– Vi er bedt om å gjøre selvstendige vurderinger, og vi ser at disse vil kunne avvike fra kommunene sine, sier assisterende fylkesmann i Nord-Trøndelag, Gerd Janne Kristoffersen.

Etter at de fleste kommunene har gjort sine lokale vedtak om sammenslåinger eller ikke, er det nå landets fylkesmenn som har overtatt den omstridte kommunereformen for noen uker.

Innen 1. oktober skal fylkesmenn gi sine råd til kommunalminister Jan Tore Sanner om hvordan kommunekartet i Norge bør tegnes.

En oppsummering av de lokale vedtakene i Nord- og Sør-Trøndelag viser at:

* 18 kommuner har sagt ja til sammenslåing.

* 22 kommuner sier nei.

* Seks kommuner sier ja, men har fått nei av naboene.

* Fem kommuner har fått utsatt frist.

Egne råd

Slik blir det ikke når fylkesmennene har gjort seg ferdige med sin etappe i den svært omstridte kommunereformen.

- Nei, det er nok ikke sikkert. Vi har nå fått alle kommunestyrevedtakene på bordet. Det er gjort mye veldig bra arbeid og vedtak. Vi kommer helt sikkert til å vektlegge dette. Men. Vi er bedt om å gjøre selvstendige vurderinger, og vi ser at disse vil kunne avvike fra kommunene sine, sier assisterende fylkesmann i Nord-Trøndelag, Gerd Janne Kristoffersen.

Både nord og sør i Trøndelag jobbes det nå intenst med blant annet materialet som lå til grunn da de ulike kommunestyrevedtakene ble gjort.

- I utredningene fra rådmennene, fra før vedtakene, kan rådmennene ha pekt på ting som ikke er reflektert i vedtakene. Nå ser vi på alt materialet og setter det i sammenheng, sier Kristoffersen.

Føler seg ikke bundet av folkeavstemninger

Departementet har gjort det klart at de ønsker at fylkesmennene skal sette sammen «robuste velferdskommuner» og «sammenhengende bo- og arbeidsmarkedsområder».

Fylkesmann Brit Skjelbred i Sør-Trøndelag konstaterer at dette innebærer et annet perspektiv enn de folkeavstemningene og lokalpolitiske vedtakene.

- Folkeavstemningene var råd til kommunestyrene. Vi vet om dem og ser på dem, men de er ikke avgjørende for oss. Vi forholder oss til kommunestyrenes vedtak. Men vi er bedt om å gi våre faglige råd, og de kommer på selvstendig grunnlag, sier Skjelbred.

Skjelbred berømmer det lokale arbeidet, men tør ikke love fravær av misfornøyde ordførere 1. oktober.

- Jeg håper at vi kan begrunne våre forslag så godt at vi blir møtt med forståelse fra ordførerne for de rådene som kommer. Det er mitt mål at de skal føle seg sett og respektert for det gode arbeidet som er gjort. Men vår rolle er å løfte blikket og se ut over hver enkelt kommune. Det kan nok hende vi ser andre sammenhenger enn de som ligger på bordet med dagens ulike kommunestyrevedtak, sier Skjelbred.

Det er til syvende og sist Stortinget som vedtar den nye kommunestrukturen. Det skal vedtas i løpet av våren 2017.