- Styrelederen ringte meg, og visste knapt hvordan hun skulle få sagt det. Hun lurte på om jeg fortsatt ville være med. Men jeg brukte bare sekunder på å tenke meg om, sier Amundsson.

- Var du ikke fristet til å hoppe av?

- Da jeg sa ja til jobben, visste jeg at det kunne bli turbulent. Men jeg var ikke i tvil om å takke ja til jobben. Jeg tenkte at dette skal vi fikse, vi bretter opp ermene.

- Feil faktum

Den private engelskspråklige skolen i Festningsgata har vært i hardt vær i vår. Utdanningsdirektoratet har i flere tilsyn de siste årene påpekt forhold ved skolen som de mener har vært i strid med regelverket. Da skolen mente de hadde ryddet opp, kom sjokkmeldingen om at Udir ønsket å trekke godkjenningen.

This har klaget på vedtaket, fordi de blant annet mener det er lagt feil faktum til grunn og at vedtaket er mangelfullt. I tillegg mener skolen at reaksjonen er alt for streng. Hvis Udir etter klagebehandlingen opprettholder vedtaket, vil saken havne i Kunnskapsdepartementet.

Nå får skolen drive videre til klagen er behandlet. Mandag er det skolestart som vanlig.

Bekymring og uro

- Senest denne uka hadde jeg en samtale med en far som ønsket skoleplass til sitt barn. Jeg måtte spørre han om han visste hvilken situasjon skolen var i.

«Keep calm and carry on» er blitt Amundssons mantra i den nye jobben. Hun velger å tenke langsiktig. Når hun møter en full førsteklasse med 22 elever på mandag så vil hun si at hun gleder seg til å bli kjent med dem i årene som kommer. Men i verste fall kan det være over etter ett år.

- Det er klart det har vært bekymring, uro og mange spørsmål blant foreldre og elever. 14 elever har sluttet, og noen av dem har nok flyttet på grunn av situasjonen. Det skulle bare mangle. Men ingen av de 20 ansatte har sluttet, og nå i høst begynner en ny lærer som kommer flyttende fra Canada, forteller Amundsson.

Hun opplever at foreldrene slår ring om skolen.

- De har kastet seg rundt og kontaktet NTNU, næringsforeningen, kommunen og andre. Foreldrene spør hva de kan bidra med, her handler det om å søke løsninger, sier Amundsson.

Skeptisk

Selv er hun en viktig del av løsningen. Da styret skulle rekruttere en ny rektor, var ett av kriteriene at vedkommende hadde god kjennskap til det norske skolesystemet. Amundsson har 30 års fartstid bak seg, blant annet mange år som leder av Utdanningsforbundet i Trondheim og sist som fagleder ved Sverresborg ungdomsskole. Derfor ble hun headhuntet.

- Hun er et veldig riktig valg for oss, vi er veldig godt fornøyd med at hun sa ja til jobben, sier styreleder May Liz Bjørnevik Tho.

Selv medgir Amundsson at hennes første reaksjon på jobbtilbudet var skepsis. Men etter at hun innstendig ble bedt om å vurdere det, valgte hun å hoppe av den offentlige skolen og bidra til å redde den internasjonale skolen.

- Dette er ikke en skole som er til for å tjene penger, påpeker hun som gleder seg til å lede en skole som har en litt annen tilnærming til undervisning enn de tradisjonelle skolene. Samtidig er det en skole som favner elever fra hele verden. Blant de rundt 200 elevene snakkes det 40 ulike språk.

Anerkjent tilbud

- Den viktigste grunnen til at This skal fortsette, er de elevene som går her. Skolen er deres liv, sier Amundsson. I tillegg mener hun det er viktig for kunnskapsbyen Trondheim å beholde et godt og anerkjent internasjonalt skoletilbud.

Nå er hun opptatt av å få en god skolestart og gi elevene et godt læringsmiljø. Så handler det om å skape et mer rettferdig bilde av skolen utad, få til et samarbeid med andre skoler slik at de unngår å være en planet i en galakse, som hun sier.

Men skolens fremtid avhenger av at Udir snur eller Kunnskapsdepartementet omgjør vedtaket om å stenge skolen.

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg tror dette skal gå bra.

Optimist: Trondheim international school kjemper for å overleve. Udir vil trekke skolens godkjenning, men nå har skolen klaget på vedtaket. Agneta Amundsson er optimist. Hun begynte i vår som ny rektor ved skolen. Foto: Martin Andersen
Ny rektor: - Jeg har fått en utrolig god mottakelse her. Det skaper nok tillit at jeg har valgt å ta denne jobben, på tross av situasjonen, sier Agneta Amundsson, ny rektor ved Trondheim international school. Her er hun sammen med deler av lærerstaben som forbereder skolestart. Foto: Martin Andersen
Tøff tid: Lærer og verneombud Tone Nilsen sier det var lite artig å gå ut i sommerferie, og samtidig være usikker på om skolen kunne starte på til høsten. Nå får skolen drive videre på uviss tid. Foto: Martin Andersen