Torsdag skrev Adresseavisen om at Norges Astma- og Allergiforbund reagerer på serveringssteder i Trondheim som tillater røyking på innebygde serveringssteder.

Trondheim kommune har ansvar for å føre tilsyn med at røykeloven følges, men de driver ikke oppsøkende virksomhet, og drar kun på tilsyn hvis de får inn klager.

Daglig leder på restauranten Cowsea, Mathias Karlsson, synes mangelen på klager er et typisk norsk fenomen.

– Det er ikke typisk norsk å reise seg og si fra hvis man plages av at folk røyker ved siden av, sier Karlsson til Adresseavisen.

Han mener det derfor ligger et ekstra ansvar hos serveringsstedene.

– Jeg opplever at det ofte er røykerne selv som legger merke til at de ved siden av plages, og sånn bør det ikke være. Det ligger på oss, og vi må ta ansvar for alles trivsel.

Les også: Gravøl for røyken

– Ser ikke problemet med å gå ut

Cowsea er en av mange som tillater røyking på sitt uteområde, og har klare regler for når det er tillatt.

– Hvis taket er nede, har vi totalt røykeforbud. I tillegg er det kun lov å røyke ved bordene som er langs vinduene, som vi åpner når de som sitter der vil røyke, sier Karlsson

Han sier også at de av og til ikke tillater røyking, selv når taket er nede og vinduene er åpne.

– Hvis det er helt fullt og for eksempel mange barnefamilier som sitter her, kan det hende vi ber røykere om å gå utenfor. Jeg røyker selv, og jeg ser ikke problemet med å bare ta en liten tur ut. De fleste røykere er jo klar over at det ikke akkurat er sunt, og at det plager folk som ikke røyker, sier Karlsson.

Cowsea tillater røyking frem til klokka 23, før de må stenge alle vinduer og tak for å ha skjenkebevilling til klokka 02.

Les også: Kampen mot tobakk er ikke over

Store forandringer

Karlsson sier det har skjedd store forandringer i utelivsbransjen de siste årene.

– Da jeg begynte å jobbe, kunne jeg stå i baren og røyke mens jeg ekspederte kundene. Sånn er det jo ikke lenger. Jeg tror det går et aldersskille mellom de som savner tiden der de kunne sitte med en øl og en sigarett i hendene, og de som bare har opplevd de lovene som er nå, men legger til at det tross alt fortsatt er mulig å røyke til utepilsen, under bestemte forhold, sier han.

– Det er jo lov å røyke her hvis været er bra og taket er oppe. Jeg kommer fra Norrköping, og i gågata der er det steder hvor det ikke er lov å røyke selv om man sitter i friluft. Så ille har det ikke blitt her.

Skal man røyke på Cowsea må taket være nede og vinduene oppe. Foto: Helge Voll Hustad