Rennebumartnan, som åpner fredag, har i 31 år vært den ledende martnan for håndverk og husflid i landet. Martnan holder fast på konseptet og regner med at mellom 13 og 15 000 vil besøke martnan denne helga. Det er derimot flere tusen færre enn hva martnan trakk til seg for ti år siden. Da besøkte over 18 000 martnan.

Merker konkurransen

- Vi merker konkurransen. Det er sikkert. Vi kjemper for hver eneste besøkende. Slutten av juli og begynnelsen av august har det skjedd mye de siste årene, ikke minst i år med flere store konserter i Trondheim og Olavfestdagene. Vår fordel er at vi klarer å holde fokus på vår nisje, sier martnassjefen Kenneth Teigen til Adresseavisen. Besøket tok av fra 1998.

- Fram til 2005 var det nesten for mye folk her på martnan. Det var bare så vidt vi greide å levere den gode opplevelsen til publikum. Men vi er fornøyde med at vi fortsatt flerdobler antall mennesker i kommunen vår under martnan og gir gode opplevelser. Dette er et stort løft for en liten kommune med 2600 mennesker.

Eget strikketog

Temaet for den 31. martnan er kultur hvor martnan ønsker å vise fram håndverksprodukt som er kule og trendy. Strikking står sentralt under årets martna

- Vi lever i en veldig stressende tid. Da er det godt å koble av med strikking. Det er godt å skape noe og så har vi litt behov for å gå litt tilbake til røttene, sier martnassjefen Kenneth Teigen, som også får 130 besøkende fra Oslo som kommer i et eget strikketog.

- Strikking har jo blitt kjempepopulært blant ungdom og unge voksne. Det lover bra for å holde kulturtradisjonen oppe, noe som er viktig ikke minst for Rennebumartnan, fortsetter Teigen, som har laget en egen spesialutstilling om strikking i samarbeid med historielagene og husflidslagene på Innset, i Rennebu og Meldal. Også flere gode strikkedesignere enn tidligere er med blant de 150 utstillerne.

- Men for ti år siden hadde jeg ikke gjettet at strikking skulle bli så trendy som det har blitt. Det må jeg innrømme.

Stiller ut: Steinar Garberg fra Skaun står bak uttrykksfulle skulpturer i keramikk - og er blant de 150 utstillerne under årets Rennebumartna. Han fikk for øvrig nylig Skauns kulturpris. Foto: Tommy Fossum
Innspurt: Temaansvarlig i Rennebumartnan Anne Kristine Stavne (til venstre) og Bodil Enget Rogstad fra Rennebu Husflidslag legger siste hånd på en egen temautstilling om strikking. Foto: Tommy Fossum