- Hei, god morgen! Har du spist frokost?

To breddfulle kasseroller med rykende varm havregrøt er trillet ut i kantina ved Tiller videregående skole. Rektor Kirsti Horne og miljøkoordinator Alexander Hole står klare til å servere sultne ungdommer.

- De aller fleste ungdommene på Tiller spiser frokost hjemme. Men det er noen som ikke gjør det. Nå ønsker vi å nå ut til den gruppen, slik at alle får frokost før skoledagen starter, sier Horne.

LES OGSÅ INNLEGGET: Jeg startet på Tiller og var overmannet av nervøsitet

Foreldrenes ansvar

Flere videregående skoler i Sør-Trøndelag serverer nå gratis havregrøt på morgenkvisten. Bakgrunnen er en undersøkelse blant elevene som viser at én av fem ikke spiser frokost.

- Det å servere grøt handler om å øke både trivselen og skoleprestasjonene. Skoledagen er krevende, og en god frokost kan gjøre at de holder ut skoledagen, sier Horne.

- Men er det skolens oppgave å sørge for frokost?

- Nei, det er foreldrene sitt ansvar å gi barna mat. Men vi har et oppdrag i å få elevene til å tenke over hva slags mat de spiser og at de er fysisk aktive, sier Horne.

Vil sove

Ved Tiller serverer de havregrøt på tirsdager og torsdager, og så langt har rektor selv prioritert å delta i grøtserveringen. Slik får også hun en god anledning til å si hei til elevene.

- Det er viktig for ungdommene at noen ser dem når de kommer på skolen, sier hun.

Ida Ingdal, Veronica Prit Singh og Kine Skibnes er tre av dem som gjerne spiser havregrøt.

- Jeg rakk ikke frokosten i dag, smiler Ida. De medgir at det er fristende å sove lengst mulig, og heller droppe frokosten.

- Men i dag har vi gym i første time, og da er det greit å spise først, sier Kine.

Rektor påpeker at havregrøten bare er ett av flere tiltak for å bedre ungdomshelsen på skolen. De gjennomfører også en ungdomshelsedag, hvor det er fokus på hva de bør gjøre for å få et godt kosthold og være fysisk aktive.

- Kan havregrøt bidra til å redusere at ungdom dropper ut?

- Kanskje, sammen med en del andre tiltak. Hvis ungdom har mat i magen når de starter på skolen, har de mer å gå på utover dagen. Det kan bety noe for den psykiske helsa, sier Horne.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Så kom deg opp av senga og hut deg hit, ellers henter jeg deg!

Skolens budsjett

Fylkeskommunen er nå i gang med å kartlegge mattilbudet ved de videregående skolene, og så langt viser dette at av 12 skoler, serverer halvparten havregrøt. Ved Røros videregående har de solgt havregrøt for en tikrone i flere år, men fra i høst bestemte skolen seg for å servere gratis grøt.

- Vi gjør det fordi vi ser det er viktig at elevene er mett. Havregrøt holder lenge i kroppen, det skaper trivsel og det skaper ungdommer som er klare for læring, sier Hilde Knutsen, rektor ved skolen. Hun bruker av skolens budsjett for å dekke havregrøtutgiftene.

- Jeg tror dette kan være veldig fornuftig bruk av penger, dessuten koster ikke dette all verden. Kanskje kan dette øke på gjennomføringen, sier Knutsen.

Ved Thora Storm går det unna nærmere 100 porsjoner havregrøt når de inviterer til grøtservering før skolestart. Rektor Anders Buhaug påpeker at dette handler om mer enn at elevene skal bli mette.

- Skolen skal være en god plass å være og å lære. Jeg ser ikke bort fra at dette kan bidra til at prestasjoner og gjennomføring øker, sier han.

Også han bruker av skolens budsjett til å dekke kostnadene.

- Vi får se hvor lenge vi har råd til dette tilbudet. Vi hadde gjerne sett at vi hadde fått støtte til dette, sier han.

Vil ha gratis grøt

I fylkesutvalget nylig ba Miljøpartiet de grønne (MDG) om en redegjørelse om hva de videregående skolene gjør for å sikre at elevene har et godt og sunt kosthold. Der uttalte fylkesrådmannen at det ikke er fylkeskommunens oppgave å gi alle elever gratis frokost. MDG er imidlertid uenig i det.

- Det koster ikke så mye å tilby havregrøt til elevene. En kan godt si at det er foreldrenes ansvar at ungdommene spiser, men de unge tilbringer så mye tid på skolen. Derfor mener jeg at vi som eier skolen, skal bruke midler på det. Samfunnet bruker mye penger på å redusere frafallet i skolen, kanskje kan vi heller bruke penger på dette, og slik redusere frafallet, sier fylkespolitier Margarita Pareja Chaccara.

- Vi ser at så mange unge sliter med spiseforstyrrelser, overvekt, matallergi, depresjon og angst. Samtidig er det så lett å spise feil mat, fordi det er lett tilgjengelig. Vi må gjøre noe for å hjelpe, sier hun.

Vil sove: De vil heller sove litt lenger, enn å stå opp og spise frokost. Men de spiser gjerne havregrøt på skolen. Fra venstre Ida Ingdal, Veronica Prit Singh og Kine Skibnes. Foto: RICHARD SAGEN
Populært: Flere videregående skoler serverer nå havregrøt ved skolestart. Foto: RICHARD SAGEN
Varm velkomst: Kultur og miljøkoordinator Alexander Hole og rektor Kirsti Horne ved Tiller videregående står klar med havregrøten når elevene kommer på skolen på tirsdager og torsdager. Grøten som er laget av havregryn og melk, går unna. Foto: RICHARD SAGEN