ingrid Hanson og Astrid Talgø fra Jentevaka sier at ungdom ikke vet hva voldtekt er. Foto: Morten Antonsen