En tidligere brannleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) ble i forrige uke dømt for seksuell handling uten samtykke mot en kvinnelig brannkonstabel under en studietur til Gdansk. Han må betale et forelegg på 15 000 kroner og saksomkostninger på 7500 kroner, ifølge dommen fra Sør-Trøndelag tingrett. Mannen var kvinnens sjef på tidspunktet for hendelsen, noe retten mente var en skjerpende omstendighet.

Opp til ankeutvalget

Nå sier mannens forsvarer, Torfinn Svanem, at han sendte skriftlig ankeerklæring til påtalemyndigheten på tirsdag.

- Han har hele tiden ment at dommen burde vært anket. Årsaken til at det har tatt litt tid før det ble levert en anke, er at det er mange hensyn å ta i denne saken. Han vil at skyldspørsmålet skal bli vurdert på nytt. Han mener at han ikke har gjort noe straffbart, sier Svanem.

Han har på vegne av sin klient kommet med en del argumenter for at saken skal bli tillat fremmet for ankebehandling i lagmannsretten. Det er opp til ankeutvalget å bestemme om saken får en ny runde i rettsapparatet. Dette tar normalt én til to uker.

- Jeg vil ikke gå inn på enkeltargument her, men det handler om hvordan bevisene og forklaringene har blitt vurdert i tingretten, sier han.

Den domfelte mannens advokat, Torfinn Svanem, opplyser at det kan ta tre-fire måneder før en eventuell ankesak kommer opp i lagmannsretten.

Uenige om hendelsesforløp

Den kvinnelige brannkonstabelen sa under sin forklaring i retten at mannen hadde befølt henne under undertøyet. Retten setter lit til kvinnens forklaring, og mener den ble underbygget av vitneforklaringene i saken, sto det i dommen. Mannen erkjente ikke straffskyld i retten og hevdet at han ikke hadde befølt kvinnen under undertøyet. Han hevdet at han strøk på kvinnen innenfor bukselinningen.

- Min klient tok domfellelsen meget tungt og var veldig skuffet over at hans egen forklaring ikke ble tillagt noe vekt, sier Svanem.

En eventuell rettssak i Frostating lagmannsrett vil trolig ikke bli berammet før på senhøsten i år.

Sivil rettssak blir utsatt

Politiadvokat Charlotte Aspehaug ved Trøndelag politidistrikt bekrefter at anken er mottatt.

- Jeg mener at tingretten har gjort en riktig vurdering av skyldspørsmålet. Vi tar til etterretning at han anker, og det er han i sin fulle rett til å gjøre, sier hun i en kort kommentar.

Politiadvokat Charlotte Aspehaug mener Sør-Trøndelag tingrett har gjort en riktig vurdering av skyldspørsmålet.

Det gikk nesten seks måneder før brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste ble gjort oppmerksom på hendelsen. Brannlederen ble degradert, måtte bytte arbeidssted og ble fratatt personalansvar.

I februar i år ble det kjent at den tidligere brannlederen hadde stevnet sin egen arbeidsgiver på grunn av personalsaken. Det skulle ha vært et meglingsmøte i forbindelse med arbeidsrettssaken i mai, men den ble utsatt i påvente av dom i strafferettssaken.

- Tatt saken på alvor

- Jeg har ingen kommentar til saken siden det ikke foreligger en rettskraftig dom. Jeg vil avvente til den er ferdig, og nå er det en ankeprosess på gang, sier Mæhlumsveen.

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste ønsker ikke å kommentere utfallet i straffesaken før det foreligger en rettskraftig dom.

Han var ikke selv til stede under hovedforhandlingen i straffesaken, og vil dermed ikke kommentere hva som kom frem under forklaringene til de involverte.

- Vi har jobbet med denne saken så godt vi kan, og vi har tatt den på alvor. Det er jobbet målrettet og systematisk med lederutvikling i etterkant av denne saken, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.