- Jeg har lest det nye saksfremlegget. Jeg klarer ikke å finne ett argument som tilsier at vi bør gå for tomta utenfor Overvik. Jeg vil bli overrasket om Høyre nå ikke snur, sier SVs kommunalråd, Ottar Michelsen.

Rådmannen fikk tidligere i måneden i oppdrag å gå gjennom behandlingen av plassering av skoletomt på Overvik. Det var Høyres Ingrid Skjøtskift som sørget for dette i formannskapet, og på tirsdag skal altså politikerne nok en gang ta stilling til hvor nye Jakobsli skole skal ligge.

- Det er uheldig at valget av skoletomt har skapt grobunn for spekulasjoner og påstander om uryddighet. Vi ber formannskapet ta opp saken på nytt, sa Skjøtskift 2. august i år og fikk til og med med seg Ap på en ny gjennomgang av saken.

Upopulært vedtak

Det var nettopp Høyre og Fremskrittspartiet som sammen med Arbeiderpartiet i februar i år sørget for vedtaket om plassering av skolen på en 30 dekar stor landbrukstomt som NTNU eier ved Jakobsli gård. Dette ligger utenfor det 400 dekar store området der Overvik Utvikling skal bygge boliger. Arbeiderpartiets støttepartier gikk imot. Vedtaket ble svært upopulært i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved den fremtidige Jakobsli skole. Foreldrene ønsker at skolen skal plasseres midt inne i boligfeltet på Overvik, slik rådmannen anbefalte første gang saken var oppe til behandling i 2014.

Nå foreligger den nye gjennomgangen fra rådmannens side. Den handler ikke om den bakenforliggende prosessen som har vært. Notatet tar kun for seg fordeler og ulemper ved de to tomtevalgene.

- Dette er en ordentlig gjennomgang av saken. Velger vi Overvik har vi en framdriftsplan vi kan være sikre på. Med tanke på at kommunalministeren slett ikke ønsket at man skulle bygge Overvik først, har vi ingen garanti for at han vil godkjenne bruk av enda mer landbruksjord. Jeg ser ikke noen grunn til at Høyre skal stå steilt på tidligere standpunkter, sier SV-toppen.

- De har jo tidligere argumentert med at man får flere boliger ved å legge skolen utenfor?

- Det gjør man. Men man får ingen boliger før man har skole på plass. Og inne på Overvik er en mer sentral plassering for skolen, understreker Michelsen.

- Stor risiko

Rådmannen trekker fram at NTNU-tomta har størst andel flatt terreng, og størst potensial til utvidelse – men da på dyrkamark. Det som bekymrer rådmannen med alternativet, er at Fylkesmannen har varslet innsigelser fordi tomtevalget fører til at dyrkamark av høy kvalitet forsvinner for godt. Rådmannen vurderer innsigelsene som så sterke at sjansen er stor for at spørsmålet må avklares i departementet: «Det er en stor framdriftsmessig risiko i departementets beslutning», skriver rådmannen og viser til at kommunen med dette tomtevalget risikerer at departementet opphever vedtaket slik at man må begynne helt på nytt med planleggingen av skolen. Dersom departementet godkjenner tomtevalget, kan skolen tidligst stå ferdig i 2020. Etter planen skulle skolen være klar i 2019.

Forsinkelse

Fordelene som trekkes fram ved å velge en tomt inne på Overviks område er at dette vil bli en mer sentralt plassert skole for elevene som skal gå der, og man slipper risikoen ved at departementet kan sette ned foten for skolebygging der. Rådmannen viser til at det både i kommunens arealplan og i områdeplanen for Overvik fra august 2015 står at det skal tilrettelegges for en ny skole på Overvik. Men som rådmannen videre skriver: «Utbygger av dette området, Overvik Utvikling, har i sitt plan – og prosjekteringsarbeid så langt tatt utgangspunkt i formannskapets føring fra 1.9.2015 og 2.2.2016 om skolens plassering, altså utenfor deres avgrensning av planområdet». Siden skolen ikke ble planlagt inne på Overvik fra starten, vil et vedtak om dette nå derfor medføre forsinkelser. Områdeplanen for Overvik må i så fall endres vesentlig, og den må legges ut på en ny høring. Rådmannen anslår at en ny skole kan stå klar i 2020, dersom arbeidet med å lokalisere tomta i samarbeid med Overvik Utvikling avklares høsten 2016.

I et brev til formannskapet skriver FAU i området at de kan akseptere en forsinkelse, forutsatt at skolen får en bedre tomteplassering inne på Overvik område.

Når det gjelder prislappen på de to tomtealternativene, er vurderinger om dette unntatt offentlighet. Hva NTNU eller Overvik vil være villig til å selge en skoletomt for, vet ingen per i dag. Det er imidlertid helt utelukket at NTNU (ved Finansdepartementet) vil selge til landbrukstakst.

Høyres Ingrid Skjøtskift sier at partiet vil gå nøye gjennom saken og ta stilling til hva de går for mandag.