Hemsedal-saken, der tre menn ble frikjent for voldtekt, har vekt sterke reaksjoner og debatt om meddommernes rolle i rettssystemet. Meddommerne som var med og frikjente de tiltalte mennene i saken har blitt truet.

Torry Solberg er en av dem som er meddommer i Frostating lagmannsrett. Han reagerer på måten meddommerne i saken fra Borgarting lagmannsrett blir angrepet på bakgrunn av den jobben de er satt til å gjøre.

- Det er en fare for rettssikkerheten hvis meddommere blir hengt ut og føler seg truet. Det kan gjøre at man bedømmer en sak annerledes eller at man gjør feil, sier Torry Solberg.

Borgarting lagmannsrett har i etterkant av at saken ble kjent fått telefoner fra meddommere som ønsker å trekke seg.

- Det er synd hvis meddommere trekker seg. Jeg mener at vi gjør en viktig jobb og er en korreksjon til jusen. Vi kommer fra forskjellige bakgrunner og kan balansere vurderingene til fagdommerne. Jeg mener det er viktig for rettssikkerheten, sier Solberg, som selv ikke frykter reaksjoner i noen av sakene han har vært dommer.

Å ha en rettsstat er ofte vanskelig. Dette er et av de tilfellene. Men vi må bare stå i det, skriver vår kommentator Tarjei Ellingsen Røsvoll.

Nullstille seg før retten

Solberg har jobbet i konfliktrådet i flere år. Han har vært både juryformann og meddommer i Frostating lagmannsrett i løpet av de siste fire årene. Som juryformann er han én av ti personer som skal avgjøre skyldspørsmålet i saker med en strafferamme over seks år. I straffesaker med en strafferamme under seks år blir saken avgjort av fire meddommere og tre fagdommere.

Solberg har vært dommer i saker både om familievold og grov legemsbeskadigelse. Han sier at det er viktig for ham at beslutninger bare blir tatt på bakgrunn av det de hører i retten.

- Vi forholder oss til det vi hører i retten. Vi skal ikke være påvirket av fordommer eller medieomtalen av en sak. Jeg leser heller ikke dommen fra tingretten. Jeg jobber med å nullstille meg før jeg skal høre forklaringene i retten. Dersom jeg mente at jeg ikke kunne være nøytral, så ville jeg meldt meg inhabil, sier Solberg.

- Forklarer jusen

Når Solberg er medlem av juryen diskuterer de saken internt, uten at de snakker med fagdommerne. Når saken er ferdig har de en oppsummering før de svarer ja eller nei på spørsmålet om den tiltalte er skyldig eller ikke. Når han er meddommer snakker de med fagdommerne i hver pause før de tar en beslutning om den tiltalte er skyldig når saken er ferdig.

- Dommerne er flinke til å forklare jusen og hva som skal til for å dømme en person. Jeg føler at vi blir tatt på alvor og er likestilt i diskusjonen om skyldspørsmålet, sier Solberg.

Før man kan bli meddommer i retten må man gjennom en bakgrunnssjekk. Både plettfritt vandel og økonomien skal være i orden. Man kan enten bli oppfordret til å melde seg som meddommer eller man kan melde seg frivillig.

- Jeg har alltid vært opptatt av rettssystemet og har lyst til å bidra, sier Solberg.