Her hopper Andre Bach fra Oslo det aller første hoppet fra mektige Hårstadnebba med vingedrakt som tillater lengre frittfall.

Året er 2000. Litldalen i Sunndal blir det nye stedet å sjekke ut for basehoppere fra hele verden, men en ting er sikkert, utspranget fra Hårstadnebba tolererer ingen feil fra hopperen. Fjellveggen nedenfor Hårstadnebba er ikke overhengende. Det gjør fjellet til et svært krevende fjell å hoppe fra.

Uoffisiell verdensrekord

Utover 2000-tallet eksponeres Litldalens muligheter seg i basehoppmiljøet - og aktiviteten øker. Videoer og bilder legges ut på nettet fra de spektakulære reisene ned fra de majestetiske toppene. Noen av videoene går som farsotter i basehopp-miljøet over hele verden - og mange kaster sine blikk mot fjellene i Litldalen. De lengste frittfall fra Litldalen tar pusten fra enhver. En russisk basehopper har hatt frittfall på ett minutt og 23 sekunder fra Hårstadnebba. Hoppet omtales som en uoffisiell verdensrekord. Fjellområdet har allikevel fått mest oppmerksomhet for dødsulykkene på 2000-tallet.

Vil finne årsaken

Basehoppemiljøet er i sorg over dødsfallet av en franskmann torsdag - og vil nå prøve å finne årsakene til de mange ulykkene med katastrofalt utfall, melder NRK. Tom Erik Heimen, som selv har mange basehopp fra Hårstadnebba, mener at miljøet nå må se nærmere på ulykkene og finne ut om det er noe feil på utstyret - eller om det tas for store sjanser.

- Jeg tror det er tilfeldig at det er fire ulykker bare i Litldalen, sier Hans Lange fra Trondheim til Adresseavisen. Han er den første som basehoppet fra Litldalen. Han har vært fallskjermjeger i forsvaret og er en av de mest erfarne basehopperne i landet. Han er forsker ved Sintef og har vært aktiv i forbindelse med utvikling av «akademisk base», en vitenskapelig innfallsvinkel til hoppteknikk og utstyrsutvikling. Også er han er pappa til tre. Han er sentral i vennegjengen «Verdal'n Karsk og BASE» (VKB) som siden slutten av 90-tallet har brukt Litldalen som utgangspunkt for mange av sine hopp, i tillegg til Eikesdalen og Romsdalen. De tre dalene er mest majestetisk i landet, mener Lange, og forstår hvorfor basehoppere tiltrekkes til området. Han tror tror det er tilfeldig at tre av fire omkomne hoppere i Litldalen er utenlandske.

- Jeg tror ikke utlendinger tar større sjanser enn norske basehoppere. For å gjøre basehopping tryggere er det viktig at hopperne forstår at fjellene ikke ramler ned med det første, og at man derfor kan ta seg god tid å øke kunnskapen og yteevnen. La oss håpe at arbeidet til Tom Erik Heimen & co. er såpass systematisk og grundig at det kan trekkes noen trender det er verdt å ta med seg videre, uttaler Lange.

- Det ultimate kicket

I Litldalen er det fire populære utgangspunkt for basehopperne, Togveggen, Gammelurkollen (som basehopperne bare kaller Støggveggen), samt Hårstadnebba og Langrabbpiken.

- Å hoppe med vingedrakt fra Langrabbpiken er det ultimate kicket. Helt ubeskrivelig å oppleve naturen på en slik ekstrem måte, ingen tvil. Når jeg flyr nært og med full kontroll, reiser håret seg, fortsetter Lange.

- Forstår du at mange synes dere er klin gærne?

- Selvsagt. Skal du bli basehopper må du presse og venne deg til noe som kroppen stritter imot. Du må ha guts, vilje og være fandenivoldsk - og hele tiden utfordre frykten, sier Lange, som har vel 40 av sine vel 600 basehopp i Litldalen. Han har ellers 2000 fallskjermhopp bak seg. Han mener fjellene i Litldalen er gode for basehopp spesielt for «tracking» og wingsuit, siden det er vertikale klipper langt inne i juvene, som er fine å hoppe fra, og mellom 1100 og 1600 høydemeter ned til landing.

Lange frittfall

Hans Lange er første mann som basehopper fra Litldalen. Han hiver seg utfor Togveggen øverst i Litldalen 22. mars 1997. Bak ham kommer Richard Henriksen. - og de glemmer aldri den dagen. Toppen er bedre enn de har forestilt seg, Togveggen har flere store naturlige stupebrett, i stein, og 450 meter overhengende vegg.

- Togveggen er et perfekt sted å hoppe fra også for ferske basehoppere, sier Lange.

I 1999 er Hans Lange og Ole Jørgen Bryn tilbake i fjellområdet for å finne nye utsprang for basehopp i Litldalen. Målet er egentlig å hoppe fra Hårstadnebba. Fra toppen virker Hårstadnebba farlig og krevende som førstehopp uten vingedrakt, men rett ved siden av observerer de Langrabbpiken, en ren exit med 400 meter vertikal vegg under. Med ordene «Her frampå kanten er jeg helt alene i verden» tar Lange det første hoppet fra Langrabbpiken, etterfulgt av Ole Jørgen Bryn. Følget på piken skjønner at det er store muligheter for lange frittfall her, spesielt med vingedrakt. Kombinasjonen med kort anmarsj og lange frittfall er nesten unik for de tre dalførene Litldalen, Eikesdalen og Romsdalen. De tre dalene blir populære mål for basehoppere fra hele verden.

PS! Det mest originale utspranget fra toppene i Litldalen tar Andre Bach, som er flere ganger norgesmester i turning, i 2004. Fra stupet på Togveggen monterer han et turnstativ - og før han løser ut skjermen tar han åtte-dobbel strak baklengs på vei ned fra Togveggen.

Ulykke: Fjellene i Litdalen i Sunndal har fascinert mange. De siste 20 årene også basehoppere. Fire hopper har omkommet på 2000-tallet. Bildet er fra søket etter basehopperen som var savnet torsdag, og som ble observert urørlig på en fjellhylle samme kveld. Tirsdag vil hopperen trolig først bli tatt ned. Operasjonen har vært utsatt på grunn av skodde og regn. Foto: Tommy Fossum